Halfeti Belediyesi’nde Borç Krizi ve Yeni Yönetimin Mücadelesi

Halfeti Belediyesi’nde Borç Krizi ve Yeni Yönetimin Mücadelesi
Halfeti Belediyesi, Kaymakamlığın el koyduğu tesislerini geri almak istiyor. Kaymakamlık, belediyenin tesislerine el koydu. İşçi alımlarında usulsüzlük iddiaları gündemde: Seçim yatırımı mı, istihdam mı?

Halfeti Belediyesi'nin 500 Milyon Lirayı Aşan Borcu Yargıya Taşındı

BEKİR ŞAHİN

DEM Partili Halfeti Belediyesi’nin eşbaşkanları Mehmet Karayılan ve Saniye Bayram, belediyenin borç yükü, geçmiş dönemde yaşanan usulsüzlükler ve mevcut yerel yönetimlerle karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgi verirken, “Her tür engellemeye ve imkansızlıklara rağmen halka hizmetten geri adım atmayacağız. Hizmet etmek için bahane değil, mücadele edeceğiz. Halkımıza verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Ama tüm yapılan usulsüzlükler ve haksızlıklara karşı gereken mücadelemizi yargı yolu ile vereceğiz” ifadesini kullandılar.

img-20240906-120808.jpg

Halfeti İlçe Belediyesi’nin eşbaşkanları Mehmet Karayılan ve Saniye Bayram, belediyede geçen 5 aylık dönemleriyle ilgili gazeteci Bekir ŞAHİN’in sorularını yanıtlayarak özel açıklamalarda bulundular.

Büyük Borç Yükü ve Usulsüz İhaleler

Yeni yönetim olarak mazbatayı aldıktan hemen sonra ilk işimiz, belediyenin mevcut durumunu detaylı bir şekilde uzman ekiplerle incelemek oldu. Demirbaşlar, personel, araç-gereç gibi unsurları tespit ettik. Geçmiş dönemde yapılan işlemler ve alınan, satılan eşyalar hakkında detaylı bir rapor hazırladık. Büyük bir borç yüküyle karşılaştık ve belediyenin ilk tespitlerde resmi borcu 460 milyon civarındaydı, ancak bu miktarın sonradan yapılan incelemeler neticesinde 500 milyona ulaştığını görüyoruz ve halen yeni borçlar çıkıyor. Özellikle bu yılın Ocak, Şubat, Mart aylarında, yani seçimden kısa bir süre önce çoğu arsa satışları olmak üzere belediyeye 270 milyon TL’lik bir gelir sağlanmış, fakat aynı dönemde belediyeye kazandırılan hiçbir hizmet olmamasına rağmen 381 milyon TL harcama yapılmış. Seçimden kısa bir süre önce belediyeyi 118 milyon TL’lik bir borca sokmuşlar. Bu tutarın büyük bir kısmı o dönemdeki belediye başkanı AKP’li Şeref Albayrak’ın seçim harcamalarındandır çünkü o sırada belediyeye kazandırılan hiçbir hizmet yok. Ayrıca, bazı dosyaların, kameraların, bilgisayar hard disklerinin, kayıt cihazlarının kaybolduğunu da tespit ettik.

img-20240906-132241.jpg

Yine önceki dönemde Albayrak tarafından son bir yılda belediyeye ait 588 milyon TL değerinde toplam 438 taşınmaz satılmış fakat kasada para yok, borç yükü var. Belediyenin kasasında bulunması gereken paranın akıbeti bilinmiyor. Albayrak dönemlerinden kalma belediyenin borçları pankartla belediye hizmet binasına asıldı. Tüm bunlarla ilgili hukuki süreç başlattık. Ayrıca biz yeni yönetim olarak belediyenin gelir-giderleriyle halkımızı her ay ya da 3’er aylık dönemlerde bir planlama yaparak bilgilendireceğiz.

Belediye Çalışanlarının Sayısı ve Usulsüz Alımlar

Belediyede normalde 150 işçi ile işlerin yürütülmesi varken, seçim yatırımı olarak belediye bünyesine son 6 ay içerisinde, hatta seçime 3-4 gün kala işçi alımı yapıldığı ve toplam işçi sayısının 250 olduğunu ifade eden Eş Belediye Başkanı Karayılan, “Bu alımların çoğu seçim yatırımı. Bunlar arasında işe gelmeyen, bankamatik işçileri de var. Ayrıca, bu rakam içerisinde ilaçlama firmasının 30 işçisi var. Firma ile sözleşmeyi feshettiğimiz için işçiler de otomatikman çıkmış oldu; bazıları kendi isteğiyle ayrıldı, emekli olan var. Şu an belediyede 142 işçi çalışıyor, bu sayı şuan için yeterli” dedi.

