Urfa’da Özak işçileri baskı ve tehditle DİSK’ten istifaya zorlanıyor iddiası

Urfa’da Özak işçileri baskı ve tehditle DİSK’ten istifaya zorlanıyor iddiası
Urfa’da Özak işçileri baskı ve tehditle DİSK’ten istifaya zorlanıyor iddiası

 

 

ŞANLIURFA-YENİ ÇİZGİ; Urfa Organize Sanayi’de faaliyet gösteren Özak Teksil işçileri, istifa edip DİSK Tekstil’de örgütlenmeye başlamasından sonra, fabrikanın yöneticileri işçilere baskı uygulayarak işten atma tehditleri yaptığı iddiaları çalışanlar arasında huzursuzluk yarattı. Fabrikada sözleşme yetkisi olan Öz İplik-İş Sendikası, işçilerin haklarını savunmadığı, kendilerinden habersiz işverenle sözleşme yaptığı, hiçbir sosyal haklarının verilmediği gibi olumsuzlukları ileri süren işçiler, “Bizim hakkımızı kim savunursa gidere o sendikaya üye oluruz. Bu bizim yasal hakkımız” diye tepki verirken, DİSK Tekstil Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, işçilere yönelik baskı ve tehditlerin devam etmesi durumunda yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

 

 

DİSK Tekstil Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Özak Tekstil’de DİSK/Tekstil olarak birkaç ay önce örgütlenmeye başladıklarını ancak fabrika yönetimi işçiler üzerinde yoğun bir baskı uygulayarak işçileri DİSK üyeliğinde vazgeçirmeye çalıştıklarını belirterek, “Burada Öz İplik-İş Sendikası örgütlüydü. Özak Tekstil işçilerinin 3 yıl önce üye olup örgütlendiği Öz İplik-İş Sendikası ne yazık ki işçileri başından beri hep hayal kırıklığına uğratmış. İşçilere sormadan, işçilerin onayını almadan habersiz sözleşme imzalamışlar ve bu sözleşmede asgari ücrete imza atılmış ve neredeyse hiçbir sosyal hak ve kazanım yok” dedi.

 

İŞÇİLER YALNIZ VE SAHİPSİZ BIRAKILMIŞTIR

3 Yıl boyunca Özak Tekstil’de işçilere yönelik her türlü baskı, hak gaspı, ağır çalışma koşulları ve haksız yere, tazminatsız işten atmaların devam ettiğini ileri süren Türkmen, “Fabrikada bütün bunlar olurken, bırakın sendikanın işçilere yapılan haksızlıklara karşı çıkmasını, bizzat patronla işbirliği yapmışlar. Özak Tekstil işçileri de mevcut sendikanın bu işbirlikçi tutumu karşısında topluca istifa ederek sendikamız DİSK/Tekstil çatısı altında örgütlenmeye başladılar. Özak Tekstil işçilerinin isteği, patrona karşı işçileri savunacak, işçilerin hakları ve talepleri için mücadele edecek, işçilerle ilgili her konuda işçilerin iradesi ile hareket edecek gerçek bir sendika çatısı altında birleşmektedir” diye ifade etti.

 

 

DİSK ÜYELİĞİNDEN VAZ GEÇİRME BASKISI

SÜRERSE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Koronavirüs salgın riskinden dolayı nisan ayı başından beri üretime ara verilen fabrikada, fabrika yönetiminin Öz İplik-İş Sendikası ile işbirliği içinde, bir süredir baskı, tehdit, rüşvet gibi yöntemlere de başvurarak işçileri istifaya zorladığını ileri süren Mehmet Türkmen, açıklamasına şöyle devam etti:

 

 “Fabrika müdürleri ve talimat verdikleri bölüm ustaları bizzat tek tek işçi arkadaşları arayarak, eğer DİSK/Tekstil sendikasından istifa ederek tekrar Öz İplik-İş sendikasına üye olmazlarsa işten atılacakları yönünde tehdit edilmektedirler. Sendikalı olmak ve işçilerin istediği sendikaya üye olma özgürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti anayasası ve yasalarla güvence altına alınmış bir haktır. Eğer bu konuda fabrika yönetimi önümüzdeki birkaç gün içinde bu tutumundan vazgeçerek geri adım atmaz, sendikamıza ve bütün işçilere yönelik bu konuda tatmin edici bir açıklama yapılmazsa, bu suçu işleyen tek tek bütün yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini isteriz.”

 

Müdürlerin ve patron işbirlikçisi sendikanın işçileri yıldırma çabası işe yaramayacağını söyleyen Türkmen, “Özak Tekstil işçilerinin DİSK/Tekstil çatısı altında sağladığı birliği bozmaya ve dağıtmaya kimsenin gücü yetmez. Artık Özak Tekstil'de kölelik dönemi ve işçiye karşı patronla işbirliği yapan sarı sendika dönemi bitmiştir. Artık Özak Tekstil'de işçilerin DİSK çatısı altında sağladığı gerçek bir işçi birliği ve gerçek bir işçi sendikası var ve kimse bu birliği dağıtamaz” şeklinde konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.