10 EKİM BARIŞ İÇİN HAYKIRIŞTI

10 EKİM BARIŞ İÇİN HAYKIRIŞTI
10 EKİM BARIŞ İÇİN HAYKIRIŞTI

 

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN; G.Antep’te Emek Partisi tarafından düzenlenmesi planlanan “10 Ekim Katliamının 4. yılında barış ve demokrasi” paneli, Valilik tarafından alınan karar ile genel asayiş ve kamu düzenin korunması gerekçe gösterilerek yasaklandı. Şehirde bir ay süreyle açık ve kapalı alanlarda eylem, etkinlik, basın açıklaması ve panel gibi faaliyetlerin yasaklanmasına tepki gösteren panelistler ve katılımcılar Suriye’de başlatılan operasyon karşısında sessiz kalınması ve toplumun muhalif kesimlerinin susturulmasının amaçlandığını ifade etti. Toplantıda, 10 Ekim barış için tarihsel bir haykırış olduğuna vurgu yapıldı. Aynı zamanda katliamında ölenleri hem anmak, hemde katliamı bölge toplantılarıyla tüm yurt genelinde anlatmaya devam edeceklerini kaydettiler.

Panelin yasaklanması nedeniyle panelistler ve katılımcılar EMEP İl binasında bir araya gelerek hem yasak kararına tepki gösterdi, hemde 10 Ekim katliamı ile ilgili konuşmacılar kısa görüşlerini ifade ettiler. Düzenlenen toplantıya konuşmacılardan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 10 Ekim davası avukatlarından Tugay Bek ile Av Bülent Duran katıldı. Aynı zamanda EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen, HDP PM Üyesi Mehmet Karayılan, HDP İl Eşbaşkanı Sultan Bayındır, KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile yurttaşlar katıldı. Toplantının açılışı konuşmasını panelin moderatörlüğünü

Yapması planlanan Av Bülent Duran yaptı. Av Duran panelin yasaklanmasının hukuki hiçbir dayanağının olmadığını belirterek, OHAL VE KH’larla Türkiye’nin bir sivil darbe sürecine sürüklendiğini ifade etti. Duran AKP’nin Suriye operasyonu ile ülkenin gerçek gündemini değiştirmeyi amaçladığını kaydetti. 

BEK “10 EKİM BARIŞ İÇİN TARİHSEL BİR HAYKIRIŞTI”

Basın toplantısında ilk söz alan, 10 Ekim Gar Katliamı davası avukatlarından Tugay Bek savaşa ve ölümlere karşı her zaman her yerde barış için ses vermeye devam edeceklerini belirterek 10 Ekim katliamında ölenleri hem anmak, hemde katliamı bölge toplantılarıyla tüm yurt genelinde anlatmaya devam edeceklerini açıkladı. 10 Ekim’de barış için buluşanların ne kadar önemli tarihsel bir mücadele olduğu, bugün devam eden savaşlarla birkez daha görüldüğünü vurgulayan Av.Bek, “10 Ekim’de buluşanlar ‘barış’ talebiyle buluşmuşlardı. Ne kadar önemli bir talep olduğunu bugün ülkenin durumuna baktığımızda anlıyoruz. Bugün ülke adı konulmamış bir savaş hali içerisinde. ‘Operasyon’ diyerek, ‘terörle mücadele’ diyerek insanların öldüğü bir çatışmalı süreç devam ediyor” dedi.

VALİLİĞİN YASAK KARARI HUKUKA UYGUN DEĞİL

Yaşanan çatışmaların sadece yurt dışını etkilemediğini söyleyen Av.Turgay Bek, savaş yalnızca sınır dışında değil, ülke içerisinde de yansımasını bulan bir savaş. İçerde de bizim yapacağımız toplantıları engelliyorlar” diye ifade etti. Gaziantep Valiliğinin aldığı, eylem ve etkinlik yasağına da değinen Bek, “Operasyon gerekçesiyle Valiliğin aldığı bu karar hiçbir şekilde hukuka uygun değil. Yerel idare ve iktidar, ‘ben hukuku önemsemiyorum, yasaları tanımıyorum’ diyor” şeklinde konuştu. Demokrasi ve barış mücadelesinin ayrılmaz bir bütün olduğunu da vurgulayan Bek, “Aslında 10 Ekim’de yitirdiklerimize borcumuz; barışın tesis edilmesidir. Çünkü ülkeye barış gelmezse, demokrasi ve hukuk da gelmeyecek” dedi.

