EMEP ; AKP-MHP İKTİDARI MİLADINI DOLDURDU

EMEP ;  AKP-MHP İKTİDARI MİLADINI DOLDURDU
EMEP ; AKP-MHP İKTİDARI MİLADINI DOLDURDU

 

MERSİN-Emek Partisi (EMEP) Mersin il örgütü olağan kongresin yaparak yeni yönetimini belirledi. Katılımın yoğun olduğu kongreden Yusuf Kaya il başkanı seçildi. EMEP kongresinde konuşmacılar AKP-MHP bloğunun savaş ve sömürüden yana olduğu vurgulanırken artık miladını tamamladığını ve yolun sonuna geldiği ileri sürüldü. Kongrede iktidara karşı işçi ve emekçilerin, ezilen halkların, gençlerin, kadınların ve aydınların bir araya gelerek, üçüncü bir odağı oluşturması, birlik olunması, ortak ses çıkarılmasına vurgu yapıldı.  

 

Emek Partisi (EMEP) Mersin İl Örgütü 9. Olağan Kongresini Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Kongreye EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, HDP, CHP, Halkevleri, DİSK, KESK, Türk-İş’in yanı sıra birçok sivil toplum kurumundan temsilcilerde katıldı.

 

EMEP BAŞKANI TAŞÇI; AKP-MHP İKTİDARI YOLCU

Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşuyla başlayan kongrede açılış konuşması EMEP Mersin İl Örgütü adına mevcut İl bBaşkanı Mehmet Taşçı yaptı. İktidarın pembe tablolar çizerek halkı kandırmanın hesabını yaptığını belirterek, “Bu siyasal iktidar Mersin’deki bir mitingde narenciye işçisinin geçinemiyoruz feryadına ‘’Ananı da al git’’ diyerek olmaması gereken çirkin bir yanıtla cevap vermiştir. Yine Adana’da tarım ile uğraşan bir üretici tarım konusunda yaşadıkları sıkıntıları, gelen siyasal iktidarın heyetine yöneltmek isterken ona da ‘’Toprak senin gözünü doyursun’’ diye yanıt vermişlerdi. İşsizliğin tavan yaptığı günümüzde Konya’da bir mitingde üniversiteyi bitirmiş bir gencin iş talebini belirtmesi sonrasında apar topar gözaltına alınıp uzaklaştırıldı. Ardından ‘’Taşı sıksan suyunu çıkartırsın. Devlet iş kapısı değildir.’’ diye yanıt veren bir siyasal iktidarla karşı karşıyayız.

Bu siyasal iktidar en son Malatya’da kendisinin yandaşı olan bir esnafın Cumhurbaşkanının aracının geçtiği esnada ‘’Geçinemiyoruz, açız.’’ demesi üzerine ‘’Abartıyorsunuz.’’ diye cevap verip onu azarlayarak ‘’Al bunu keyif çayı iç.’’ yanıtını veren bir siyaset ile karşı karşıyayız.

 

AKP-MHP İKTİDARI MİLADINI DOLDURDU

Aslında bu ve buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. Tüm bunlar bu siyasal iktidarın toplumu yönetemediğini gösteriyor” diye konuştu.  İktidarın toplumumu yönetememesinin bir sonucu olarak gerçekleri ters yüz ederek insanları kandırdığını kaydeden Taşçı, “İktidar, kendi etrafında kümelenen kesimi diri tutmaya çalışıyor. Bu siyasal iktidarın siyasal miladını doldurduğunu, bunun için bizin üzerimize düşenin layıkıyla yaptığımız takdirde bu siyasal iktidardan kurtulabileceğimiz belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

FELAKET DEĞİL, İHMALLER ÖLDÜRÜYOR

İzmir’de ihmaller sonucu yaşanan deprem felaketinde mağdur olan yurttaşlara başsağlığı dileklerini ileterek söze başlayan EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, yaşananların doğal felaketin değil ihmallerin ve sorumsuzlukların bir sonucu olduğunu söyledi. Müteahhitlerin, iktidarın rant ve kar odaklı politikalarıyla birlikte mezar kazıyıcılarına dönüştüğünü ifade etti.

