Kamu çalışanları yoksul ve ağırlaştırılmış sorunlarla karşı karşıya

Kamu çalışanları yoksul ve ağırlaştırılmış sorunlarla karşı karşıya
Kamu çalışanları yoksul ve ağırlaştırılmış sorunlarla karşı karşıya

 Ümitli olamadıklarını belirterek, çoğunluğu elinde bulunduran sarı sendikaların, emekçinin hakkını, hukukunu, koruyamadığını yıllardır gördüklerini açıkladı. Çiçek, kamuda siyasi kadrolaşma uygulamalarına sona ermesini, ilk atamalarda sendikal, siyasal referanslar değil, liyakatın temel alınmasına dikkat çekti.

 

BES Gaziantep Şube Başkanı Yunus Çiçek, Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri hakkında yazılı basın açıklaması yaparak görüş ve önerilerini kamu oyu ile paylaştı. Kamu emekçileri başta yoksulluk ve güvencesizlik olmak üzere ağırlaşmış sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden şube başkanı Çiçek, “Memur-Sen Konfederasyonu bu defa da 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme için masaya oturmaya hazırlanıyor. Ancak bugüne kadar siyasi iktidarın kamu emekçilerine yönelik hak gasplarına karşı mücadele etmek yerine kamu emekçilerini bölen ve bu saldırıları kabul etmesini sağlama görevini yerine getiren bir konfederasyondan, doğal olarak kamu emekçilerinin bir beklentisi kalmamıştır” dedi.

MEMUR ENFLASYON ALTINDA ZAMMA MAHKUM BIRAKILDI

Daha önceki üç toplu sözleşme döneminde yetkili sendika olarak masaya oturan Memur-Sen, 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme döneminde 2014 yılı için hükümetin önerdiğinin altında bir rakam olan ve seyyanen ödenen 123 TL zamma imza attığını, vurgulayan BES Şube Başkanı Yunus Çiçek, “2015 yılında ise toplu sözleşme gereği yüzde 3+yüzde 3 zam yapılmıştır. Bu sözleşme ile son 13 yılda ilk defa kamu emekçileri resmi enflasyonun altında zamma mahkûm edilmişlerdir. 2016-2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşme döneminde 2016 için yüzde 6+ yüzde 5; 2017 için ise yüzde 3+yüzde 4 zam yapılmıştır. 2018-2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşme döneminde ise Memur-Sen, iki yıl için toplam yüzde 38,52 altında bir zamma asla imza atmayacağını iddia etmişti. Ancak hayallerin ve gerçeklerin aynı olmadığını bir kez daha gördük. 2018 için yüzde 4+yüzde 3,5; 2019 için ise yüzde 4+yüzde 5 oranına çektikleri zamma imza atarak, bu zamları kazanım gibi kamu emekçilerine açıklamakta bir sakınca görmediler”  şeklinde konuştu.

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Yunus Çiçek, taleplerini ise şöyle açıkladı;

“Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkı önündeki yasal ve fiili engeller kaldırılmalı, özgür bir toplu sözleşme düzeni yaratılmalıdır. OHAL KHK’ları ile hukuk dışı bir şekilde hayata geçirilen ihraçlar ve açığa almalara son verilmeli, hukuki deliller ve mahkeme kararları olmadan ihraç edilen tüm kamu emekçileri derhal görevlerine iade edilmelidir. Kamuda sözleşmeli istihdama son verilmeli, sözleşmeli olarak işe başlatılan büro emekçileri kadrolu istihdam edilmelidir. 2018-2019 toplu sözleşme dönemine ilişkin ekonomik kayıplarımız, TL de yaşanan değer kaybı ve satın alma gücündeki azalma üzerinden net bir şekilde hesaplanarak ödenmeli ve söz konusu fark, kamu emekçileri ve emeklilerin taban aylığına mutlaka yansıtılmalıdır. Yılın ikinci yarısında maaşlarımızda yaşanan erimenin önüne geçilebilmesi için vergi dilimi soygununa son verilmeli, Açlık sınırı altındaki ücretlerden vergi, sigorta vb. gibi kesintiler kaldırılmalıdır. Yüzde 15 olan birinci gelir vergisi dilimi yüzde 10’a indirilmeli, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlarda gelir vergisi, birinci vergi diliminde sabitlenmelidir. Zorunlu Bireysel Emeklilik uygulamasından vazgeçilmelidir. Temel ücretler arttırılmalı, en düşük ücret yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır.”

EK GÖSTERGELERDE GÜNCELLEME YAPILSIN .

2019 Yılı için gerçekleşen Enflasyon+Büyüme Oranı (Refah Payı) kadar ek zam yapıldığını kaydeden Yunus Çiçek, “TÜİK verilerine göre, 2020 itibariyle ortalama kira bedeli olan 1000 TL kira yardımı ödenmelidir. Bütün büro emekçilerine; yılda bir olmak üzere bin 500 TL giyim yardımı ödenmelidir. Eş ve çocuk yardımı 750 TL olmalıdır. Kamu emekçilerine, yılda iki kez tam maaş tutarında ikramiye ödenmelidir. Çalışmayan eş için yapılan aile yardımı emeklilikte de devam etmelidir. Ek göstergelerde güncelleme yapılarak, ilk, orta ve lise mezunlarının da ek göstergeden yararlandırılmasına imkân sağlanarak, en az 3600 ek gösterge tüm büro emekçilerine verilmelidir. Eşit işe eşit ücret ilkesi gereği 4/b'li emekçilerin, 4/a'lı emekçiler kadar ek ödeme alması sağlanmalı, görevde yükselme, kıdem, izin gibi özlük ve sosyal hakları iyileştirilmesini istiyoruz” YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.