GÜRKAN;  “KATLİAM DAVASI HENÜZ KAPANMADI “

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan10 Ekim Ankara Gar Katliamı davası

kendileri için henüz kapanmadığını belirterek, “Her ne kadar sanıklar ceza almış olsa da dosya içerisinde, açığa çıkarılması gereken pek çok konu olduğunu düşünüyoruz. Ve olayın ardındaki gerçek failler halen ortaya çıkarılmadı. Suruç’ta, Diyarbakır’da, Ankara’da gerçekleştirilen saldırıların, bugünün siyasi ortamıyla yakından ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bugünkü politik durumla bağını kurmak için, dava hakkında sorular sormaya, tartışmalar yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

AMAÇ MUHALEFETİ SUSTURMAK

Katliamın yaşandığı siyasi iklimin bugün de devam ettiğini hatırlatan Gürkan kamu işçilerinin toplu sözleşme görüşmelerinin de bu yasaklarla engelleneceğini hatırlatarak, “Bu yasakların sebebi hükümetin politikalarının sorgulanmaması içindir. Savaş haliyle nereye varılmak isteniyor? Siyasi iktidar amacına ulaşıp, koridoru oluşturduğunda, orada nasıl bir toplumsal yapı, nasıl bir siyasi rejim inşa edilecek? Bir günlük savaş harcaması neye tekabül ediyor? Bu soruların sorulmaması için bu yasak kararı alındı. Basın da büyük bir baskı altında, neyin haber yapılıp yapılmayacağı tek bir masa tarafından belirleniyor. Gerçeklerin ortaya çıkması istenmiyor. Savaş insanları öldürürken, gerçekleri de öldürüyor” şeklinde konuştu.

OPERASYONUA EVET DİYENLERDE SORUMLU

AKP iktidarı tek adam rejimini yeniden tahkim etmeye çalıştığını ifade eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan “Bunun farkındayız. Bu operasyon kararının ne anlam ifade ettiğini anlatmaya devam edeceğiz. Operasyon kararını alanlar kadar, bu operasyona evet diyenlerin de sorumlu olduğunu biliyoruz. Bizi ne kadar susturmaya çalışırlarsa çalışsınlar; biz barışı ve demokrasiyi, insanlığın tüm ilerici değerlerini savunmaya devam edeceğiz. Yıkılacak olan, bu yıkıcı savaş politikalarının sahipleridir. Gelecekte var olan şey ise insanlığın kurutuluşudur” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

BOZGEYİK; “YASAL HAKLAR ASKIYA ALINMIŞ DURUMDA”

KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, valiliğin aldığı yasak kararının ne ilk ne de son olacağını söylerken, ülkenin olağanüstü bir dönem yaşadığına dikkat çekti.  15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’in halen devam ettiğini kaydeden Bozgeyik, “Bir anayasasızlık durumuyla karşı karşıyayız. Düşünce ve eylem özgürlüğü, sendikal örgütlenme özgürlüğü, çalışma hakkıyla ilgili yasalar askıya alınmış durumda. Aynı zamanda 2015 yılında, İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘iç güvenlik yasasının’ işçi ve emekçiler üzerinde yoğun baskı yarattı. Böyle bir dönemde kararlaştırılan 10 Ekim mitingi, bu baskılara karşı ses çıkarmak için gerçekleştirilecekti. Fakat 103 insanımızız hayatını kaybettiği bir saldırının hedefi oldu. Gaziantep, Adıyaman gibi illerin IŞİD’in merkez hücreleri olduğu ve Gaziantep kamuoyunda bunun tartıştırılması gerektiği için, katliamın 4. yılında, bugün yapılacak olan panel, önemliydi” dedi.

“BASKILARA KARŞI İTTİFAK OLUŞTURULMALI”

Engellemelere rağmen, gerçek sorumluların peşini bırakmayacaklarını söyleyen Bozgeyik, başlatılan sınır ötesi operasyona da değindi. Operasyonun yurt içine yansımalarını değerlendiren Mehmet Bozgeyik, “Çok yoğun gözaltılar var. Sosyal medya paylaşımları, yapacağımız basın açıklamaları, panellerle ilgili yasaklama kararları bu dönemde sürekli karşımıza çıkacak. Bunun karşısında üstümüze düşen, yerellerden başlayarak işçilerle, emekçilerle, demokratik güçlerle hem ekonomik krize, hem siyasi baskılara karşı ittifak oluşturmalıyız” diye ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.