Tulay: “Satranca Ayrılan Zaman Kayıp Değil, Kazançtır”

Tulay: “Satranca Ayrılan Zaman Kayıp Değil, Kazançtır”
Tulay: “Satranca Ayrılan Zaman Kayıp Değil, Kazançtır”
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, öğrencilerin sınav döneminde yaptığı spor ve sosyal faaliyetlerin ‘kaybedilen zaman’ olarak görüldüğünü aktararak, “Oysa son zamanlarda satrançla ilgilenen çocukların okullardaki ve sınavlardaki başarıları göz önüne alındığında, satranca ayrılan zaman bir kayıp değil, tam tersine bir kazançtır” dedi.

600 bin lisanslı sporcularının olduğunu belirten Tulay, lisanslı sporcu sayısı bakımından Türkiye’nin en fazla sporcuya sahip federasyonu olduklarını söyledi. 2010 yılından bu yana Federasyon Başkanlığı yapan Tulay, satrancın okullarda 2005 yılından beri seçmeli ders olarak okutulması ile alt yaş grubunda katılımın oldukça arttığını vurgulayarak, “Daha çok 7-9 yaşlarında ciddi bir sayı teşkil ediyor. Ana okullarında son zamanlarda önemli projeler yapmaya başladık. ‘Ana Okullarında Yaygınlaşma’ diye bir projemiz var. Geçtiğimiz ay bin ana okulunda satranç sınıfları açtık. Satranç oldukça yaygın bir halde” diye konuştu.

Tulay, satranç oynayan ve oynamayan çocuklar arasındaki IQ farkları ile ilgili bilimsel araştırmalar bulunduğunun altını çizerek, “Satranç oynayan çocuklarla oynamayan çocuklar arasında yapılan araştırmalara göre yüzde 7 civarında IQ seviyelerinde artış olduğu tespit edilmiş. Özellikle satrancın faydalarına baktığımızda temel eğitimin esasını oluşturan faydaları var. Satranç, düşünerek hareket etmeyi, doğru düşünmeyi, karşı tarafın hamlesini düşünerek kendi hamlenizi yapmayı, odaklanmayı, konsantrasyonu, sosyal bakış açısını ve öz güveni geliştiren, temel eğitimin esas temellerini oluşturan konulara çok önemli katkılar sağlayan bir branş. Satranç hem bir spor hem de eğitime katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“SATRANCA AYRILAN ZAMAN KAYIP DEĞİL”

Son zamanlarda okul idarecileri, öğretmenler ve velilerinin satrancı desteklemeye başladığını vurgulayan Tulay, şunları aktardı:

“Bizler, sınav dönemlerinde çocukları mümkün olduğunca sosyal faaliyetlerden uzak tutmaya çalışırız. Çünkü sosyal faaliyetler ve spora harcanan zamanı kaybedilen zaman olarak görürüz. Oysa son zamanlarda satrançla ilgilenen çocukların okullardaki ve sınavlardaki başarıları göz önüne alındığında, satranca ayrılan zaman bir kayıp değil, tam tersine bir kazançtır. Çünkü satranç çocuklara bir planlama bakış açısı da getiriyor. Zamanı daha efektif kullanmayı öğretiyor. Bütün bunlar, çocukların, öğrencilerin akademik hayatlarına katkı sağlayan unsurlar. Satranç ile ilgilenen çocuklar baktığımızda sınavlarda çok başarılılar. Çünkü bütün sınavlarda etki eden faktörler esasında sporcuların satranç hayatlarında da önemli olan unsurlar. Satranç oynayan çocuklar özellikle matematik ve fen dallarında daha başarılılar. Bu da yine satrancın kazanımlarını derse ve matematiğe güzel yansıtabilmelerinden kaynaklanıyor.”

“SATRANÇ OYUN DEĞİL, SPOR”

“Satranç oyun mu, spor mu?” tartışmaları ile ilgili de konuşan Tulay, “Sporda, bir müsabaka vardır, bir skor, hakem, disiplin vardır. Bunlar sporun temel prensipleridir. Bunlara baktığınızda hepsi satrançta var. O yüzden tartışmaya gerek yok. Tam tersi, spordan farklı ve daha fazla şeyler var. Her spor branşının mutlaka eğitime bir katkısı vardır. Ama satranç direkt olarak eğitime katkı sağlayan bir spor. Satranç bir spor. Ama spordan daha fazlası” şeklinde konuştu.

Başkan Gülkız Tulay, doping konusuna da değinerek, “Konsantrasyonu arttırmak, dikkat toparlamayı sağlamak için ilaçlar vardır mutlaka. Ama sporcularımızın hiçbiri onları tercih etmezler. Bunlarla ilgili zaman zaman testler yapılıyor. Şu ana kadar çok şükür ki dopingle ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Zaten doping ile anılan spor branşlarına baktığınızda satrancı içlerinde göremezsiniz. Doping hiçbirimizin istemediği konular. Maalesef olimpiyat dereceleri yapan sporcular dopinge takılıyor. Biz o anlamda çok başarılıyız ve mutluyuz. Çünkü satranç uzun süre konsantrasyon gerektiriyor. Ön çalışmayı gerektiriyor, o yüzden dopingle satrancın bir ilgilisi bulunmuyor” dedi.

“ALTYAPIYA ÖNEM VERİYORUZ”

Uluslararası arenada gençlerin başarıları ile dikkat çektiğini söyleyen Başkan Tulay, “2014-2015’te 18 yaş altında girdiğimiz turnuvaların hepsinden hemen hemen kupalarla döndük. 2014 yılında Yunanistan’da Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası vardı. Burada 21 madalya aldık ve katılan ülkeler arasında birinci olduk. 2015 yılında aynı turnuva Konya’da yapıldı. Burada da 27 madalya ile yine ülke olarak birinci olduk. Yine Hırvatistan’da yapılan turnuvaya 25 sporcu ile katılıp 5 kupa ile döndük. Bu büyük bir başarı. Daha çok altyapıya önem veriyoruz. Özellikle gençlerde çok başarılıyız. Ama A Milli Takım’da da yükselen bir başarımız var. 2014 yılında yapılan Dünya Satranç Olimpiyatları’nda 21. olduk. Bu oldukça önemli bir başarıdır. Daha önceki olimpiyatlarda 40’lı derecelerde iken 21. olmak gerçekten önemli bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

“SPOR YAPAN ÖĞRENCİYE SINAVDA EK PUAN VERİLMELİ”

Tulay, Türkiye’de eğitim sisteminin çok çalışmaya ve okula çok zaman ayırmaya yönelik olduğunu ifade ederek, “Tabi çocukların, gençlerin spora ya da sosyal aktivitelere çok fazla zaman ayırmadıklarını görüyoruz. Spora zaman ayıran çocukların sınavlarda ek puan alması lazım. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. TEOG’da böyle bir girişimin yapıldığını memnuniyetle öğrenmiş durumdayız. Biz de satranç branşı olarak zaman zaman bu tür girişimlerde bulunuyoruz. Spor yapan çocuklara mutlaka destek verilmesi lazım. Aksi halde yaşlar ilerledikçe sporcular maalesef bırakma aşamasına geliyor. Ekonomik kaygı, meslek kaygısı ve bunun gibi kaygılar insanların biraz daha sınavlara yönelmesini, üniversite puanlarından daha iyi puanlar almasına yönelik çalışmalar yapmasına neden oluyor. Bunun için de derse daha fazla zaman ayırmaları gerektiriyor” dedi.[gallery link="file" ids="30770"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.