Türkiye'de her üç inşaat mühendisinden biri işsiz

Türkiye'de her üç inşaat mühendisinden biri işsiz
Türkiye'de her üç inşaat mühendisinden biri işsiz

 

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk de, işsiz inşaat mühendisi sayısındaki artışa dikkat çekti.

 

İMO Şube Başkanı Çeliktürk, her üç inşaat mühendisinden birisinin işsiz olduğunu ileri sürerek,  “Fakat bu işsizliğe tezat olarak ülkemizin ciddi manada inşaat mühendisine ihtiyacı bulunmaktadır. Yürürlükteki mevzuatın uygulanması halinde bile birçok inşaat mühendisi istihdam edilecek, hem de yapı güvenliği konusunda zaten yapılması gerekenler hayata geçirilecektir. Açık ki, inşaat mühendisleri arasındaki bu yüksek işsizlik oranı, deprem tehlikesi altındaki ülkemizde yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden başlıca sebepler arasında yer almaktadır” dedi.

 

KAMUDA MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ İSTİHDAMI OLDUKÇA DÜŞÜK

Kendi işyerinde çalışan mühendislerin inşaat sektöründe yaşanan krizin altında ezildiklerini kaydeden Gökhan Çeliktürk şöyle devam etti;

“İnşaat taahhüt işleri yapan firmalar, kamudan ödeneklerini alamadıkları için iflas noktasına geliyor. Kamu kurumlarının ödenekleri zamanında yatırmaması aynı zamanda kamuda planlamanın önemini hatırlatıyor. Birliğimiz TMMOB tarafından, halkın alım gücünü düşüren, işyerlerinin kapanmasına neden olan, işsizliği ve yoksulluğu artıran ekonomik krizinden doğrudan etkilenen mühendis, mimar ve şehir plancıları için yürüttüğü kampanyanın taleplerinin dikkate alınması hayati önem arz ediyor.

 

Kamuda Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının istihdamı oldukça düşük seviyelerdedir. Kamunun ihtiyacı bunun çok üzerindedir. Dolayısıyla bu ihtiyaca göre planlama yapılmalı, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalı, ücretler ve özlük hakları iyileştirilmelidir.

Kamuda çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının ek göstergeleri ayrımsız 4800-6400 seviyesine, ek ödeme oranları ise yüzde 180 ila yüzde 200 seviyesine yükseltilmelidir.

Meslektaşlarımızın aldıkları ücretler yüksek enflasyon ve pahalılık karşısında erimiştir. ‘Ek göstergeler`, ‘makam tazminatları`, ‘ek ödemeler` ve ‘özel hizmet tazminatlarında` iyileştirme yapılmalıdır.”

 

MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILAR ASGARİ ÜCRETE MAHKUM EDİLMEMELİ

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılar asgari ücrete mahkum edilmemesi gerektiğine vurgu yapan İMO Şube Başkanı Çeliktürk, “SGK ile TMMOB Arasında Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Asgari Ücret Denetim Protokolü ivedilikle yürürlüğe konulmalıdır. Kamusal ve mesleki denetimler toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunludur, serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir. Bireylerin kullandığı kredi ve kredi kartı borçlarının faizleri ile öğrenci kredi borçları silinmelidir. Kamunun yatırımları planlı olmalı, kamu kurumları ödenekleri zamanında yatırmalıdır. Ekonomik krizin her geçen gün şiddetlenmesine, halkın sefalete sürüklenmesine, mühendis emeğinin değersizleşmesine karşı siyasi iktidarı kamunun kaynaklarını bir avuç çıkar çevrelerinin menfaatleri için değil tüm toplumun yararı için kullanmaya ve Birliğimizin taleplerini dikkate almaya davet ediyoruz.”

 

Bu arada TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu olarak yapılan ortak açıklamada ise "Asgari" değil insanca bir yaşam istediklerine vurgu yapıldı. Ortak açıklamada, “Ülkemizin ciddi bir ekonomik krizin içinden geçiyor. Özellikle son günlerde döviz kurlarında yaşanan yükseliş paramızın her geçen gün daha da değersizleşmesine neden oluyor. Bu gelişmeler hayat pahalılığı, işsizlik ve belirsizlikle birleşince yoksulluğun daha da derinleştiği, yurttaşların gelecek kaygılarının şiddetlendiği bir toplumsal bunalıma dönüşüyor” denildi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.