Urfa’da Özak Tekstil’de işçi direnişi 17. Günü, mücadele sürüyor

Urfa’da Özak Tekstil’de işçi direnişi 17. Günü, mücadele sürüyor
Urfa’da Özak Tekstil’de işçi direnişi 17. Günü, mücadele sürüyor

 

ŞANLIURFA- Özak Tekstil direnişinin 16’ncı gününde işçi temsilcileri, fabrika yönetimi ile görüştü. İşçilerin talepleri kabul edilmedi, mücadele sürüyor.

 

Evrensel ‘de yer alan habere göre, Urfa'da sendikal haklarını almak ve insanca koşullarda çalışmak için direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi 16'ncı gününde kararlılıkla sürüyor. Sendikal baskıların son bulması ve direnişçi işçilerin işten atılmaması, direnişte geçen günlerin ücretlerinin ödenmesi ve işten atılan işçilerin geri alınması taleplerinin kabul edilmesini isteyen işçiler fabrika yönetimi ile görüştü. Talepleri kabul edilmeyen işçiler, mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini açıkladı.

 

İşçiler dün gerçekleştirdikleri toplantıda direnişlerini fabrika önünde sürdürme kararı almalarının ardından bu sabah yine OSB'ye geldi ve bir kez daha karşılarında jandarma barikatını buldu.

 

FABRİKA YÖNETİMİYLE GÖRÜŞME

Fabrika yönetiminin görüşmek istediğini belirtmesi üzerine işçiler bir araya gelerek taleplerinde bir kez daha ortaklaştı ve görüşmeye girmesi için 3 işçi temsilcisi belirledi.

 

 

Görüşme sonrası açıklama yapıldı.

TALEPLER KABUL EDİLMEDİ, MÜCADELE SÜRÜYOR

Görüşmenin ardından dışarıda bekleyen Özak Tekstil işçilerine seslenen işçi temsilcisi ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca, görüşmenin ayrıntılarını aktardı.

 

Görüşmede bulunan işçi temsilcisi, fabrika patronuyla bir-iki konuda anlaşabildiklerini ancak temel olarak taleplerin kabul edilmediğini ve işçiler olarak birliklerini bozmadan mücadele etmeleri gerektiğini ifade etti.

 

 

KARACA: PATRONUN NİYETİ İŞÇİLERİN HAKLARINI TANIMAK DEĞİL

EMEP Milletvekili Sevda Karaca ise, patronun bu görüşmeyi talep etmesinin işçilerin mücadelesinin bir sonucu olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Karaca, Özak Tekstil patronunun niyetinin işçilerin haklarını tanımak olmadığını ifade ederek, "Şu çok açık görülüyor, patron 'Ben bu işi biraz daha sürüncemede bırakırsam, işçileri tek tek ikna eder ya da yıldırırım, bu işi hiçbir şey vermeden bitiririm' diye düşünüyor" dedi.

 

 

"KÖLE HALİNE GETİRDİĞİM İŞÇİYİ İNSAN OLARAK ALMAK İSTEMİYORUM" KİNİ!

Patronun işçileri yıldırmak istediğini vurgulayan Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Özak patronu, mücadeleniz sürdükçe zorlandığınızı bilerek hamle yapıyor ve bu yüzden muğlak konuşuyor, net ifadelerde bulunmuyor. Patron, işçinin beklentisini yükseltip moralini bozmaya çalışıyor, bunu net olarak size ifade ediyoruz. Jandarma komutanı da OSB Müdürlüğü de sizlerin taleplerinizin makul olduğunu ve Özak patronunun bunları yerine getimesinin önünde bir engel olmadığını söylüyor. Ortada bir inat var. Sonuç olarak patron, sizin taleplerinizin hangi açıdan kabul edilir ya da kabul edilmez olduğuna dair bir beyanda bulunmadı. Özak patronu, sizin 16 günlük yorgunluğunuzu kullanarak sizleri tek tek içeri almak, ikna etmek, direnişten vazgeçirmek istiyor. Sendika yöneticileri ve 3 işçi hâlâ gözaltında. Bu neyin kini ki hâlâ bu gözaltılar sürdürülüyor ve işçilerin önüne engel çıkarılıyor? Bu, 'Ben köle haline getirdiğim işçiyi insan olarak geri içeri almak istemiyorum' kini arkadaşlar."

