EMEP; “İşsizlik, yoksulluk ve sömürü artıyor”

EMEP; “İşsizlik, yoksulluk ve sömürü artıyor”
EMEP; “İşsizlik, yoksulluk ve sömürü artıyor”

 

GAZİANTEP – YENİ ÇİZGİ; Emek Partisi Gaziantep İl Örgütü, tüm işçi ve emekçileri insanca çalışma koşulları ve insanca yaşanacak bir asgari ücret için birlikte mücadeleye çağırdı. EMEP, “Yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik kader değildir! Asgari ücret, açlık ve sefalet ücreti olmaktan çıkarılmalı. Patronların dayattığı ağır çalışma koşullarına karşı çıkan yüzlerce işçi haklarından mahrum edilerek işten atılmış, işsiz kalmıştır, patronların aradığı işçi değil tabiri caizse köledir” dedi.  

 

EMEP Antep İl Başkanı Halil Sayın il binasında düzenlediği basın açıklamasında, çoğunluğu patronlar ve sermayeye hizmette sınır tanımayan hükümet temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, yoksul emekçilerin halinden anlayamayacağını ifade etti.

 

ÜCRETSİZ İZİNLER YASAKLANSIN

İl Başkan Sayın, asgari ücretin sefalet ücreti olmasını engellemek, vergide adaleti sağlayabilmek, iş cinayetlerini durdurabilmek, salgında ölümle burun buruna çalışmaya zorlanmanın önüne geçebilmek, zorunlu pazar mesailerini ortadan kaldırabilmek, işten atmalar ve ücretsiz izinlerin yasaklanmasını sağlayabilmek için işçileri bir araya gelmeye ve mücadeleye çağırdı.

 

ANTEP’TE İŞSİZLİK, YOKSULLUK VE SÖMÜRÜ ARTIYOR

Antep’te son bir yılda banka kredisini ödeyemediği, geçinemediği veya işsiz kaldığı için intihar girişiminde bulunan, intihar eden yurttaşların olduğunu belirten Sayın, “Özellikle işçilerin, emekçilerin yoğun yaşadığı Düztepe, Perilikaya, Cinderesi, Çıksorut gibi birçok mahallede dağıtılan cüzi miktarda sosyal yardımı alabilmek için PTT önlerinde oluşan kuyruklar her geçen gün biraz daha uzamaktadır” diyerek artan yoksulluğa dikkat çekti. Bu yılın Kasım ayında, 2019 yılı Kasım ayına göre ihracatta yüzde 8,1’lik bir artış olduğuna dikkat çeken Sayın, “Antepli patronlar ihracat rekorları kırarken; bazı fabrikalarda işçilerin ikramiye hakları gasp edilmiş, erzak yardımları kaldırılmıştır. Sadece pandemi sürecinde yüzlerce işçi ücretsiz izne çıkarılmış, günlük 39 lirayla yaşamaya, ailesini geçindirmeye mecbur bırakılmıştır. Ücretsiz izne çıkarılmayan işçiler ise işsizlik korkusuyla kendilerinin ve ailelerinin hayatı pahasına ağır çalışma koşullarında düşük ücret ve ağır çalışma koşullarında çalışmak zorunda bırakılmış, yasal olmamasına rağmen tek tatil günü olan Pazar günlerinde de zorunlu mesai şartı ile karşı karşıya kalmıştır. Üstelik hafta içi 8 saat olan çalışma saati Pazar günleri 12 saate kadar uzatılmış, bazı fabrikalarda bu mesai ücretleri hiç ödenmemiş, bazılarında ise eksik ödenmiştir” şeklinde konuştu.

 

İŞÇİ DEĞİL, KÖLE ARIYORLAR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e patronların söylediği “işçi bulamıyoruz” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan il başkanı Sayın, “aksine yukarıda belirttiğimiz koşulları kabul etmeyen, yani patronların dayattığı ağır çalışma koşullarına karşı çıkan yüzlerce işçi haklarından mahrum edilerek işten atılmış, işsiz kalmıştır. Dolayısıyla Antepli patronların aradığı işçi değil tabiri caizse köledir” dedi.

 

ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF,

İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRET OLMALI

Gaziantep’te binlerce insanın açlık sınırının altında ücrete mahkûm, binlerce insanın işsiz, binlerce işçinin de kayıt dışı çalıştığını ileri süren EMEP İl Başkanı Sayın, “Yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik kader değildir! Asgari ücret, açlık ve sefalet ücreti olmaktan çıkarılmalı, insanca yaşanacak bir seviyeye çekilmelidir. Milyonlarca işçi ve emekçinin talebi budur! Bunun için öncelikle asgari ücretin belirlenmesinde işçiler söz sahibi olmalıdır. Çoğunluğunu patronlar ve sermayeye hizmette sınır tanımayan hükümet temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, yoksul emekçilerin halinden anlaması beklenemez! İkincisi asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır. Türkiye’de tüm vergi gelirlerinin dörtte üçü işçi ve emekçilerden toplanmaktadır. Brüt asgari ücretin yüzde 33,4’ü (983 TL) dolaylı-dolaysız vergiler ile kesintilere gidiyor. Yani asgari ücretli bir işçi 365 günün 122 günü vergi ve kesintiler için çalışmaktadır. Bütçenin kaymağını yiyenler, hazineyi hortumlayanlar, teşviklere doymayanlar neredeyse vergi vermemektedir. Vergide adalet sağlanmalı; asgari ücretten vergi kesintilerine son verilmeli, tüm dolaylı vergiler kaldırılmalı, özel ve tüzel kişilerden artan oranlı gelir, miras ve servet vergisi alınmalıdır” diye ifade etti.

 

BİRLİKTE MÜCADALEYE ÇAĞIRDI

Antepli işçi ve emekçilere çağrı yapan başkan Sayın açıklamasına şöyle devam etti

 “Gaziantep’te yaşayan tüm işçi ve emekçilere çağrımızdır: Asgari ücretin sefalet ücreti olmasını engellemenin, vergide adaletin, iş cinayetlerini durdurmanın, pandemide ölümle burun buruna çalışmaya zorlanmamanın, zorunlu Pazar mesailerini ortadan kaldırabilmenin, işten atmalar ve ücretsiz izinlerin yasaklanmasının tek yolu vardır; bir araya gelmek ve mücadele etmek! İşçi ve emekçiler, insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları için işyerlerinde kendi birliklerini kurmalı, harekete geçmelidir.” www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.