Şehir planlarında Kamu yararı neye ve kime göre

Şehir planlarında Kamu yararı neye ve kime göre
Şehir planlarında Kamu yararı neye ve kime göre

 

MERSİN- BEKİR ŞAHİN: Kentimiz de kent, çevre ve iklim konularında konunun uzman ve akademisyenlerin katılımıyla iki önemli panel gerçekleştirildi. Yenişehir Belediyesi tarafından bugün 'İklim Değişiyor Biz Ne Yapabiliriz' Paneli gerçekleştirildi. Bu panele mühendislerin yanı sıra çevre gönülleri de ilgi gösterdi. Mezitli'deki Kent Yararı konulu panele çoğunluğu şehir plancılarının katıldığı panelde konuşan uzmanlar ise şehir planlarının çoğu zaman kamu yararına adı altında sürekli değişmesinin yanı sıra  kamu alanlarının hızla daraltıldığına dikkat çektiler.

 

Mersin Şehir Plancıları Odası İl Temsilciliği tarafından farkındalık yaratmak ve toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla “Kamu Yararı” konulu panel düzenlendi. Uzman, Şehir Plancıları konuşmalarında, şehirlerde yapılan planlamalarda kamusal alanların daraltılmasına rağmen verilen kararlarda neye göre kamu yararı olup olmadığı sorularının yanıtsız kaldığına vurgu yaptılar. Kamu yararından çok daha önemlisi toplum yararı kavramının daha doğru olacağına vurgu yapıldı.

 

Mezitli Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleşen “kamu yararı” panelin Moderatörlüğünü şehir plancısı aynı zamanda Mezitli Belediye Başkan Yardımcısı Yaser Gündüz yaptı. Panelistler ise Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Mehmet Tuncer, Prof. Dr Çağatay Keskinok.

Şehir plancılarının büyük ilgi gösterdiği panele Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, TMMOB Mersin İKK Sekreteri ile bazı belediye meclis üyeleri ve öğrenciler izleyici olarak katıldı. Kamu yararının alanı, sınırları, yanlış uygulamaları, geçmişten günümüze uygulamalardan örnekler anlatıldı. Çok sayıda oda, STK ve üniversite öğrencileri yoğun olarak katılım gösterirken, kamu yararının alanı, sınırları, yanlış uygulamaları, geçmişten günümüze uygulamalardan örnekler olarak anlatıldı. www.yenicizgihaber.com

 

Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Uğur İnce, panelin açılışında yaptığı konuşmasında, kentte yapılan ve mesleki alanlarıyla ilgili tüm projelere gönüllük esası ile görüş belirttiklerini, takip ettiklerini, kamu yararını gözeterek sürecin doğru ilerlemesi için takip ettiklerine vurgu yaptı. Kamusal yarara bağlılık ve mesleki bağımsızlığı korumak için mücadele ettiklerini söyleyen İnce, “Şehir plancıları tarihsel, doğal varlıkların ve çevrenin korunması gereklerinden ve hedeflerinden vazgeçemez, halkın ve toplumun refahını artırmak kamusal ortak kullanım ve mekanları geliştirmek yükümlülükleri bulunmaktadır. Kamu yararı içermeyen kentsel rantın eşit şekilde dağıtılmadığı, korunarak gelecek nesillere bırakılması gereken alanların amacı dışında kullanıldığı ve en önemlisi meslek etik ve kurallar dışında üretilen tüm projelerinde karşısındadır” dedi. İnce şehir plancıları ürettikleri planlarda kamusal kaynakların geliştirilmesine katkıda bulunmasına vurgu yaptı.

 

Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi İnce, İnsan Çevre Toplum, Kentleşme Politikası, Çevre Politikası, Türkiye’de kentleşme, Kent Hukuk, başta olmak üzere birçok kitabı bulunan Hocaların hocası Prof. Dr. Ruşen Keleş hocamızı tekrar görmekten mutluluk duydum diye ifade etti.

Mezitli Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası iş birliği ile gerçekleştirilen "Kamu Yararı" konulu panele izleyici olarak katılan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan şehit cenazesi ve başka programı nedeniyle gecikmeli olarak katıldığı panelde yaptığı kısa konuşmasında, 

“Tüm şehir sakinlerini ilgilendiren çok özel, çok kaliteli bu paneli kaçırmak büyük kayıp olurdu. Alanında dünya çapında duayen isimler, ilkelerinden asla sapmayan hocaların konuşmacı olarak katılımı son derece önemli” diye ifade etti. www.yenicizgihaber.com

 

Prof. Dr. Ruşen Keleş, özelleştirmelerin devlet yararına olduğu kadar, yanlışlarında çok olduğuna vurgu yaparak, “Mahkemeler genellikle şehir planlarında kamu yararına diye karar verir. Hükümetler yerel yönetimlerin yetkilerine, kararlarını müdahale ediyor” dedi.

 

Prof. Dr. Mehmet Tuncer belediye başkanlarının yetkileri alınarak güçsüzleştirildiğine dikkat çekerek, kentsel rantların sürdürebilir ekonomi olmadığını açıkladı. Çevreyi korumak hem devletin, hem yurttaşın görevi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tuncer, “Kamu alanları rant amaçlı kullanılmakta. Meydanlar eskide yarışmalarla belirlenirken şimdi ısmarlama bir isimle belirleniyor. Buda halkta çok kabul görmüyor. Şehir plancısı, planların her aşamasında doğruları söylemek zorunda. Eğer yapamıyorsanız orayı terk etmelisiniz” dedi.

 

Prof. Dr Çağatay Keskinok özel mülkiyet kamu yararı ile sınırlı olduğunu belirterek, kamu yararı yeni bir kavram olmadığını kaydetti.

 

Yenişehir Belediyesi tarafından bugün 'İklim Değişiyor Biz Ne Yapabiliriz' Paneli gerçekleştirildi. Bu panele mühendislerin yanı sıra çevre gönülleri de ilgi gösterdi.

İklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile mücadele etmek ve geleceğe yaşanılabilir bir kent bırakmak için çalışma yapıldığına vurgu yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın açılış konuşmasını yaptığı “İklim değişiyor! Biz ne yapabiliriz” panel ve çalıştayı da ilgi gören paneller arasında yerini aldı.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.