Mersin’de faşizme karşı, tüm halklar el ele olma çağrısı yapıldı

Mersin’de faşizme karşı, tüm halklar el ele olma çağrısı yapıldı
İHD ŞubeBaşkanı İnci: Bu gözaltı ve tutuklamalar ifade özgürlüğüne saldırı, özel hayata müdahale, kültürel değerlere karşı ise kırım niteliğinde. Hiçbir olaydaki tutuklama amacına hizmet etmiyor.

MERSİN- BEKİR ŞAHİN: Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformu Belediyelere kayyım atanması, yılların birikimi SSK borçlarından dolayı hükümetin kaybettiği muhalif belediyelere SSK borçlarından dolayı haciz işlemi başlatması, çok eski tarihli bir etkinlik yeni yapılıyormuş gibi 10 tane gencin Kürtçe türkü eşliğinde halay sekmelerinden dolayı tutuklanmalarına, tutuklanmasına, Kürtçe tabelalara yönelik hükümetin tahammülsüzlüklerine tepki gösterdiler. Açıklama sonunda Filistin halkına yönelik katliamı protesto etme amacıyla oturma eylemi yapıldı.

whatsapp-image-2024-08-01-at-01-00-21.jpeg

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Özgür Çocuk Parkı’nda düzenlenen “Kültürel Tahammülsüzlüğe, gözaltı ve tutuklamalara karşı tüm halkları halaylarda el ele buluşmaya çağırıyoruz!” etkinliğinde buluşan yurttaşlara burada önce Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti. Katılımcılar arasında kurum temsilcilerine söz hakkı verilen toplantıda ortak basın açıklamasını İHD Şube Başkanı Av Gazi İnci yaptı.

yaklaşık bir hafta önce 10 yurttaşın daha önceki tarihlerde Mersin’in Erdemli ilçesinin Kızkalesi Mahallesinde halay çektikleri iddia edilen bir video sebebi ile gözaltına alındıklarını hatırlatarak,

HALAY ÇEKEN TÜM YURTTALAR HEDEF HALİNE GETRİLDİ

“Tamamen münferit ve 15 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen, üzerinden uzun zaman geçmiş bir olay olmasına rağmen sosyal medyada gerçekleşen linç paylaşımları üzerine gözaltı yapıldı. 23 Temmuz 2024 Tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya resmi Twitter hesabında; sosyal medyada paylaşılan ve Mersin’de çekildiği belirlenen görüntülerde bir grubun halay çekerken örgüt lideri lehine sloganlar attığının tespit edildiği ve olayı çok ciddi bir operasyonmuş gibi göstermek için, aramalarda ele geçirilen silah ve mühimmatlara el konulduğu, şeklinde absürt bir açıklama ile halay çeken tüm yurttaşları hedef haline getirdi. Halbuki gözaltına alınanlar Mersin Kızkalesi’ne sadece tatil sebebi ile gitmişti. Gözaltına alınanların ifadesinde de orada çekilen videonun halaydan sadece bir kesit olduğu, bir kısım kişinin halayda dahi yer almadığı, bir kısmının sadece halay çektiği açıklamaları yer aldı.

HALAYDA OLMAYANLARDA TUTUKLANDI

Bakanın açıklaması ve sosyal medya üzerinden linç açıklamaları akabinde 25.07.2024 tarihinde Sulh Ceza Hakimliğince gözaltına alınan 10 yurttaş tutuklandı. Verilen kararda halay çekenlerin örgütsel slogan attığı gerekçesi ile tutukladığını belirtilse de sadece halaya katılanlar, hatta halaya katılamayan, halaydan haberi dahi olmayanlar kişiler de tüm beyanlarına rağmen tutuklandı. Tutuklanıp hapishaneye götürülen kişilere emniyet aracında zorla ve yine tüm halay çekenleri kriminalize edecek şekilde “Ölürüm Türkiyem” şarkısının dinletildiği video sosyal medyaya yayıldı.

mersin-emek-platformu-basin-aciklamasi-av-gazi-inci-8.jpeg

KÜRTÇE ŞARKILAR EŞLİĞİNDE HALAY ÇEKENLER TUTUKLANIYOR

Bu olay akabinde bir hafta içerisinde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri gerekçesi ile; Siirt’te 2’si çocuk 4 kadın hakkında tutuklama, 2 kadın hakkında ev hapsi kararı verildi, İstanbul’da farklı tarihlerdeki düğünlerde gözaltına alınan 18 kişiden 11’i tutuklandı. Ağrı’da 6 kişi gözaltına alındı, Hakkari’de bir düğünde Kürtçe parçalar çalındığı için düğün sahiplerinden birçok kişi ve düğün müzisyenleri gözaltına alındı.

