Kırsal alanlar hızla boşalıyor

Kırsal alanlar hızla boşalıyor
Kırsal alanlar hızla boşalıyor

Gaziantep Yaşam ve Kültür Derneği, öncülüğünde ve Ziraat Mühendisi Karaca Bozgeyik moderatörlüğünde “Türkiye Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerilerine Gaziantep’ten Bakış” paneli düzenlendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP Parti Meclisi Üyesi Doç Dr. Gökhan Günaydın, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Kurucu Başkanı Abdullah Aysu’nun konuşmacı olarak katıldığı programda Türkiye tarımının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “2002 yılında 2,8 milyon olan çiftçi sayımız 2,1 milyona düştü. 2002 yılında çiftçilerin 1 milyar lira borcu bulunurken, şu anda 160 milyar lira borcu var. Çiftçinin bu borçla tarımı sürdürmesi mümkün değil” şeklinde konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, “Türkiye, petrolden sonra en fazla dövizi soya, ayçiçeği, pamuk ve bu gibi ürünlerine türevlerine ödüyor. Şu anda üretilen ürünlerin yüzde 10’u sigortalı ve bu rakam çok düşük. Çünkü prim yüksek ve çeşitli kriterleri bulunmaktadır. Tüm ürünleri planlayıp, herkesi kayıt altına alıp, tüm ürünleri sigortalı yapmalıyız ve sigortanın tümünü devlet karşılamalı. Ayrıca çiftçinin en büyük sorunlarından biri de sosyal güvencedir. Sosyal güvencesi olmayan çiftçi kazanamadığından asgari ücretle çalışmaya razı oluyor. Ürünlerin taban fiyatı ekimden önce açıklanmalı ki çiftçi hangi ürünü ektiğinde ne kadar kazanacağını bilmeli.”

CHP Parti Meclisi Üyesi Doç Dr. Gökhan Günaydın, “Son 20 yılda çiftçi 34 milyon dönümde tarım yapmaktan vazgeçti. 28 milyon hektar olan mera alanımız 14 milyona düştü ve 40 milyon hektar tarım arazisi sulanmayı bekliyor” dedi. Türkiye’de kırsal alanların hızla boşaldığını ve orta büyüklükteki ilçelerin bile kan kaybettiğini ifade eden CHP Parti Meclisi Üyesi Doç Dr. Gökhan Günaydın, konuşmasına şöyle devam etti: “Nüfusumuzu iktisadi faaliyetlerimizi coğrafyamıza doğru biçimde yayamız lazım. Bununda yolu kırsal kalkınma politikaları ve tarım politikalarından geçer. Başka bir deyişle köyünde buğday üretmek, hayvancılık yapmak ya da çilek üretmek yerine bunların kendisine gelecek sağlamadığını görüp de İstanbul’a göçüp asgari ücretle özel güvenlik olmaya çalışan insanın kaderini değiştirmek zorundayız. Yol kırsal alını yeniden yeşillendirmektir. Kırsal alanda insanlara bir gelecek vadetmek.”

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Kurucu Başkanı Abdullah Aysu, “Üretici ile tüketiciyi doğrudan buluşturmak gerekiyor. Üretim kooperatiflerinin yanı sıra tüketim kooperatiflerinin kurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. YENİ ÇİZGİ 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.