Araban Ziraat Odası Başkanı Altun: Antepfıstığı üretici sahipsiz bırakıldı

Araban Ziraat Odası Başkanı Altun: Antepfıstığı üretici sahipsiz bırakıldı
Araban Ziraat Odası Başkanı Altun: Antepfıstığı üretici sahipsiz bırakıldı

 

Araban Ziraat Odası Başkanı Altun: Antepfıstığı üretici sahipsiz bırakıldı

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; Antepfıstığında fiyatların yüzde 50 düşmesine rağmen, baklava fiyatının pahalı olmasına dikkat çeken Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, “Kırmızı kabuklu Antepfıstığı 55 liradan 30 liraya düştü. Her şey zamlanırken fıstık fiyatındaki bu düşüşe anlam veremedik. Mazot, gübre, ilaç, işçilik yüzde 40-50 civarında zamlandı. Üretici sahipsiz bırakıldı. 30 liraya Antep fıstığı mı olur? Çiftçi borcu nedeniyle ürünlerini ucuzda olsa satmak zorunda. Yetkililer üreticinin feryadını duysun” diye tepki gösterdi.

 

Konuyla ilgili olarak yeni çizgi gazetesine açıklama yapan Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Araban yöresinde toplam 41 köyün 30’u fıstık ile geçimlerini kazandığını belirtirken, fıstığın 2 yılda bir ürün verdiği, çiftçinin ürünlerini buna rağmen gerçek fiyatında satamadığını açıkladı.

 

ÇİFTÇİ BORÇLU VE PERİŞAN

Her şey zamlanırken çiftçinin bin bir güçlükle yetiştirdiği Antepfıstığı fiyatının düşmesinin çiftçide büyük hayal kırıklığı yarattığını belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, “Antepfıstığı ürünümüz para etmiyor. Çiftçi borçlu, çiftçi perişan, çiftçi alın terinin karşılığını alamıyor. Fıstık çok zahmetli emek isteyen bir ürün. Üretici desteklenmeli aksi halde böyle güzel bir ürün yok olur gider. Zaten çiftçilikle uğraşanların sayısı giderek azılıyor. Antepfıstığı vitamin zengini bir ürün, devlet bu ürüne mutlaka sahip çıkmalı.

Çiftçi tüccarın eline terk edilmemeli. Girdi maliyetleri dikkat alınarak taban fiyat belirlenmeli. Bugünkü fiyatlar borçlu olan çiftçiyi daha çok mağdur ediyor” dedi.

 

Araban yöresindeki Antepfıstığının büyük kısmı dikme değil, kıraç topraklardaki menengiç ağaçlarına yapılan aşılardan yetiştiği, bu nedenle de lezzetli ve bol vitamine sahip olduğunu söyleyen Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Antepfıstığı üreticinin mutlaka desteklenmesi ve ürünlerin gerçek değerinde alıcı bulması için devletin derhal gereğini yapmasını istediklerini kaydetti. YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.