 

İMREK; İKTİDAR SAVAŞTAN VE SÖMÜRÜDEN YANA

Başta Suriye, Libya, Doğu Akdeniz olmak üzere son dönemlerde Ermenistan-Azerbaycan arasındaki anlaşmazlığı kışkırtarak savaş politikaları güdüldüğüne dikkat çeken İmrek, ‘’Bunun bir beka sorunu olduğu algısıyla emekçileri aldatmaya çalışıyorlar. Sağlığa, eğitime harcanması gereken bütçeleri savaş ve kışkırtma olarak kullanan iktidar halklar arasındaki kardeşlik köprüsünü yıkmaya çalışırken öte yandan dış politikadaki bu şoven ve yayılmacı tavrıyla iç politikada tek adam tek parti anlayışını pekiştirmek derdinde.’’ ifadelerini kullandı. ‘’Bugün savaştan ve sömürüden yana olan iktidara karşı işçi ve emekçilerin, ezilen halkların, gençlerin, kadınların ve aydınların biraraya gelerek üçüncü bir odağı oluşturması gerekiyor.’’ diyen İmrek, halkların kurtuluşunun, seçime endeksli bir muhalefet yerine emek, barış ve demokrasiden yana gerçek bir mücadele ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.

 

DİSK 2-3 KASIMDA EYLEMDE

DİSK adına söz alan Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy ise işçi sınıfına yönelik hak gasplarının günden güne arttığını ve işçi sınıfının son silahı olan grev haklarını bile ellerinden aldıklarını söyledi. Göksoy, iktidarın işçilere yönelik saldırılarına karşı 2-3 Kasım’da DİSK olarak eylemlerle tepkilerini göstereceklerini açıkladı. Göksoy,  baskı ve gerici politikalara karşısında ortak talep ve ortak mücadelenin şart olduğunun vurguladı.

 

HDP’li TURAN; İKTİDAR İÇİN YOLUN SONU GÖRÜNDÜ

Ülkenin yaşanılan süreçte ekonomik, toplumsal, siyasal, doğa gibi birçok krizden geçtiğini ve bu çoklu krizin halkların öfkesini arttırdığını belirterek söze başlayan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, ‘’İktidarın barutunun tükendiğini görüyoruz. Bu yüzden saldırganlıkları gün geçtikçe artıyor. Elbette gidecekler ama peki sonra ne olacak?’’ sorusunu soran Turan, yolun sonunun göründüğünü, gidecek olanın belli olduğunu ve asıl meselenin gelecek olanı tartışma ve olması gerekenin örgütlenmesi olduğunu söyledi.

 

GÜLTEKİN; DEMOKRASİDEN YANA OLAN HERKES BİRLİK OLMALI

Türk-İş İl Temsilcisi ve Yol İş Şube Başkanı İrfan Gültekin, Türkiye’de 36 milyon insanın yoksulluk sınırının altında ve 18 milyon insanın açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildiklerini söyledi. Gültekin, ‘’İşçiler çarklar dönsün diyerek özel izinlerle, canları pahasına çalıştırıldılar. Buna rağmen gördükleri karşılık haklarının gasp edilmesidir. Bugün vergilerin %67’sini ödemeye mahkûm edilen işçilerin son olarak kıdem tazminatına ve daha nicesine göz dikiyorlar. Patronlara da teşvik ya da vergi sıfırlama ile yanlarında olduklarını gösteriyorlar’’ dedi. İşçilerin ve emekçilerin, demokrasiden yana herkesin birlikte hareket etmesinin zorunlu olduğunu dile getiren İrfan Gültekin, sınıftan yana olan herkesin bir arada hareket edip bir an önce eksikliklerini aşıp yoluna devam etmesi gerektiğini söyledi.

 

YEŞİLBOĞAZ;  BİRLEŞİP ORTAK SES ÇIKARMALIYIZ

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, bugün baroların kongre yapamadığını, iktidarın bile kendi hukuk sistemine uymadığını belirterek, ‘’Burjuvazi bu kadar örgütlüyken biz de ayrı ayrı değil bir arada olmalıyız. Ancak çoklu baro meselesinden kıdem tazminatı meselesine kadar her noktada birleşip ortak bir ses çıkarırsak emeğin, demokrasinin ve barışın gerçek anlamda karşılığının olduğu bir ülke yaratabiliriz.’’ diyerek ortak dayanışma ve mücadele çağrısında bulundu.

 

Kongre, katılan davetlilerin konuşması ve dayanışma mesajlarının ardından faaliyet raporlarını okundu. Daha sonra delegeler oylarını kullanarak yeni yönetimi belirledi. Delegelerin oyları sonucu Yusuf Kaya il başkanı seçildi. Kongre ‘’İş, Ekmek, Özgürlük!’’, ‘’İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!’’ sloganları eşliğinde tamamlandı.(EVRENSEL-YENİÇİZGİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.