Güler sentetik çuval da sendika hakkına pranga

Güler sentetik çuval da sendika hakkına pranga
Güler sentetik çuval da sendika hakkına pranga

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve DİSK’e bağlı Lastik-İş’in örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Güler Sentetik Çuval fabrikasında, sendikalı olan işçilere dönük işten atma ve baskılara karşı fabrika önünde açıklama yapılarak işveren tutumu protesto edildi. İşçilere sahip çıkan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, sendikalı olmanın hak olduğu belirterek, “İşçilere baskı yapmaktan vazgeçin” dedi. Türkmen işten çıkarma ve baskılarla ilgili olarak işveren hakkında suç duyurusunda bulunduklarını da kaydetti.

DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen OSB’deki Güler Sentetik Çuval fabrikası önünde düzenlediği basın açıklamasında OSB çuval fabrikalarında çalışma koşullarının kötü olduğunu söyledi. Türkmen, sektörde en düşük ücretle çalıştırılan Güler Sentetik Çuval işçilerinin, insanca yaşanacak bir ücret ve insanca çalışma koşullarına kavuşmak için sendikal örgütlenme haklarını kullanmak istediklerini açıkladı.

Ancak işçilerin bu taleplerinin işveren tarafından engellendiğini, çalışanların baskı ve tehdit ile sendikalı olmasının engellenmek istendiğini söyleyen Mehmet Türkmen, İşçilerin çalışma koşullarının son derece kötü olduğunu söyledi. Türkmen, işçilerin fabrika müdüründen sürekli azar ve küfür işittiklerini, pazar mesaisine zorunlu bırakıldıklarını, iş kazasına karşı gerekli olan iş ayakkabısının dahi verilmediğini ifade etti.

MOBBİNGE MARUZ KALIYORLAR

Sendikal örgütlenme hakkının, işçi sınıfının kazandığı ve dünyanın her yerinde yasalara giren bir hak olduğunu vurgulayan DİSK Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, sendika hakkı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında da güvence altına alınmasına rağmen bu hakkın, Güler Sentetik Çuval işvereni ve işletme müdürünün tanımadığını açıkladı.

İşveren ve işletme müdürünün işçilere baskı yaptığını, işten atmakla tehdit ettiğini ileri süren  Türkmen, “İşçilerin sendikalı olma hakkını kullanmasına engel olmak, işçileri istifaya zorlamak, işçileri tehdit etmek, işyerinde işçiye baskı yapmak, işini ve bölümünü değiştirmek kaydıyla mobbing uygulamak, işçileri e-devlet şifresini vermeye zorlayarak kişisel ve resmi bilgilerine zorla erişmek, sendikalı olduğu için işçileri işten atmak... Bunların hepsi yasalara göre suçtur ve bu işyerinde bu suçların hepsi işlenmektedir” şeklinde konuştu.

İŞTEN ATMA VE BASKILARA KARŞI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Geçtiğimiz hafta sendikalı olduğu için bir işçinin işten atıldığını söyleyen Türkmen, Lastik-İş’in, işçilerden aldığı bilgi ve şikayetlerle birlikte, işveren ve işyerindeki yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu aktardı. Güler Sentetik Çuval işverenine ve fabrika yönetimine çağrıda bulunduklarını söyleyen Türkmen, “İşçilere baskı yapmaktan, sendikal haklarını kullanmalarına engel olmaktan vazgeçin” dedi.

DAHA FAZLA SÖMÜRÜYE KARŞI SENDİKALI

OLUN GÜCÜNÜZÜ BİRLEŞTİRİN

Sendikalarına üye olan tüm işçilerin hakkını sonuna kadar savunacaklarını hatırlatan Mehmet Türkmen “Sendikalı olmak, işyerindeki haksızlıklara son vermek demektir. İşyerinde her türlü haksızlığa karşı işçilerin birliği demektir. Kaderimizin patronun ve müdürlerin iki dudağı arasında olmasına son vermek demektir. Toplu sözleşme güvencesiyle çalışmak, daha iyi bir ücret, insanca çalışma koşulları ve sosyal haklarımız için işyerinde söz ve karar hakkına sahip olmak demektir” diyen Türkmen, işçilere daha fazla sömürüye karşı sendikalı olmalarını ve sendikalarına sahip çıkmalarını, birlik olmalarını ve güçlerini birleştirmelerini sözlerine ekledi. YENİ ÇİZGİ  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.