Aleviler asimilasyon politikalarına karşı direniyor

Aleviler asimilasyon politikalarına karşı direniyor
Aleviler asimilasyon politikalarına karşı direniyor

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: Gaziantep’te örgütlü olan 5 Alevi kurumu Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antep Şubesi, Antep Çepniler Derneği, Antep Tilkiler Derneği, Kizirliler Derneği ve Balyanlılar Derneği tarafından “Alevilik İnancının Asimilasyonu ve Eşit Vatandaş Hakkı” konulu panel düzenlendi. Büyük ilgi gören panel soru cevap şeklinde tamamlandı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Aleviliğin tarih boyunca hep asimile edilmek istendiğine dikkat çekerek, Devletin Alevi’si olmayacaklarını söyledi.

 

Çepniler Derneği’nde gerçekleşen ve moderatörlüğünü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Erkek’in yaptığı, “Alevilik İnancının Asimilasyonu ve Eşit Vatandaş Hakkı” konulu Panele konuşmacı (panelist) olarak Dr Gani Pekşen, Arş.Yazar Abbas Tan, Arş.Yazar Musa Kazım Engin katıldı. 

 

Aynı zamanda panele Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş, Çepniler Derneği Başkanı Fidel Zülfikar Aslan, Tilkiler Derneği Başkanı Tarık Alpdoğan, Kizirliler Derneği Başkanı Kazım Ünek ve Balyanlılar Derneği Başkanı Küreyş Bozkurt, bazı siyasi partilerin il başkanları, ilçe başkanları, kadın kolları başkanları, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve meslek temsilcileri ve yöneticileri katıldı. www.yenicizgihaber.com

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe Aleviliğin tarih boyunca hep asimile edilmek istendiğini, buna rağmen dimdik ayakta kaldığını belirterek asimile politikalarının her zaman karşısında olacaklarını, buna fırsat vermeyeceklerini açıkladı.

Alevilik torbaya sığmayacağı, devletin Alevi’si olmayacaklarını söyleyen Cuma Erçe,

Alevi kurumları olarak eşit yurttaşlık talebelerinden vazgeçmeyeceklerini, Cem evleri Alevilerin inanç merkezleri olduğuna vurgu yaptı. Hükümetin torba yasayla Aleviliği dizayn edilmeye yönelik bu çalışılmasını da asla kabul etmediklerini açıklayan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçen, “Şu anda çıkardıkları yasa ve cumhurbaşkanının yayınladığı kararname aslında tam da Alevilik yoktur kararnamesidir. Alevilik bir inanç değildir. Bunlar bir araya gelmiş topluluklardır, ifadesinin yasal güvence altına alınması meselesidir. Biz en ücra dağ köylerinde bile Gerekirse gözcülerimizi köyün girişine ve çıkışına dikerek cemlerini yapmış bir toplumuz. İnancını yaşamış bir toplumuz. Köylerinde bile bu inancı yaşadık, yaptık. Şehirlere geldiğimizde de bu inancımızı her türlü olumsuzluklara ve her türlü imkânsızlıklara rağmen yarattığımız değerlerle devam ettirdik” dedi.  www.yenicizgihaber.com

 

Kayseri Cemevi Başkanı Arş.Yazar Abbas Tan, Aleviler için torba yasa ve KHK yok hükmünde olduğunu belirterek, “TBMM de komisyonda Alevi temsilcilerinin önerileri dikkate alınmayarak, ‘Alevilik inanç değil kültürdür’ diyerek, Aleviliği resmen ortadan kaldırarak kanunlaştırdılar. Alevilik inancı kanunla yok edilmeye çalışılmakta. Her türlü yasağa rağmen Alevilik inancı var olacaktır.  Mücadelemiz sürecek” dedi.

 

Dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemiş bir uygulamayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gördüklerine vurgu yapan Tan, “Ülke nüfusunun üçte birini teşkil eden Alevilerin inancı, Alevilere sorulmadan hazırlandı. Komisyonda Alevi temsilcilerinin önerileri dikkate alınmadı. ‘Alevilik inanç değil kültürdür’ diyerek, Aleviliği resmen ortadan kaldırarak kanunlaştırdılar ve kendilerine göre ortadan kaldırmış oldular” diye ifade etti.

 

Arş. Yazar Musa Kazım Engin, Alevi kurum yöneticilerinin dik durmak zorunda oldukları, korkmalarına gerek olmadığını hatırlatarak, “Aleviler arasında farklı örgütlenmeler olsa da Aleviler parçalanarak yok olmaz. Ancak zayıf olan, korkanlar kaybolur gider. Aynı zamanda bu topraklarda biat etmiş bir toplum var. Ülkedeki aydınlar ve ezilenler güç birliği yapmak zorunda, başka kurtuluş yok” şeklinde konuştu. 

Bir soru üzerine Alevi Cemlerine de değinen Musa Kazım Engin, Aleviler her Perşembe cem yapmadığı, ancak ihtiyaç duyulduğunda yapıldığını belirterek, “Şartları uyanlar her Perşembe cem de yapabilir, ama bu zorunlu değil” dedi. 

 

Çepniler Derneği Başkanı Fidel Zülfikar Aslan, çok önemli bir süreçte Antep'te beş kurumun ortaklaşa böyle bir panel gerçekleştirmesini anlamlı bulduklarını belirterek, dolu dolu bir panel olduğuna vurgu yaptı. Aleviliğin dizayn edilmesine karşı eşit yurttaşlık talebinin kabul edilmesini istediklerini söyleyen, Alevi derneklerinin birlikte gerçekleştirdiği bu anlamlı panele emeği geçenlere teşekkür eden Aslan, benzer etkinliklere devam edeceklerini kaydetti.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.