Kaymakamlık Tarafından El Konulan Tesisler ve Hukuki Süreçler

Seçim sonrası belediye tarafından yaptırılan ve yine belediye tarafından işletilen sosyal tesislere seçimden hemen sonra Kaymakamlık tarafından el konulduğunu açıklayan eş başkan Mehmet Karayılan, belediyenin bu tesislerin iadesi için Kaymakamlığa resmi başvuru yaptıklarını söyledi. Karayılan, “Belediyenin önceki dönemlerde yaptırılan ve yine belediye tarafından kullanılarak halka hizmet verilen Gençlik Yaşam Merkezi, Millet Kıraathanesi ve Kargül Serası tesislerine seçim sonrası Kaymakamlık tarafından el konuldu; bize verilmedi. Şu an buralar Kaymakamlık kontrolünde ve onlar kullanıyor. Bu yapılan doğru bir şey değil. Belediye imkanları ile inşa edilen bu yerleri bizden önce de belediye işletiyordu; biz gelince neden el konuluyor? Bunların yeniden belediyeye iadesi için Kaymakamlığa resmi yazı gönderdik ama henüz bir cevap alamadık. Eğer bu tesisler belediyeye iade edilmezse yargıya başvuracağız” dedi.

Sahil Yolu ve Sosyal Projeler Üzerine Planlar

Halfeti'nin gelişimi için önemli sosyal projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Karayılan, “Sahil yolu projesi büyük önem taşıyor ancak bu 2 km’lik projede usulsüzlük tespit ettik. Bunun için savcılığa başvurduk. Ancak projeyi önemsiyoruz ve bölgeyi rahatlatacak önemli bir adım olarak görüyoruz. Bunu şaibesiz şekilde halkımıza kazandıracağız. Ayrıca Halfeti için başka sosyal tesisler ve kültürel projeler üzerinde çalışıyoruz. Kadınların çalıştıracağı kafeler ve büfeler gibi projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi. Bu projelerle hem yerel halkın sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı hem de belediyeye gelir sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi ile İlişkiler ve Gelir Çekişmeleri

Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilerde bazı sorunlar yaşandığını belirten belediye eş başkanı Karayılan, “Aşağı Halfeti’deki otopark ve marina gelirlerinin Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılması sorunu yaşıyoruz. Bu durumun düzeltilmesini talep ettik çünkü bunların gelirleri Halfeti Belediyesi’nin hakkıdır; bizim için önemli bir maddi gelir. Sorunu Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik ancak hâlâ bir çözüm olmadı. Üstelik sözleşmesi bitmesine rağmen Halfeti Belediyesi ile sözleşme yenilenmedi. Ama her iki yerin geliri de Büyükşehir Belediyesi’ne gidiyor. Bu da yanlış ve haksız bir durum; bunun düzeltilmesini, bizim olanın bize iadesini istiyoruz” dedi.

Borçtan Dolayı SSK Resmi Yazı Gönderdi

Ağustos ayı sonunda belediyenin SSK’ya biriken 25 milyon lira borcundan dolayı resmi yazı ile borcunuzu ödeyin talimatı aldıklarını hatırlatan eş başkan Mehmet Karayılan, “Henüz haciz işlemi uygulanmadı, ancak bu borcu taksitlendirerek ödemek için çalışmalar yapıyoruz. Hafta içinde SSK ile görüşüp çözmeye çalışacağız. Şu an için başka bir haciz işlemi için resmi yazı gelmedi” dedi.

Hizmet Araçları Yetersiz ve Arızalı

Belediyenin envanterinde bulunan 30 hizmet aracından yalnızca 15 tanesinin çalışır vaziyette olduğunu belirten Karayılan, bu yönde büyük sıkıntılar yaşadıklarını, kiralık araçlarla sözleşmeleri iptal ettiklerini, bir süre makam aracı olmadan çalıştıklarını, şimdi ise yeni bir araç kiraladıklarını söyledi.

