Kadın Üretici Pazarları ve kalkınmaya katkıları masaya yatırıldı

Kadın Üretici Pazarları ve kalkınmaya katkıları masaya yatırıldı
Kadın Üretici Pazarları ve kalkınmaya katkıları masaya yatırıldı

 

 

MERSİN- BEKİR ŞAHİN; Mezitli Belediyesi ve Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü tarafından ortaklaşa “Yerel Yönetimler ve Kadın Üretici Pazarları” konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan belediye başkanı Tarhan, kadın üreteci pazarlarının örgütlenmesinin önemine dikkat çekerken, “Bu pazarlar ekonomiye, kalkınmaya katkı sunarken hem de sosyalleşmeye katkı sunmakta. Aynı zamanda kırsaldaki kadınların şehir olanaklarında yararlanma imkanı sunmakta böylece onların gelişmelerine de katkı sunmaktadır” dedi. Prof. Dr. Erkan Aktaş ise Mezitli Belediyesi’nin bu anlamda Türkiye’ye örnek model olduğunu ve uluslararası başarı ödüllerinin gurur verici olduğuna dikkat çekti

 

Mezitli Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen “Yerel Yönetimler ve Kadın Üretici Pazarları” konulu panelin moderatörlüğünü Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevgi Tüzün Rad yaparken, panelist olarak belediye başkanı Neşet Tarhan ve Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Bölümünden Prof. Dr. Erkan Aktaş katıldı. Panele üniversitede öğretim üyeleri öğrenciler ve kadın üretici pazarında bazı kadınlar ile vatandaşlar katıldı. Panelin bir başkanı konuğu ise Mezitli Belediyesi’nde staj görürken 19 Eylül 2017 tarihinde osırada polis olan Fatih Burak Aykul tarafından öldürülen Feray Şahin’in ailesi de katıldı. Anne Aysel Şahin söz alarak Feray’ın kadın üretici pazarlarında yaptığı alış verişi ve onlara olan ilgisinden, desteğinden söz etti.

 

Moderatör Prof. Dr. Sevgi Tüzün Rad panelistleri tanıtım panelin konusuyla ilgili kısa bir sunum yaptıktan sonra ilk sözü kadın üretici pazarları projesi ile Türkiye’de hatta bir çok ülkede ismini duyuran ödüllendirilen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a verdi.

 

Mezitli’de 9 farklı Kadın Üretici Pazarında 800 kadının bulunduğu bilgisini veren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan kooperatifçiliğin ideolojik hiçbir yanı olmadığını, belediye başkanları ve yakınlarının da bu kooperatiflerin yönetiminde görev almamasını savunduğunu, bu nedenle buralarda her siyasi görüşte insanların olduğu bu projede herkesin yararlandığına dikkat çekti. Kooperatifçiliğin ülke ekonomisine ve kalkınmaya önemli katsı olduğu, Atatürk’ünde buna önem verdiğini söyleyen başkan Tarhan, Silifke’de Atatürk tarafından açılan Tekir Kooperatifçiliğini de örnek vererek geçmişe vurgu yaptı. Neşet Tarhan, konuşmasına devam etti;

 

 “Ziraat Mühendisiyim ve Yüksek Lisans tezimi “Demokratik Halk Kooperatifçiliği” alanında yaptım. Belediye Başkanı olduktan sonra da üreten kadınların emeklerinin değerlendirilebilmesi amacıyla Kadın Üretici Pazarlarını hayata geçirdik. Kadınlarımızın yakaladığı başarı onları uluslararası bir üne kavuşturdu. İki kez dünya şampiyonluğu kazandırdı. Biz bu kadınlarımızın öykülerini İpek Ongun’un yazdığı ‘Zoru Başaranlar’ kitabı ile herkese ulaştırmayı başardık.

 

Üreticiden tüketiciye doğrudan daha ucuz, daha taze, daha organik ürün sunarken aynı zamanda pazarda yer alan kadınlarımızın sosyal, siyasal ve toplumsal alanlarda daha fazla yer bulmasına yol açtı. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızla, şehirde yaşayan vatandaşlarımızın bir araya gelmesi ve kaynaşmasını sağladı. Kadınlarımız ulusal kanallarda canlı yayınlara çıktı, başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğluile mitinglerde konuşmacı olarak yer aldı” dedi.

 

Tarım Satış Kooperatifleri, Tarım Kredi Kooperatifleri gibi yöneticilerini devletin atadığı devlet güdümlü kooperatifçiliğin üreticilere bir katkısı olmadığını, buralarda üreticiler kendi özgür iradesi ile kendi yöneticisini seçmesi gerektiğini kaydetti.

 

Kadınları çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve kurumların da desteğiyle çeşitli sağlık taramalarından ve eğitimlerden de geçirdiklerini, tiyatro, opera gibi etkinliklere katıldıklarını şehir hayatını daha yakından gördüklerini ifade eden Başkan Tarhan, “Bundan sonraki aşama Kadın Üretici Pazarlarımızın kooperatifleşmesi olmalıdır. Kadınlarımız kendi yönetimlerini oluşturarak Kadın Üretici Pazarlarını başka bir boyuta taşımalılar. Örgütsüz uzun süre ayakta kalmaları zor. Belediyenin desteği olmadan pazarın devamını sağlamalılar. Sadece Kadın Üretici Pazarları ile değil bunun yanında Mezitli Solinova Üretici Kadın Kooperatifimizle de çok önemli yol kat ettik. Daha fazla kadınımızın üretim içerisinde yer almasının yanında en büyük kazançlarımızdan birisi de Kent İçi Tarım Projemizle yüzlerce dönüm boş arsayı bina yapılıncaya kadar üretime kazandırmış olduk” diye konuştu. Panele katılanların soru ve görüşlerinin paylaşıldığı panelde Başkan Tarhan’a katkıları nedeniyle teşekkür plaketi verildi.

 

Prof. Dr. Erkan Aktaş, kırsal bölgelerde üretim yapan üreticilerin pazara ulaşmasıyla ilgili dünya genelinde ve ülkemizde yapılan uygulamaları aktarırken, Türkiye’de kooperatifçiliğin halen istenilen noktada olmadığını söyledi. Mezitli Belediyesi’nin üretici kadın pazarı modelinin Türkiye genelinde yaygınlaşmasının ülke ekonomisi için önemli olduğuna vurgu yapan Prof.Dr.Aktaş,  “2006 yılında yaptığım araştırma ile cinsiyet ayrımı olmadan köydeki üreticilere pazar yaratmak adına bir proje geliştirmiştim. Mersin’e geldiğimde Mezitli Belediyesinin böyle bir modeli uygulamaya başladığını görünce hemen dahil olmak istedim. Kadınların da bu işi sahiplenmesiyle çok güzel ve model olacak bir proje ortaya çıktı” dedi.www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.