Öğrenciler, dini içerikli dersleri seçmeye zorlanıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Öğrenciler, dini içerikli dersleri seçmeye zorlanıyor
BEKİR ŞAHİN
Gaziantep'te de okullarda seçmeli ders belirlemede bütün seçimlik derslerin seçilebilmesine olanak yaratılmadığın ileri süren Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Faruk Koç, "Seçmeli derslerin tercihinde öğrencilerin istekleri yerine idarenin tercihine göre ders seçimi yaptırılmıştır. Öğrenci ve veliler okul idarelerince belirlenen paket dersleri seçmek zorunda baskı uygulanmaktadır" dedi. Koç, seçmeli dersler konusunda MEB tarafından yayınlanan genelgeye uygun davranmayarak yetkisini aşan, veli ve öğrencilere baskı uygulayan idareciler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Türkiye`de bütün itirazlara ve yargı kararlarına rağmen ısrarla uygulanan zorunlu din eğitimi politikaları, 4+4+4 ile birlikte daha da derinleştirdiğini ileri süren Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Faruk Koç, öğrencilerin okul idarecileri tarafından dini içerikli "Seçmeli Dersleri" ' seçmeye zorlandıklarına dikkat çekti. Ömer Faruk Koç yaptığı açıklamada, seçmeli din dersleriyle eğitim sürecinde din içerikli derslerin ağırlığının artırıldığını ileri sürerek, "Hiçbir toplum tamamen aynı inancı paylaşan insanlardan oluşmadığına göre, tüm inançlara aynı mesafede bulunması gereken devletin ağırlıklı olarak bir dinin ya da mezhebin eğitimini zorunlu olarak vermesi doğru değildir.. Devlet sosyal yaşamı örgütlerken bunu asla dini referanslara göre yapmamalı, hiç kimseyi çoğunluk da olsa, belli bir inanç grubunun eğitimini almaya zorlamamalıdır. Sırf bu durumun kendisi bile "Dinde zorlama yoktur" anlayışıyla çelişmektedir" dedi.
7-8 yaşındaki çocuklara din dersi baskısı
4+4+4 yapılanması ile 7-8 yaşında, henüz soyut düşünme yetisi gelişmemiş 4. sınıf çocuğunun öğretim programına “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersi hala “zorunlu ders” olarak yer aldığını hatırlatan Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Faruk Koç, bunlar yetmezmiş gibi, ikinci 4 yıldan itibaren 9-13 yaş aralığındaki çocukların öğretim programına “Kur’an-ı Kerim”, “Hz. Muhammed’in Hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler dersleri fiilen “zorunlu seçmeli” ders olarak yerleştirildiğini açıkladı.Türkiye’nin pek çok ilinde İl ve ilçe milli eğitim müdürlerinin yönlendirmesiyle okul yöneticileri de kendilerini yönetici yapanlara yaranmak için bu dersleri seçmeleri konusunda velilere baskı yaptıklarının görüldüğünü vurgulayan Şube Başkanı Koç, "Bu baskılar sonucunda çok sayıda öğrenci bu dersleri zorunlu olarak seçmek zorunda kalmıştır" diye konuştu.
Öğrenciler baskı ile din içerikli dersleri seçiyor
Gaziantep'te de okullarda Seçmeli ders belirlemede bütün seçimlik derslerin seçilebilmesine olanak yaratılmadığa vurgu yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Faruk Koç, "Seçmeli derslerin tercihinde öğrencilerin istekleri yerine idarenin tercihine göre ders seçimi yaptırılmıştır. Öğrenci ve veliler okul idarelerince belirlenen paket dersleri seçmek zorunda bırakılmışlardır. Çok sayıda seçmeli ders öğretmen ve sınıf eksiklikleri gerekçe gösterilerek açılmamıştır. Bazı Okul yöneticilerinin iktidarın "dindar nesil yetiştirme" projesini misyon edinerek özellikle “Kur’an-ı Kerim”, “Hz. Muhammed’in Hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler derslerini fiilen “zorunlu seçmeli” ders olarak seçmeleri konusunda velilere baskı yaptıkları sendikamıza gelen bilgiler arasındadır. Bu baskılar sonucunda çok sayıda öğrenci bu dersleri zorunlu olarak seçmek zorunda kalmıştır" dedi.
Eğitimin temel bir insan hakkı olması, kamusal sorumluluğu, yani devletin herhangi bir ayrım gözetmeden herkese eşit koşullarda, nitelikli eğitimi parasız olarak sunması gerektiğini söyleyen Ömer Faruk Koç, her türde ve düzeyde eğitim; sınıf, cinsiyet, dil, din, politik görüş, etnik köken gibi ayrımlar yapılmadan her vatandaşa sağlanmasına dikkat çekti.
Sendika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.