Eğitim Sen; “Eğitim sistemi öğretmenlerin fedakârlıklarıyla ayakta duruyor”

Eğitim Sen; “Eğitim sistemi öğretmenlerin fedakârlıklarıyla ayakta duruyor”
Eğitim Sen; “Eğitim sistemi öğretmenlerin fedakârlıklarıyla ayakta duruyor”

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN;  Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Başkanı Ömer Parlakçı, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde dünyanın dört bir yanında, gelecek nesillerin emanet edildiği öğretmenlere duyulan saygının en güzel örneklerine tanıklık ettiklerini belirterek, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, Türkiye’den sadece Eğitim Sen’in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali’ne üye yüzden fazla ülkede eş zamanlı olarak kutlandığını açıkladı.

 

Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle basın açıklaması yaparak günün anlamını ve öğretmenlerin bugün yaşadıklarına sorunlara vurgu yapan Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Başkanı Ömer Parlakçı, Dünya Öğretmenler Günü’nün geçmişi, uluslararası öğretmen örgütlerinin katkılarıyla 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’nın alınmasına dayandığını açıkladı. Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı”, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlarken, aynı zamanda uluslararası düzeyde yapılmış bir toplu sözleşme niteliği taşıdığını hatırlatan Parlakçı açıklamasına şöyle devam etti; www.yenicizgihaber.com

 

“Bu yıl 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlamalarında, dünya genelinde pandemi nedeniyle eğitim hakkını kullanmakta güçlük çeken 1,5 milyar öğrenciye erişebilmek için toplumsal ve tarihsel bir rol oynayan öğretmenlere dikkat çekilmesi amaçlanıyor. “Öğretmenler krizde öncülük ediyor, geleceği yeniden hayal ediyor” teması öne çıkarılarak “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı”nın altı kalın çizgilerle çiziliyor.

Türkiye’deki öğretmenlerin hakları ise söz konusu kararın oldukça gerisinde bulunuyor. Seçim dönemlerinde hatırlanan ve vaatlerle karşılanan öğretmenler, seçimlerin hemen ardından “yük” olarak görülen, emekleri değersizleştirilen, eğitim politikalarındaki başarısızlığın nedeni olarak ilan edilen kişiler oluyor.

 

Pandemi döneminde, tüm alt yapı sorunlarına ve çöken EBA’ya rağmen, öğrencilerinin üstün yararını gözeten ve öğrencilerine ulaşabilmek için türlü çaba sarf eden öğretmenler, yetkililerin açıklamaları ve ithamlarıyla hayal kırıklığına uğrayıp, emeklerinin ve haklarının hedef alındığını görüyor. Yüz yüze eğitime geçilebilmesi için politika üretilmemesinin, acil uzaktan eğitimin sağlıklı biçimde yapılabilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlanmamasının faturası, gece saatlerine kadar öğrencilerine ulaşmaya çalışan, öğrencilerinin hayatlarında bir fark yaratmaya çalışan öğretmenlere kesilmek isteniyor. Adrese teslim ihalelerle yapılan hasta garantili hastanelerin, geçiş garantili köprülerin, yolcu garantili havaalanlarının toplum üzerindeki ekonomik yükünü sorgulamayanlar, şirketlerin vergi borçlarını affedenler, öğretmenlerin ücretlerini dillerine dolayıp, ek ders ücretlerine gözlerini dikiyor. www.yenicizgihaber.com Kısaca bu ülkede eğitim politikalarındaki tüm yanlışlara rağmen eğitim sistemi öğretmenlerin emekleriyle, fedakarlıklarıyla ayakta durabiliyor.

 

Hukuksuz ihraç politikasıyla okullarından, öğrencilerinden, dersliklerinden koparılan her bir arkadaşımızın öğrencileriyle karşılaşma anı sevgi seline dönüyor. İşte bu tablo, öğretmenliğin bir sınıfta sadece ders anlatmaya sığmadığını ve sığmayacağını görmek isteyenlere çok şey anlatıyor. Bu tablo, öğretmenlik mesleğinin tarifsiz mutluğunu resmettiği gibi öğretmeni mekanik bir öğretme işlevine mahkum etmek isteyenlerin büyük yanılgısını bizlere sunuyor.” El ele verip, umudumuzu güçlendirelim diyen,  Eğitim Sen Şube Başkanı Parlakçı “Hepimizin Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun” diye ifade etti.

Basın açıklamasından sonra öğretmenler sessizce dağıldı. YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.