Akademik Oda ve sendikaların tepkileri sürüyor

Akademik Oda ve sendikaların tepkileri sürüyor
Akademik Oda ve sendikaların tepkileri sürüyor

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN;  Gaziantep’te 37 akademik meslek odası ile bazı STKlar yaptıkları ortak açıklamayla Corona virüs nedeniyle halk can derdine düşmüş olduğu sosyal ve ekonomik anlamda birçok sorun yaşadığı bir dönemde, Cumhurbaşkanının talimatı ile hükümet, başta TBB ve Barolar olmak üzere TTB, TMMOB ve diğer akademik meslek odalarının,  STK’ ların yapısını değiştirerek ele geçirme planları yapmasının kabul edilir olmadığını ifade ederek, tepkilerini dile getirdiler.

 

Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği (GAMOB) ve STK Platformu Sözcüsü Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü yaptığı ortak açıklamada,

 “Sosyal hukuk devleti, planlama, sanayileşme, kalkınma, kamusal yarar, kamusal hizmet ve kamusal denetime yönelik mücadelemiz her koşulda sürdürülecektir. Ancak, ne halkın sağlığını koruma, hukukun üstünlüğünü savunma, halkın çıkarlarına uygun, bilime bağlı mühendislik, mimarlık yapma ve meslektaşlarımızın, halkımızın taleplerini dillendirme kararlılığımızdan, ne de ülkemizdeki demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesinden hiçbir zaman vaz geçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz” diye ifade etti.

 

İktidar salgın sürecini fırsata çevirip demokrasi dışı girişimlerinin üzücü olduğunu ifade eden GAMOB ve STK Platformu Sözcüsü Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü’nün yaptığı ortak açıklama şöyle;

Geçmişte akademik meslek odaların etki ve yetki alanları daraltılarak etkisizleştirilmeye çalışılmışken bu kez de seçimle işbaşına gelen özerk demokratik mesleki yapılar, seçim yöntemlerine müdahale ve diğer yollarla bertaraf edip işlevsizleştirmek ve tamamen tasfiye edilmek istenmektedir. Oysa bizlerin bu alanlardaki Anayasa kökenli kuruluş yasalarımız ve özerk kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu işlevlerimiz, Resmi Gazetede yayımlanmış ana yönetmelik ve diğer yönetmeliklerimizle kamusal, hukuksal hükümlere bağlanmıştır. Bu nedenle tekrar tekrar gündeme getirilen mevzuat değişikliği girişimleri, iktidar uygulamalarında sıklıkla görüldüğü üzere hukuk, Anayasa ve demokrasi dışılığa dayanmakta; idari, hukuksal ve toplumsal normlara güveni azaltarak keyfiyet ve ötekileştirmeye daha fazla kapı aralamaktadır.

 

İHTİYACIMIZ ÜLKEMİZ İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞABİLMEKTİR

Bugün ülkemizde yapılması gereken; hukuk, sağlık ve toplumsal yaşamın bütününü ilgilendiren mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı ve örgütlerini, kısaca Anayasal dayanağı olan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını hedef haline getirmek değil; evrensel normları demokratik bir şekilde benimsemek, yerleştirmek, geliştirmek ve ihlal etmemektir.

Belirtmek isteriz ki bizler;  Halk sağlığı,  adalet, ülkemizin yeraltı-yerüstü kaynakları, kentleri, çevresi, doğası, suyu, toprağı, tarımı, peyzajı, yapıları, gıdası, ulaşımı, enerjisi, iletişim altyapısı, madenleri, malzemeleri, sanayisi, bilişim uygulamaları vb. her türlü mühendislik, mimarlık, hukuk ve sağlık uygulamalarında kamu-toplum yararını savunduğumuz için, antidemoktratik uygulamalara karşı demokrasiye,  cumhuriyetin kazanımlarına, laikliğe sahip çıktığımız için hedefe alınmaktayız. Meslek disiplinlerimize ve örgütlerimize yönelik tasfiye edici politikalar ile ülke çapında izlenen belli kesimlerin çıkarına dayalı politikalar ve toplumsal muhalefetin sindirilmesi çabaları arasındaki bağların bilincindeyiz. Seçim sistemlerini değiştirmekteki amaç gerçekten demokratik temsiliyet ise öncelikli olarak ülkemizdeki seçim sisteminde uygulanan barajın düşürülmesiyle başlanmalıdır. Bir taraftan yüzde onluk barajı istikrar adına savunmak, diğer yandan çok yüksek oy oranlarını antidemokratik bularak temsiliyet zaafı gibi göstermek ciddi bir çelişkidir” dedi.

