Dersim’de dağ keçilerinin katledilmesine tepki

Dersim’de dağ keçilerinin katledilmesine tepki
Dersim’de dağ keçilerinin katledilmesine tepki

 

DERSİM - İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, Mazgirt ilçesinde dağ keçilerinin avcılar tarafından katledilmesine tepki gösterdi.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Sorek (Karabulut), Koterîç (Güney Harman) ve Dirban (Kızılkale) köyleri kırsalında bulunan İn Vadisi’nde yaklaşık bir aydır farklı illerden gelen kişilerin, avcılık adı altında dağ keçileri başta olmak üzere diğer hayvanları katletmesine yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

 

İHD’de açıklamasında Türkiye’nin taraf olduğu “Biyolojik ve Çeşitlilik Sözleşmesinin 6 ve 8’inci maddeleri” gereği nesli tehlike altında olan türlerin korunması gerektiği hatırlattı. Türkiye’nin söz konusu sözleşmeye uyulmadığının vurgulandığı açıklamada,  “İhale sonucu ve izin ile gelen avcılar, yetkililer tarafından hiçbir denetime tabi tutulmadan taraf ve imzacısı olduğu sözleşmenin gereğini de yerine getirmemiş olmaktadır” diye ifade edildi.

 

İHD olarak insanların yanı sıra doğada var olan tüm canlıların yaşam hakkını savunduklarını vurgulanan açıklamada, “Canlıların ticari hesaplar üzerinden meşru gösterilerek katledilmesini kabul etmiyoruz. Yaşam hakkı tüm canlılar için kutsaldır. Bu tür yaklaşım ve uygulamalar avcıların kendilerini ‘haklı’ bir zeminde görmesine katkı sunmakta ve onları cesaretlendirmektedir. İlgili yetkililerden avcılık ile ilgili düzenlenen kanunun geri çekilmesini talep ediyoruz” diye vurgu yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.