 

"'DİRENE DİRENE KAZANDIK' DİYECECEĞİMİZ" GÜNLER YAKIN

Sendikal baskıların son bulması ve direnişçi işçilerin işten atılmaması, direnişte geçen günlerin ücretlerinin ödenmesi ve işten atılan işçilerin geri alınması taleplerinin sürdüğünü belirten Karaca, şunları kaydetti:

 

"Bir karar vermeliyiz. Görüşme yapma tutumunuzu olumlu değerlendirmeyen bir patron var. ABD'den gelen denetçilerle işçiler görüşme yapacak. Patronun elindeki koz, sizin birlğinizi bozma kozu. Sizin elinizdeki koz nedir? Sizin için de tek yol direnişi ve birliği sürdürmek. Cumaya kadar herkes elindeki kozu oynayacak. Kararınızı buna göre vereceksiniz. Kritik bir eşikte, 16 gündür yaşadıklarınızı untumadan devam etmek zorundasınız. Üç temel talep devam ediyor: Sendikal baskıların son bulması ve direnişçi işçilerin işten atılmaması, 16 günün bütün ücretlerinin ödenmesi, işten atılan arkadaşımızın geri alınması. Temsilci arkadaşlarımız grup grup görüşecek sizlerle, 'Direne direne kazandık' diyeceğimiz günler çok yakın."

 

 

EMEP MİLLETVEKİLİ BAYHAN: SİZ CESUR OLDUNUZ, BİRLİK OLDUNUZ, BÖYLE DEVAM EDİN!

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Özak Tekstil işçilerine destek ziyaretinde bulundu. İşçilere seslenen ve mücadelelerinin başka illerde, başka sanayi bölgelerinde işçiler arasında nasıl bir heyecan yarattığını aktaran Bayhan, "Siz cesur oldunuz, siz birlik oldunuz, örnek oldunuz, böyle olmaya devam edin!" dedi.

 

 

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Öte yandan gözaltında olan işçilerin ve sendika temsilcilerinin gözaltı süresi bir gün uzatıldı. Gözaltındakilerin yarın savcılığa çıkarılması bekleniyor.

 

BİRTEK-SEN, sosyal medyadan yaptığı açıklamada emek ve demokrasi güçlerine seslendi, "Sendika yöneticilerimizin ve işçi temsilcilerimizin maruz bırakıldığı bu haksız, hukuksuz ve gayrimeşru gözaltılara karşı ses verin! Gözaltılar serbest bırakılsın!" dedi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

 

"Özak Tekstil direnişini hukuku ayaklar altına alarak kıramazsınız! Genel Başkanımız Mehmet Türkmen ve üç sendika yöneticimiz ile işçi temsilcisi dört Özak Tekstil işçisi dünden beri gözaltında!  Bugün gözaltı süreleri bir gün daha uzatıldı! Baskılarla, saldırılarla, gözaltı sürelerini uzatarak Özak direnişinin kafasını ezmek isteyenler duysun: Özak direnişindeki her bir işçi sendika yöneticisidir! Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılsın! Tüm emek ve demokrasi güçlerine sesleniyoruz: Sendika yöneticilerimizin ve işçi temsilcilerimizin maruz bırakıldığı bu haksız, hukuksuz ve gayrimeşru gözaltılara karşı ses verin! Gözaltılar serbest bırakılsın!"

 

 

Dün sabahın erken saatlerinde fabrikalarının önüne gitmek isteyen Özak Tekstil işçilerine jandarma copla, TOMA ile gaz ve su sıkarak müdahale etmişti. Öğleden sonra kent merkezinde basın açıklaması yapan BİRTEK-SEN yöneticileri ve işçiler bu kez de çevik kuvvetin müdahalesiyle karşı karşıya kalmıştı. Onlarca işçi, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticileri Çayan Dursun, Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek de gözaltına alınmıştı. (Urfa/EVRENSEL)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.