İHD Adıyaman Şube Başkanı Çınar: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

İHD Adıyaman Şube Başkanı Çınar: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!
İHD Adıyaman Şube Başkanı Çınar: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

 

İHD Adıyaman Şube: Tedavi haktır engellenemez!

 

ADIYAMAN- BEKİR ŞAHİN;  İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şubesi Başkanı Av Bülent Çınar, Metris 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde kalan ve 4. evre kanser hastası aynı zamanda börekleri alınan 58 yaşındaki Turan Çabuk’un derhal serbest bırakılmasını istediklerini belirterek, “Pandeminin ağırlaştırdığı hapishane koşulları, mahpusların yaşamına yönelik riskleri artırdığını belirterek, her gün gelen yeni ölüm haberleri endişeleri daha da arttırmaktadır” dedi.

 

İHD Adıyaman Şubesi Başkanı Av Bülent Çınar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Hapishanelerde mahpuslara dayatılan insanlık dışı uygulamaların ve hapishanelerin fiziki koşullarının mahpuslar üzerinde yarattığı ağır olumsuzluklar yanında, sağlık ve tedavi haklarının sağlanmaması nedeniyle mahpusların ruh ve beden sağlığı sürekli ağır tehdit altında olduğunu açıkladı. Hapishanelerde daha fazla ölüm yaşanmaması için acil önlemler alınması gerektiğini ifade eden İHD Şube Başkanı Çınar açıklamasına şöyle devam etti; www.yenicizgihaber.com

 

 “Halen Metris 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 4. evre kanser hastası 58 yaşındaki Turan Çabuk, 17.03.2016 tarihinde tutuklanmış, böbrek kanseri tanısı konulmasının ardından 23.05.2019 tarihinde tedavi amacıyla tahliyesine karar verilmiş, 29.05.2019 tarihinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesinde sağ böbreği ameliyatla alınmıştır.

Tedavisi devam ederken, 05.02.2021 tarihinde beyin ve akciğerde metastaz tespit edilmiş, ancak bu arada cezası kesinleşen Çabuk’un infaz ertelemesi talebi sonuçlanmadan yeniden tutuklanmıştır.

 

TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ

Beyinde 13 mm çapında nodüler lezyon, sol akciğer lobda 14 mm çapında nodül, her iki akciğerde yaygın olarak izlenen solid nodüller görülmüş ve metastaz yaptığı anlaşılmıştır.” denilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesinin 05.02.2021 tarihli nükleer tıp sonuç raporu ile  İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünde tedavisi devam ederken,  hakkında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından 25.03.2021 tarihinde onanan Çabuk’un  avukatı tarafından, cezanın infazına başlanmadan önce, 18.06.2021 tarihinde Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığına, ev hapsi dahil olmak üzere bir veya birden fazla yükümlülüğe tabi tutularak hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi için talepte bulunulmuş, Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı 22.06.2021 tarihinde talebin reddine karar vermiştir. Turan Çabuk, infazın ertelenmesi talebine ilişkin itiraz süreci henüz karara bağlanmadan 12.07.2021 tarihinde tutuklanarak Van F Tipi hapishanesine konulmuştur.

Turan Çabuk’un avukatı, tedbir talepli olarak 09.09.2021 tarihinde Anayasa Mahkemesine(AYM) başvuru yapmıştır. Buna rağmen Anayasa mahkemesi 21.09.2021 tarihinde yapılan değerlendirme sonucunda, ‘başvurucunun tahliye edilmesine yönelik tedbir talebinin reddine’ karar vermiştir.

 

AĞIR HASTA OLAN TURAN ÇABUK SERBEST BIRAKILSIN

Avukatı hastalığın seyrine dair yeni gelişmeler olduğundan hareketle 13.12.2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talepli yeni bir başvuru yapmış, sevk edildiği Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu 01/12/2021 tarihinde düzenlediği raporunda Çabuk için  “hayatını cezaevinde devam ettirebilir” demiştir.  Bu rapora dayanan Anayasa Mahkemesi, 14 Aralık 2021 tarihli ara kararı ile tahliye talebini yine reddetmiş ve Turan Çabuk, 14 Aralık 2021 tarihinde, İstanbul Metris 2 Nolu T Tipi Hapishanesine sevk edilmiştir.”

 

HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!

Tüm başvurulara rağmen hapishanede tutulmaya devam edilmesi; tedavi için gereken koşullar sağlanamayacağından Turan Çabuk’un yaşamına ağır tehdit oluşturmasının yanında, son günlerini yakınları ile geçirmesi ve gereken tıbbi ve insani bakımın sağlanmasını da imkansız kıldığını ileri süren İHD Adıyaman Şube Başkanı Av Bülent Çınar,  “Ağır hasta mahpus Turan Çabuk ve onun şahsında tüm ağır hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Tüm hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması için kalıcı bir çözüm üretilinceye kadar taleplerimizi dile getirmeye kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.