İMO Şube Başkanı Çeliktürk; Her şantiyeye bir şef zorunlu olmalı

İMO Şube Başkanı Çeliktürk; Her şantiyeye bir şef zorunlu olmalı
İMO Şube Başkanı Çeliktürk; Her şantiyeye bir şef zorunlu olmalı

 

GAZİANTEP – AYSEL ŞAHİN; Gİ; İnşaat Mühendisleri Odası'nın tüm şubeleri yurt genelinde eş zamanlı olarak "Her Şantiyeye Bir Şef" konulu ortak basın açıklaması yaptı. İnşaat mühendisleri, “Şantiye şefinin bir inşaatın başından sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan yetkili ve sorumlu kişidir” diye vurgu yapıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Bir kişi yani bir şef  birden fazla şantiyede görev yapmamalı” diyerek işin önemine ve sorumluluğuna dikkat çekti.

 

İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklı olduğunu belirterek, bilinçsizlik veya liyakatsizlik doğa olaylarını felakete dönüştürdüğü ve toplumda onarılması zor yaralara yol açtığını açıkladı.  

 

TÜRKİYE İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE AVRUPA BİRİNCİSİ

Şantiye şefliğinin kamuoyunu yakından ilgilendiren bir başka kilit rolü, şantiye alanında işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili olduğunu hatırlatan İMO Şube Başkanı Çeliktürk,

Ne acıdır ki ülkemiz yıllardır işçi ölümlerinde Avrupa birinciliğini ve dünya üçüncülüğünü bırakmıyor” dedi.

 

İNŞAAT ŞANTİYELERİ İÇİN ŞEF OLMAZSA OLMAZ VE ÇOK ÖNEMLİ

Şantiye şefinin bir inşaatın başından sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan bir kişi olduğunu kaydedin Gökhan Çeliktürk, şantiye şefliği; bir yapının veya mühendislik-mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin, plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi işi olduğunu vurgularken, yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi, inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi ve iş güvenliğinin sağlanması işçi sağlığının gözetilmesi şantiye şefinin görevi olduğuna dikkat çekti.

 

ŞANTİYE ŞEFİ İNŞAATTA KESİNLİKLE AYRILMAMALI

Yapı üretim sürecinde önemli bir görev olan şantiye şefliği, gerek mevzuatta yer alan, gerekse uygulamada yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle çözümün değil, sorunun bir parçası haline getirildiği, ancak ivedilikle çözüm bekleyen bir bölüm olduğunu ifade eden Gökhan Çeliktürk,  “Şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gereken bir görev olması gerekir. Bir mühendisin mevzuatta izin verildiği gibi, 30 bin metrekareye kadar 5 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. Üstelik ilgili mevzuata göre, yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmıyor. Bu koşullarda, nitelikli bir yapım hizmeti sunmak olanaksız hale geldi.

2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendisi üyelerinin üstlendikleri şantiye şefliği oranının yüzde 45’dir.

 

İNŞAAT ŞEFLİĞİ KAĞIT ÜZERİNDE VAR

Oysa, elektrik tesisatı, mekanik tesisat, restorasyon ve elektrik ile mekanik tesisata ilişkin tadilat ruhsatları dışındaki yapı ruhsatlarında şantiye şefi olarak görevlendirilmesi gereken meslek grupları ilgili yönetmelikte tarif edilmektedir. Yine Odamız tarafından hazırlanan rapor ve deneyimlerimiz imzacılık diye tarif ettiğimiz, sadece resmi işlemlerde görünsün diye kâğıt üstünde kalan şantiye şefliğinin ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir. Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde hepimizin gözü önünde ve ilgili her kurum ve kuruluşun bilgisi dahilinde sadece kağıt üzerinde kalması ülkemiz için bir utanç kaynağıdır. Bu durum depremle yaşamaya zorunlu olan ülkemizde bizzat can güvenliğimiz açısından tehdit oluşturuyor”

 

ŞANTİYE ŞEFLERİNE YASAL GÜVENCE SAĞLANMALI

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sorunun çözümü için istisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir. Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusunun, niteliğinin, büyüklüğünün ve ilgili imalatların oranının dikkate alınması, keyfi uygulamaların sonlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önünü geçilmesi için şantiye şeflerinden oda kayıt belgesi istenmelidir. Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalı.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.