Bu gözaltı ve tutuklamalar ifade özgürlüğüne saldırı, özel hayata müdahale, kültürel değerlere karşı ise kırım niteliğinde. Hiçbir olaydaki tutuklama amacına hizmet etmiyor. Tutuklama gerekçeleri olarak; “suçun mahiyeti, kaçma ve delilleri karartma şüphesi ile delillerin henüz toplanmamış olması” gibi safsata gerekçelerin olay gerçekleri ile ilgisi dahi olmadığını biliyoruz. Tüm dosyalardaki deliller sıradan hayatları olan yurttaşların halay videolarının sosyal medyada kriminalize edilmesinden ibaret. Bu ihlaller yapılırken iktidar her zamanki gibi sözde -terör- kalıbına sığınıyor. Coğrafyamızın tüm unsurları, terör yaftası altında hedef haline getiriliyor ve düşman ceza hukuku uygulanıyor. Bireyler kendi özel alanlarında dahi kültürel değerlerini yaşayamayacak, halay çekemeyecek, yöresel kıyafet giyemeyecek hale getiriliyor.” Diye konuştu.

KÜRTLERİ, KÜRTÇEYİ TANIMADAN BARIŞI İNŞA EDEMEZSİNİZ

Bu saldırıların Kürtçeye ve Kürtlere yönelik olduğunu bildiklerini ifade eden İHD Şube Başkanı İnci şöyle devam etti:

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Van ve Mardin'de Belediyelerin caddelerdeki yaya yollarına "Önce Yaya" yazısı ile beraber, Kürtçe aynı anlama gelen "Peşi Peya" yazıları, Valilikler tarafından silindi. Bu olaylar halay çekenleri tutuklayanlarla aynı anlayışın farklı tezahürüdür. Aynı coğrafyada yaşıyoruz, aynı hayatı paylaşıyoruz. Coğrafyamızın tek ve değişmez unsuru gibi gereksiz bir sahiplenici anlayışla, Kürtleri, Kürtçeyi ve coğrafyamızın diğer unsurlarını tanımadan barışı inşa edemezsiniz.

Buradan ağır bir toplumsal soruna işaret ediyoruz. Bu ihlaller iktidar ve yargı eliyle coğrafyamızın dört bir yanına yayılarak toplumsal bir krize zemin hazırlıyor. İktidar ve devlet görevlilerinin kullandıkları kışkırtıcı, spekülatif dilden vazgeçmeye çağırıyoruz. Suç oluşturmayacak iddialar sebebi ile tüm coğrafyada Kürt halkının kültürel değerlerine karşı oluşturulan toplumsal ve yargısal saldırı ikliminin derhal sonlandırılması toplumsal barış ve huzurun gereğidir.”

KÜRTLER BU ÜLKENİN GERÇEĞİDİR

DEM Parti Mersin İl Eş Başkanı Reşat Aşan, Kürtlere yönelik sistematik saldırılar olduğunu ileri sürerek, “Trol saldırıları var. Kürtlerde, Kürtçede, bu ülkenin gerçekleridir. Bin yıldır bu topraklarda Kürtler, kendi dili ve kültürü ile yaşamıştır. Ülkenin bu gerçekliği ile yüzleşmek ve tanımak zorundasınız. Bunun içinde sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. DEM Parti İl Eş Başkanı Bedriye Kuş’ta yaptığı kısa konuşmada tepkisini dile getirdi

Toplantıya katılanlar oturma eylemi ardından sessizce dağıldı. www.yenicizgihabler.com YENİ ÇİZGİ

YENİ ÇİZGİ’DEN

Merhaba kıymeti takipçilerimiz

Güçlükle emek harcayarak hazırlayıp haber sitemizde yayına verdiğimiz haberlerimizi ve gönüllü olarak makale yazan yazarlarımızın yazılarını sosyal medyada ortamından da paylaşarak siz kıymetli takipçilerimiz başta olmak üzere yurttaşlarımızla paylaşıp bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Basın; demokrasi ve özgürlüklerin olmazsa olmazıdır. Eğer demokrasi ve özgürlüklerden, haktan, hukuktan yanaysanız, sahiplenip duyarlı olarak tavır koyacaksak, o zaman özgürlüklerden yana olan basına maddi ve manevi anlamda sahip çıkarak yaşatmak gerek. Güçlü basın, güçlü demokrasi demektir. Hak, hukuk, Adalet demektir. Yoksa nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.

Bu nedenle öncelikli olarak ilk ve en kolayından yapmanız gereken, lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyin, Ana Sayfamızda veya haber içeriklerinde çıkan Google reklamlarını, mutlaka tıklayınız, uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz. Aynı zamanda haberlerle ilgili beğeni, yorum, paylaşım, rt yapmanızı, aynı zamanda facebook, twitter ve instagram da bizi takip ederek destek verdirebilirsiniz. Ayın zamanda Özel reklam ve tanıtım desteklerinizle vereceğiniz maddi destekler elbette çok daha önemlidir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bildiğiniz gibi bizler maddi gücümüzü sadece reklamlardan alıyoruz. Bunun için reklam bizim ayakta durmamız, güçlü ve cesaretli olmamamız için çok önemli bir destektir.

Çünkü Devletten ve sermaye gruplarından aldığımız destek yok. Bu nedenle Reklam desteğinizi önemsiyoruz.

Sağlıklı ve mutlu kalın.

Web Sayfa ve sosyal medya hesaplarımız şunları;

https://www.yenicizgihaber.com/

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

https://x.com/yenicizgigazete

https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.