Malatya’da Mil-May Tekstil’de çalışan depremzede işçiler işten çıkarıldı
MALATYA - Malatya’da Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Mil-May Tekstil fabrikası işvereni, depremde yakınlarını kaybeden, evleri yıkılan veya ağır hasar alan işçileri tazminatsız şekilde işten çıkardı. İşçi kıyımı çalışanlar arasında tepkiyle karşılanırken Birleşik Dokuma Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen,
“Anayasal bir hak olan sendikal örgütlülük hakkını tanımayan, ayaklar altına alan bu fabrikaya karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bayramdan sonraki ilk iş gününde bütün arkadaşlarımız için sendikal tazminat davası ve işe iade davası açacağız." dedi.
ASGARİ ÜCRET ZAMMININ FATURASI İŞÇİLERE KESİLDİ
Depremin ardından kalacak yerleri olmadığı için köylerine veya başka şehirlere gitmek zorunda kalan işçileri ücretsiz izinli sayan, kimilerini de işten atmakla tehdit ettiği iddia edilen fabrika yönetimi, bu kez de asgari ücretin arttırılmasını gerekçe gösterip, 'Küçülmeye gidiyoruz' diyerek altı işçinin iş akdini tazminatsız bir şekilde sonlandırdı. Fabrikanın önünde açıklama yapan işçiler, kendi rızalarıyla işten çıkmaları için sürekli mobbinge maruz kaldıklarını ve iş yüklerinin bilinçli bir şekilde arttırıldığını belirttiler. İşçiler, deprem dolayısıyla yaşadıkları mağduriyetin ardından, bu kez de işten çıkarılarak çaresiz bırakıldıklarını söylediler.
“'BİZE, ‘ASGARİ ÜCRET YÜKSELDİ, KÜÇÜLMEYE GİDİYORUZ’ DEDİLER”
13 ay önce fabrikada işe girdiğini anlatan Fadime Çelik, kendisi ile birlikte 20 kişinin makine için eğitim bandına alındığını söyledi. 20 gün boyunca makine eğitimi aldıklarını ancak eğitim alanların çoğunun işten çıkarıldığını ifade eden Çelik, “Şu an sadece üç kişi kaldı makinede. Depremden sonra işe gidemedim. Maaşım yatmadı, parasal olarak sıkıntı yaşadım. Durumumuz iyi değildi. Evimiz hasar aldığı için köye gitmek zorunda kaldık. Evden eşyalarımızı bile çıkaramadık. Şimdi de işten çıkarıldık. Dün çağırdılar beni, 'asgari ücret arttı, küçülmeye gidiyoruz' diyerek işten çıkarıldığımı söylediler. Kimsenin hakkı kimsede kalmasın istiyorum” dedi.
'BU FABRİKA YÖNETİMİNİN KURSAĞI İŞÇİ HAKLARIYLA DOLU'
Birleşik Dokuma Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerle birlikte yaptığı açıklamada depremin ilk günlerinden bu yana söz konusu fabrikada yaşanan hak ihlallerinin skandal boyutlara ulaştığını söyledi. İşçilerin sendikaya üye oldukları için bilinçli olarak baskılara maruz bırakıldığını anlatan Türkmen, fabrikanın İstanbul’daki insan kaynakları müdürünün işçilere, 'İmzanızı atın ondan sonra size tazminatlarınız vereceğiz. Bu güne kadar kimsenin parası bu fabrikada kalmadı. Bize güvenmiyor musunuz' dediğini söyleyerek, "Depremden bu yana burada yaşanalar ve işçi arkadaşlarımızın söyledikleri, bu fabrika yönetiminin kursağının işçi haklarıyla dolu olduğunu anlamak için yeterlidir" dedi.
'SENDİKAL TAZMİNAT VE İŞE İADE DAVASI AÇACAĞIZ'
İlk günden bu yana Mil-May Tekstil işçilerinin yanında olduklarını vurgulayan Türkmen, hukuki olarak da bu sürecin takipçisi olacaklarını sözlerine ekleyerek şunları söyledi: "Daha önce yine sendika olarak depremin ardından işten atma tehditlerinin gündeme geldiği bu fabrikaya gelerek yönetimle görüşmüştük. Bu görüşmeden sonra kimseyi işten atmayacaklarını söylemişlerdi. Ama o günden sonra bu fabrikada yaşana hak gaspları son bulmadı. Diyalogla çözmek için bir girişimde bulunduk ama fabrika yetkilisi tarafından bize 'artık muhatabınız avukattır' denildi. Özellikle işten çıkarılan arkadaşlarımızın tamamının sendikalı olması tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Anayasal bir hak olan sendikal örgütlülük hakkını tanımayan, ayaklar altına alan bu fabrikaya karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bayramdan sonraki ilk iş gününde bütün arkadaşlarımız için sendikal tazminat davası ve işe iade davası açacağız."
Türkmen, ayrıca işçilerle birlikte ayda en az iki kez fabrika önünde eylem yaparak yaşanan haksızlıkları gündeme getirmeye devam edeceklerini ifade ederek sözlerini noktaladı. (Evrensel)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.