Akdeniz Belediyesi’nden Kadına Yönelik Şiddetle mücadele günü paneli
MERSİN- AYSEL ŞAHİN: Belediye konferans salonunda düzenlenen panelde Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Mutlu Aymaz, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Avukatı Berna Bozdağ ile Mimoza Derneği’nden Psikolog Beritan Onuk konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Feride Aslan Bilgiç’in yaptığı ve yoğun ilgi gören panele, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, kurum personeli ile çok sayıda kurumlardan kadın temsilciler de katıldı.
“Çekin elinizi kadınlardan ve çocuklarımızdan!”
Panelin açılışında söz alan Eş Başkan Nuriye Arslan, kadın cinayetlerinin her geçen gün daha da arttığını ve önleyici mekanizmaların devreye sokulmadığını söyledi. Erkeğin kadına yönelik şiddeti, çocuk ölüm ve istismarları, erkek egemen yargının cezasızlık politikalarına karşı kadın hareketinin direnişinin önemine vurgu yapan Eş Başkan Arslan, “Kadınlara kıyan, çocuklarımıza kıyan, el uzatanlara izin vermeyeceğiz. Kadınlar var oldukça, çocuklarımızın dünyasını karartmaya izin vermeyecekler. Diyoruz ki; çekin elinizi çocuklarımızdan. Çekin elinizi geleceğimizden. Çekin elinizi bedenimizden ve yaşamımızdan!” ifadelerini kullandı. Arslan, gün dolayısıyla toplumsal farkındalığı arttırmak için belediye, destek veren kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte etkinliklerinin süreceğini sözlerine ekledi. www.yenicizgihaber.com
“Toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetiyoruz”
Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Mutlu Aymaz ise katılımcılara, müdürlük olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bir önceki yönetim döneminde kadın müdürlüğünde bir erkeğin görev aldığını ve müdürlüğün erkek zihniyetiyle yönetildiğini söyleyen Aymaz; “Belediyede çalışan kadınları yalnızca ev temizliği, yaşlı bakımı, kuaförlük hizmetleri gibi alanlara sıkıştıran, kadına yönelik şiddetin ş’sini bile bilmeyen bir müdürlük halinden çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Belediye olarak, yaptıkları her işte toplumsal cinsiyet eşitliğini gözettiklerini de kaydeden Aymaz; “Kadın Müdürlüğü olarak toplumsal cinsiyet üzerinden yola çıktık. Önceliğimiz, toplumsal cinsiyet paradigmasının ifade ettiği şekilde kadına yaklaşım, çocuğa yaklaşım, aile içi şiddet olaylarını değerlendirmek ve bu noktada kadınları, birey olarak yaşama hazırlamak, onlara psikolojik ve ekonomik destek sunmaktır” dedi.
“Şiddetin en sinsisi, psikolojik şiddet”
Sunumunda, şiddet türlerini tanımlayan Psikolog Beritan Onuk ise, anlaşılması ve teşhisinin konulması en zor olan şiddet türünün ‘psikolojik şiddet’ olduğunun altını çizdi. Psikolog Onuk, “Psikolojik şiddet; aslında tüm şiddet biçimlerinin temelinde yatıyor ve en sinsi olanıdır. Fark etmemiz pek mümkün olmayabiliyor.
Günlük yaşamımızda da buna çok fazla maruz kalıyorken çoğu kez bunun şiddet olduğunu anlamlandıramıyoruz” ifadesini kullandı. Panelde son olarak söz alan Avukat Berna Bozdağ ise, şiddet durumunda kadınların başvurabileceği kurumlar hakkında bilgi verdi ve 6284 Sayılı Kanun’un kadınları şiddetten korumada neden önemli olduğunu anlattı.
Akdeniz Belediyesi’nin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, “Sözümüz Bitmedi, Şiddeti durduracağız’ şiarıyla düzenlediği panel, sunumların ardından sona erdi. www.yenicizgihaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.