GESOB Başkanı Küsbeoğlu; “Esnaf ve sanatkarlar, perişan faizsiz kredi desteği şart”

GESOB Başkanı Küsbeoğlu; “Esnaf ve sanatkarlar, perişan faizsiz kredi desteği şart”
GESOB Başkanı Küsbeoğlu; “Esnaf ve sanatkarlar, perişan faizsiz kredi desteği şart”

 

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu,basına yaptığı açıklamasında,  esnafın zor durumda olduğunu belirterek, “Esnafın cebinde ekmek parası yok ki borcunu ödesin. Bir yıl ödemesiz 36 vadeli ödenecek şekilde faizsiz kredi verilmeli. Bu kredi verilmediği sürece esnaf kendi kendini toparlayamaz” diyerek esnafın içinde bulunduğu duruma vurgu yaptı.

 

Salgın sürecinde küçük esnafın mağdur olduğunu kaydeden ESOB Başkanı Küsbeoğlu, bu sıkıntıların aşıla bilmesi için çok ivedilikle esnafı uzun vadeli faizsiz kredi desteği verilmesi gerektiğini belirerek, “İlk başta kuaför, berber, kahveler, lokantalar, börekçiler, tatlıcılar kapandı. Okullar kapanınca kantinler kapandı, servisler çalışmadı. Fakat bu kapanmaların yanı sıra kapanmayıp mağdur olan esnafta çok fazla. Zincirleme olarak tüm esnaf mağdur. Düğün, düğün salonunda yapılmayınca bu en az 40 sektörü etkiyor. Esnaf sanatkâr kredi kefalet kooperatiflerine olan borçları 3 ay ertelendi. Ama 3 ay yeterli olmadı ki. Esnafın borcu enaz bir yıl ertelenmeli. Bu konuda bizi dinlemediler, daha sonra ödemeler olmayınca borçları faizli ertelediler. Kambur üstüne kambur geldi” diye konuştu.

 

DESTEK VERİLECEK MESLEK KOLLARI YANLIŞ AÇIKLANDI

Başkan Küsbeoğlu, “Verilen maddi ve manevi yardımları az veya çok demeden kabul ettik. Daha sonraki genelgeye göre kira 750 liranın altında ise o kadar ödeme yapılacak denildi, biz de 2-3 veya 5 bin lirayı da ödeyecek misiniz diye sorduk. Kanunlar ve yönetmelikler geriye doğru çalışmaz. Ödeme yapılacak meslek kolları yanlış açıklandı ve birçok meslek kuruluşu destek bekledi” diye konuştu.

 

Bazı mesleklerin sabah 10:00 ile akşam 20:00 arasında çalıştığını hatırlatan Küsbeoğlu esnafın içinde bulunduğu sıkıntılara vurgu yaparak, “Vaka sayılarını bu saatler arasında çalışan esnafımız mı üretiyor, düğün salonları kapasitenin üzerine mi çıktı, lokantalar kurallara veya hijyene mi uymadı? Kahvehane, kafeterya ve pastane çalışmıyor, lokantalar ise paket servis ile çalışıyor. Alınan kararlara saygılıyız, sektörlerin bir an önce açılmasını ve çalışma saatlerinin değiştirilmesini istiyoruz. BAĞKUR ve SSK borçları yapılandırıldı. Ödemeler başladı, fakat ödemelerin en az 6 ay sonra başlaması bekliyoruz" diye ifade etti. 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.