(Özel Haber) Engellilerin Hayatları Bocce İle Değişti

(Özel Haber) Engellilerin Hayatları Bocce İle Değişti
(Özel Haber) Engellilerin Hayatları Bocce İle Değişti
Samsun’da Atakum Belediyesi’nin yaklaşık 3 yıl önce inşa ettiği “Engelsiz Yaşam Parkı”, engelli gençlerin hayatını değiştirdi. Bocca Şampiyonaları’na katılan Samsun’daki engelli gençler toplamda 3 altın, 4 gümüş ve 1 tane de bronz madalya kazandılar.

Atakum Belediyesi’ne ait Engelsiz Yaşam Parkı’nda antrenmanlarını sürdüren bocca sporcuları katıldıkları turnuvalardan derece ile Samsun’a döndüler.

Ağır engellilerin oynayabildiği bocca sporunda Atakum Belediyesi’ne ait 16 sporcu ve 2 antrenör bulunuyor.

BOCCA HAYATA BAĞLIYOR

23 yıldır kas hastalığı nedeniyle engelli olan 48 yaşındaki 2015 Bocca Türkiye Şampiyonu Salim Yalçınkaya, bocca sporu ile bir yıldır uğraştığını ve bu spor sayesinde sosyalleştiğini söyledi. Boccanın maddi olarak hiçbir kazancı olmadığını belirten Yalçınkaya, "Ama motivasyon olarak hayata bağlıyor. Ben bocca için işimi bırakıp geldim. Bocca sayesinde çevrem genişledi, arkadaşlarım çoğaldı. Engellilerin sosyal hayata katılmalarını istiyorum. Ben evde 9 yıl kapandım, hiçbir şey öğrenmedim. Bundan sonraki hedefim nisan ayında yapılacak yarışmalarda da Türkiye şampiyonu olmak. Ardından da Milli Takıma seçilmek istiyorum” dedi.

Bocca sporunda Türkiye ikinciliği bulunan, 12 yıl önce sığ suya atlarken omirilik felci olan 34 yaşındaki Nuri Şirin de 2 aydır bocca sporu ile ilgileniyor. Çiftlerde Türkiye ikinciliğini kazandığını söyleyen Şirin, “Boccaya katıldığımda arkadaş ortamlarım genişledi. Turnuvaya gittiğimde birçok arkadaşlarla tanıştık. Fiziksel olarak da hareketlerimi serileştiriyor. Evde kalan engelli arkadaşlarımıza tavsiyem, sosyal aktiviteler olsun, spor aktiviteleri olsun hepsini denesinler. Engelliler için ’Ben yapamam’ diye bir şey yok. Ayrıca Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı da bizimle çok fazla ilgileniyor” diye konuştu.

2014 Bocca Türkiye Şampiyonu ve doğuştan serebral palsi hastası olan 27 yaşındaki Şule Türkoğlu ise, “2 yıldır bocca oynuyorum. Geçen sene Türkiye şampiyonluğu kazandım. Hedefim bu yıl da Türkiye şampiyonu olmak” şeklinde konuştu.

GİZEM DİK: “ASIL ENGEL SINIRLILIK”

Anne ve babasının da engelli olduğunu belirten Bocca Antrenörü 23 yaşındaki Gizem Dik, “Bocca branşına 4 yıl öncesinde başlamıştık. Anne ve babamın da engelli olmasından dolayı engellilere ayrı bir empatim olduğu için boccaya başladık. Annem ve babam ortopedik engelliler. Annem çocuk felcinden dolayı, babam da yapılan yanlış iğneden dolayı engelli oldu. Kendileri tiyatro kursunda tanışmışlar. Benim için engelliler değil, normaller farklı gibi geliyor. Çünkü çocukluğumdan beri onların farkını hiç ayırt edemedim. Belki ailemle birlikte büyüdüğüm için de olabilir. Bu nedenle engelliler de benim için engelli değil. Asıl engelin sınırlılık olduğunu düşünüyorum” dedi.

Engelliler ile birlikte olmaktan mutlu olduğunu ifade eden 21 yaşındaki antrenör Gamze Ekinci ise, "Bu aileye girdikten sonra engelin bedende değil, zihinde olduğunu anladım" şeklinde konuştu.[gallery link="file" ids="29052,29053,29054,29055,29056"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.