Gaziantep TMMOB İKK Sekreteri Deniz "Demokrasi büyük bir yara aldı"

Gaziantep TMMOB İKK Sekreteri Deniz "Demokrasi büyük bir yara aldı"
Gaziantep TMMOB İKK Sekreteri Deniz "Demokrasi büyük bir yara aldı"

 Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Abdülkadir Deniz, 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, “12 Eylül 1980 askeri darbesi Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçmiştir ve demokrasi büyük bir yara almıştır” dedi.

Deniz, “Yapılan darbe ülkemizin sadece ekonomik değil, toplumun dinamiklerini de yok etmiştir. Ülkeyi kalkındırmak için yapılan tüm yatırımlar durdurulmuş, Süleyman Demirel'in Başbakan olduğu hükümet görevden alınmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedilmiştir. Dolayısıyla Türkiye demokrasisine büyük bir darbe vurulmuştur” ifadelerini kullandı.

12 Eylül askeri darbesinin bilançosunun da ağır olduğunu belirten Deniz, “650 bin kişi göz altına alındı, 220 bin dava dosyasında 230 bin kişi yargılandı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, 517 kişiye idam verildi, 50 kişi idam edildi, 14 bin kişi vatandaşlıktan çıkartıldı, 171 kişi işkence ile hayatını kaybetti, 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı, 300 kişi kuşkulu şekilde öldü, 23 bin 677 derneğin faaliyetleri durduruldu. 3 bin 854 kişi öğretmenlikten alıtırken,120 öğretim görevlisi ve 47 hakimin işine son verildi. 300 gazeteci saldırıya uğrarken, 3 gazeteci silahla öldürüldü. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı ve 39 ton gazete ve dergi yok edildi. 397 film sakıncalı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Dolayısıyla o zaman yaşanan bu acılar halen hafızalarda yerini korumaktadır” dedi.

“12 Eylül darbesi her zaman sorgulanacak ve sorgulanmaya da devam edecek” sözleriyle konuşmaya devam eden Deniz, “Çünkü ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel ve hayatın her alanında bir dönüm noktası olmuştur. Tüm bunlar göz önüne alındığında 12 Eylül'ün toplumsal bir tramvaya yol açtığını anlamak hiç de zor değil. Darbenin üzerinden 39 yıl geçmesine rağmen hafızalarda ki yerini korumasının nedeni de budur” diye konuştu.

Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Abdülkadir Deniz, konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrıca demokrasimiz darbe ile büyük bir yara almıştır. Çünkü darbe ile toplumsal muhalefet ezilmiş, demokratik haklar yok edilmiş, insan hakları yok sayılmıştır. Dolayısıyla darbecilerle mücadele demokratik, özgürlük, sosyal ve kültürel haklar için mücadele etmek demektir. TMMOB Gaziantep İKK olarak, tüm darbeleri kınıyor, ülkemiz için aydınlık, huzurlu ve güzel günlerin geleceğinin yakın olduğunu belirtmek istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.