İMO; Yurttaşların gelecek kaygıları toplumsal bunalıma dönüşüyor

İMO; Yurttaşların gelecek kaygıları toplumsal bunalıma dönüşüyor
İMO; Yurttaşların gelecek kaygıları toplumsal bunalıma dönüşüyor

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN;  TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, yeni asgari ücret ve mühendislerin ekonomik koşulları ve sorunlara dikkat çekti. İMO Şube yönetimi "Asgari" değil insanca bir yaşam istiyoruz! diye ifade ettiler.

 

İMO Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan ortak açıklama şöyle;

 “Özellikle son günlerde döviz kurlarında yaşanan yükseliş paramızın her geçen gün daha da değersizleşmesine neden oluyor. Bu gelişmeler hayat pahalılığı, işsizlik ve belirsizlikle birleşince yoksulluğun daha da derinleştiği, yurttaşların gelecek kaygılarının şiddetlendiği bir toplumsal bunalıma dönüşüyor.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Aralık ayının başından bu yana sürdürdüğü görüşmeler neticesinde 2022 yılı için asgari ücret net 4250 TL olarak belirlendi ama yüzde 50 oranında zam yapılan asgari ücretin gerçek değeri, yani alım gücü geçmiş yılların oldukça gerisinde kaldı. 2021 yılı başında 384 Dolara denk gelen asgari ücret bu yılın sonu itibariyle 274 Doların altına düştü bile. Öte yandan 2021 Kasım ayı itibariyle yıllık yüzde 21.31 seviyesine ulaşan enflasyonun, Aralık ayında aylık olarak çift hanelere yükseleceği tahmin edilirken yıllık olarak ise 2005`ten bu yana en yüksek seviyelerinden birinin gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Kaldı ki TÜİK Başkanının bile bir basın kuruluşuna verdiği demeçte, TÜİK`in rakamlarının gerçeği yansıtmadığını itiraf ettiğini düşünürsek, fiyat yükselişlerinin resmi rakamların çok daha üzerinde olduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz. Bugün Türkiye`de ücretli çalışanlar için yaşam koşulları derin bir sefalete doğru sürükleniyor. Orta gelir grubu çalışanların gelirleri hızla asgari ücret seviyelerine gerileyerek asgari ücret ortalama ücrete dönüşüyor” görüşü dile getirildi.

 

Açıklamaya şöyle devam edildi: “İnşaat sektörü özelinde ise, bir süredir artan maliyetler etkisinde üretim sıkıntısı baş gösterirken, döviz kurlarındaki dalgalanmanın da yansıması görülebiliyor. Sadece Ekim ayında, aylık bazda yüzde 4,75 olarak belirlenen inşaat maliyet endeksinin yıllık seviyesi yüzde 41,93`e ulaştı. Genelde ülke ekonomisinin özelde ise inşaat sektörünün krizi inşaat mühendislerinin üzerine yükleniyor. Bu tablonun seyrine göre meslektaşlarımız yoksullaşıyor, emekleri değersizleşiyor, borçlanıyor ve işsiz kalıyor. Odamızın, üyelerimiz arasında yaptığı araştırmaya göre inşaat mühendislerinin yüzde 74,6`sı ücretli olarak çalışıyor; yani her on mühendisten yedisi. 2021 yılı itibariyle meslektaşlarımızın yüzde 27,5`i asgari ücretin bile altında kalırken, yüzde 20,3`ü ise asgari ücret veya onun biraz üstünde gelir elde ediyor. Hali hazırda yarısı asgari ücret seviyelerinde ve altında çalışan inşaat mühendisi oranının 2022 yılında çok daha artacağını tahmin etmek zor değildir. Mühendis emeğinin böylesine değersizleştirilmesi kabul edilebilir gibi değildir. Oysa çözüm bellidir; SGK ile TMMOB arasında imzalanan Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Asgari Ücret Denetim Protokolü bir an önce uygulanmalıdır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.