 

AKADEMİK MESLEK ODALARI BU ÜLKENİN BİRİKİMİDİR!

Ülkenin ekonomik, siyasal, toplumsal gelişmesi, çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi; baroların, odaların ve STK’ların, ülkenin demokratikleşme ve demokratik toplum yaratma sürecine katılımı ve katkısı ile doğru orantılı olduğunu söyleyen GAMOB ve STK Platformu Sözcüsü Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü ortak açıklamada

“Hiç kimsenin ne Akademik meslek odalarının emeğini ne de ülkemiz demokrasi birikimini yok saymaya hakkı yoktur. İktidarın “makbul” ve her uygulamasına alkış tutacak TTB, TMMOB ve Baro yönetimi arzusunu anlıyoruz. Ancak bizlerin gerek meslektaşlarımıza ve gerekse de seslerini duyuramayan milyonlarca yurttaşımıza verilmiş sözümüz var.

Hekimliği, avukatlığı, mühendisliği, mimarlığı, eczacılığı toplumdan yana ve hiçbir baskı altında kalmadan yapacağımıza dair yeminimiz var. Bunun için de bilimsel bilgiye dayalı olarak yanlışa yanlış eksiğe eksik demeyi sürdürüp, toplum yararına yapılması gerekenleri açıklamaya, talep ve takip etmeye devam edeceğiz. Belki TBMM’deki çoğunluğa güvenilerek Anayasaya ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı düzenlemeler yapılabilir. Belki de kağıt üzerinde bu antidemokratik girişimlerin kanunlaşması gerçekleştirilebilir.

Ancak, ne halkın sağlığını koruma, hukukun üstünlüğünü savunma, halkın çıkarlarına uygun, bilime bağlı mühendislik, mimarlık yapma ve meslektaşlarımızın, halkımızın taleplerini dillendirme kararlılığımızdan, ne de ülkemizdeki demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesinden hiçbir zaman vaz geçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz.

Ayrıca sosyal hukuk devleti, planlama, sanayileşme, kalkınma, kamusal yarar, kamusal hizmet ve kamusal denetime yönelik mücadelemiz her koşulda sürdürülecektir

1.GAZİANTEP-KİLİS TABİP ODASI

2.GAZİANTEP BAROSU

3.GAZİANTEP ECZACILAR ODASI

4.MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

5.İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

6.MİMARLAR ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

7.ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

8.GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

9.HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

10.JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

11.MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ 

12.GAZİANTEP YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

13.GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ (GAHD)         

14.GENEL SAĞLIK İŞ GAZİANTEP İL TEMSİLCİLİĞİ

15.GAZİANTEP KULÜBÜ

16.GAZİANTEP ANADOLU LİSESİ MEZUNLAR DERNEĞİ (GALMED)

17.GAZİANTEP MALİ MÜŞAVİRLER MUHASEBECİLER BİRLİĞİ DERNEĞİ

18.GAZİANTEP BAĞIMSIZ DENETÇİLER DERNEĞİ̇

19.ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

20.GAZİANTEP KÜLTÜR TURİZM DERNEĞİ̇

21.GAZİANTEP VEREM SAVAŞ DERNEĞİ̇

22.BİRLEŞİK KAMU İŞ KONFEDERASYONU İL TEMSİLCİLİĞİ

23.EĞİTİM İŞ SENDİKASI GAZİANTEP ŞUBESİ

24.TÜRKİYE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER SERBEST MESLEK MENSUPLARI VE YÖNETİCİLER VAKFI GAZİANTEP DESTEKLEME DERNEĞİ

25.CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ

26.TÜRK ANNELER DERNEĞİ

27.GAZİANTEP ŞAHİNBEY LİONS KULÜBÜ

28.TOPLUM EĞİTİM DERNEĞİ

29.GAZİANTEP YESEMEK ROTARY

30.GAZİANTEP FOLKLOR KULÜBÜ

31.GAZİANTEP KADIN SAĞLIĞI DERNEĞİ

32.GAZİANTEP KOLEJ VAKFI MEZUNLARI DERNEĞİ

  1. ZEUGMA KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ̇

34.ULUSAL SANAYİCİ İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (USİAD)

35.AKUT GAZİANTEP ŞUBESİ

36.GAZİANTEP İTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

  1. GAZİANTEP LİONS KULÜBÜ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.