Halkın Belediyeden Talep ve Beklentileri

Halfeti Belediyesinin nüfusu 46 bin, borcu ise şuan için 500 milyonu geçti. Bunun farkında olan halkın belediyeden şu an için çok fazla beklentileri olmadığını gözlemlediklerini ifade eden belediye eş başkanı Karayılan, “Halkımız bizden temizliğin yapılmasını, park-bahçelerin bakım ve onarımını, yolların ve kaldırımların tamiratını, bakımını ve kilit taşları gibi talepleri ile karşılaşıyoruz. Çünkü onlar da bizim nasıl bir belediye teslim aldığımızı biliyor. Biz de her şeye rağmen olanakları zorlayarak halkımızı mağdur etmemeye, hizmet vermeye çalışıyoruz. Ayrıca, kırsalda yarım kalan kilit taşlarının döşenmesi talebi oluyor; bunlarla ilgileniyoruz. Aynı zamanda kayyumdan sonra halk arasında bir memnuniyet oluştu. Belediye ilehalk arasındaki engeller kalktı.

İlerki zamanlarda satın almayı planladığımız tekneler ile halkımızı ücretsiz olarak gezdirmeyi planlıyoruz. Burada bir çok insanımız halen Aşağı Haleti’yi görmeyen, Fıratta tekneye binip gezmeyen insanlarımız var. Örneğin Aşağı Halfeti de Duba var, ama belediyenin Dubası yok, Tekneler var ama belediyenin teknesi yok, Büfeler var ama belediyeninki yok. Bunlar aynı zamanda gelir geterecek kalemler. Gerektiğinde ücretsiz hizmette verilebilecek yerler. Bazı hizmetleri hibeprojeler ile belediyeyehalkımıza kazandırmayıplanlıyoruz.

img-20240906-135022.jpg

2019 Yerel seçimlerinde antidemokratik uygulamalar

2019 yerel seçimlerinde yaşanan antidemokratik uygulamalar, Karayılan ve Bayram tarafından ayrıntılı olarak eleştirildi. Karayılan, seçim gününde yaşanan olayları şu şekilde anlattı: "Seçim günü sahaya silahlı ve sopalı kişilerin getirildi. Sandık görevlileri tehdit edilerek seçim sonuçları etkilemeye çalıştıklarını tespit ettik. Ayrıca, Halfetide yaşamayan dışarıdan yaklaşık 4 bin civarında oy buraya taşındı ve bu oyların taşınmasıyla ilgili itirazlarımız kabul edilmedi. Seçim süreci adaletsiz ve usulsüzdü. Bu durumu kamuoyuna duyurduk ve bu süreçte halkın iradesini korumak için büyük bir mücadele verdik. Süreç, adaletsiz ve hukuksuzdu. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen seçimi kazandık" www.yenicizgihaber.com

YENİ ÇİZGİ’DEN

Merhaba kıymeti takipçilerimiz

Güçlükle emek harcayarak hazırlayıp haber sitemizde yayına verdiğimiz haberlerimizi ve gönüllü olarak makale yazan yazarlarımızın yazılarını sosyal medyada ortamından da paylaşarak siz kıymetli takipçilerimiz başta olmak üzere yurttaşlarımızla paylaşıp bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Basın; demokrasi ve özgürlüklerin olmazsa olmazıdır. Eğer demokrasi ve özgürlüklerden, haktan, hukuktan yanaysanız, sahiplenip duyarlı olarak tavır koyacaksak, o zaman özgürlüklerden yana olan basına maddi ve manevi anlamda sahip çıkarak yaşatmak gerek. Güçlü basın, güçlü demokrasi demektir. Hak, hukuk, Adalet demektir. Yoksa nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.

Bu nedenle öncelikli olarak ilk ve en kolayından yapmanız gereken, lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyin, Ana Sayfamızda veya haber içeriklerinde çıkan Google reklamlarını, mutlaka tıklayınız, uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz. Aynı zamanda haberlerle ilgili beğeni, yorum, paylaşım, rt yapabilirsiniz. Ayrıca facebook, twitter ve instagram da bizi takip ederek destek verebilirsiniz. Aynı zamanda gerek kendinizin gerekse çevrenizdekilerin Özel reklam ve tanıtım yoluyla vereceğiniz maddi destekler elbette çok daha önemlidir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bildiğiniz gibi bizler maddi gücümüzü sadece reklamlardan alıyoruz. Bunun için reklam bizim ayakta durmamız, güçlü ve cesaretli olmamız için çok önemli bir destektir.

Bu nedenle Reklam desteğinizi önemsiyoruz. Çünkü Devletten ve sermaye gruplarından aldığımız destek yok. Bağımsız ve özgür gazetecilik için, aydınlık yarınlar için, eşit yurttaşlık hedefi ve özlemiyle Sağlıklı ve Mutlu kalın.

Web Sayfa ve sosyal medya hesaplarımız şunları;

Web Haber Sayfamız

https://www.yenicizgihaber.com/

facebook hesap

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

twitter hesap

https://x.com/yenicizgigazete

instegram hesap

https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.