KESK, sokağa çıktı: Ekmeğimizle oynamayın

KESK, sokağa çıktı: Ekmeğimizle oynamayın
KESK, sokağa çıktı: Ekmeğimizle oynamayın

KESK Ankara Şubeler Platformu, 14 Ağustos’ta yapılacak 2. TİS görüşmeleri öncesinde sokağa çıktı. Yapılan açıklamada “Hayat TÜİK rakamlarına göre akmıyor. Ekmeğimizle oynamayın” diye haykırdı. 3 Milyondan fazla Kamu emekçisi ve 2 milyonun üzerinde kamu emeklisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sürüyor. Kamu emekçileri konfederasyonlarının temsilcileri ile hükümet yetkilileri ikinci görüşmelerini 14 Ağustos’ta yapacak. KESK, dört kişilik bir aile için en az 45 bin TL maaş talebini bir kez daha TİS masasına önerecek.

 

KESK Türkiye genelinde sokağa çıkarak şehirlerde tepkisini ve taleplerini dile getirdi.

Milyonların gözünün olduğu TİS masası bugüne kadar 6 defa kuruldu ancak KESK’liler, çıkan kararların hep aleyhte olduğu ifade edildi. Gaziantep, Mersin, Adana, Adıyaman, Urfa gibi şehirlerdende  açıklamayapıldı. 

 

TİS ile sendikal hak ve özgürlükler mücadelesi verdiklerini belirten KESK in ortak açıklaması şöyle;

 

KESK adına 1 Ağustos’ta görüşmelere katılan masanın tek kadın temsilcisi olan Eş Genel Başkanımızın İstanbul Sözleşmesi’ni dile getirir getirmez iki yandaş konfederasyon başkanının sözlü saldırısına uğraması ile kadınların haklarına saldırı daha da katmerlendi.

Mücadelemizin öncelikli hedefi grevli toplu sözleşmeli gerçek bir TİS masanın kurulmasıdır. Bunu başaramadığımız sürece yandaş konfederasyonlarla iktidarın iş birliği devam edecektir.

Bu yandaş iş birliğinin son örneği, artık olmaz dedirten bir örneği de seyyanen artışların emekliliğimize yansıtılmasını TİS tekliflerinde talep bile etmemeleridir.

Artık öfkemiz sel oldu, isyanımız çığ gibi büyüdü. Bu yandaşlara, bu iktidara dur demenin vakti geldi de geçiyor. Ellerini ceplerimizden artık çeksinler. Artık ceplerimiz boş, çay simitle bile karın doyuramaz, ev geçindiremez olduk. Kira fiyatları karabasan oldu. Maaşımızın en az %70’i kiraya gidiyor. Artık ev sahipleri bizlere evlerini kiralamak istemiyorlar.

Ellerini ceplerimizden artık çeksinler. Gıda fiyatlarından bahsetmeye gerek var mı, mutfak, çarşı pazar yangın yeri. Artık zamları takip edemez hale geldik. Bir yandan zam furyası, bir yandan geçim derdi. Bizler artık nefes dahi alamıyoruz.

 

“BU İKTİDAR, HEPİMİZİ SEFALETE SÜRÜKLEMEKTE”

 

Ekonomik krize yol açanlar, bu krizden nemalananlar bizlere “kaynak yok” diyorlar. Yalan söylüyorlar. Bizden çaldıkları kaynakları sermayeye, müteahhitlere, yakınlarına aktarıyorlar.

Vergilerin yükünü ise bize yıkıyorlar. Maaşlarımız buharlaşıyor. Bizler gırtlağımıza kadar borç içinde yüzerken, yoksullaşırken onlar daha da zenginleşiyor.

Emeklilerin durumunu ise tarif edecek kelime bulamıyoruz. Emekliliği gelmiş on binler alacakları maaşı öğrenince çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Artışlarda TÜİK rakamları değil, yoksulluk sınırı temel alınmalıdır.”

 

EN DÜŞÜK MAAŞ 45 BİN TL!

 

Yapılan açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

En düşük maaşın dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı üzerine, yani 2024 yılı Ocak ayı itibariyle 45 bin TL’ye çıkarılmalıdır.

 

Eş yardımı 3.310 TL’ye çıkarılmalıdır.

 

Her çocuk için 2.220 TL’ye çocuk yardımı çıkarılmalıdır.

 

Büyükşehirlerde 7.500 TL, diğer şehirlerde 5.000 TL Kira Yardımı verilmelidir.

 

Maaşlarımız her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artış oranına göre güncellenmelidir.

 

TÜİK rakamlarını esas alan refah payı aldatmacası değil, büyümeden pay verilmedir.

 

KESK olarak, çok fazla beklentimiz olmasa da kamu emekçilerinin ve emeklilerin gerçek temsilcisi olarak TİS masasına gittik ve kamuoyuna da yansıyan temel taleplerimizi dile getirdik.

 

Bu taleplerimizde esas olarak dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının esas alınmasını ve bunun üzerinden bir temel ücretin belirlenmesini istedik. Bu taleplerimiz asgari taleplerdir ve insanca yaşamaya uygun taleplerdir.

 

Maaş artışı dışındaki temel taleplerimizi başlıklar halinde sıralayacak olursak:

Vergide, ücrette adalet, eşit işe eşit ücret, ek ödemelerin taban aylığına yansıtılması, yol, yemek, konut yardımı, ücretsiz kreş hakkı, yılda iki ikramiye, 1. Derecede olan herkese 3600 ek gösterge, OHAL-KHK’leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin tüm haklarıyla görevlerine iade edilmesi, mülakat değil liyakat, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının kaldırılması, güvenceli-kadrolu istihdamın sağlanması, özelleştirmelere son verilmesi. Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeline sınavsız atanma hakkı, yeni bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası, haftalık 35 saat çalışma süresi, çalışma yaşamında uygulanan cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulması, 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesinin onaylanması, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptal edilmesi, doğum öncesi 8, doğum sonrası 24 haftalık analık izni ve sonrasında 6’şar ay devredilemez ebeveyn izni, engelli istihdamının arttırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesini İSTİYORUZ.

 

Buradan UYARIYORUZ! Diğer TİS görüşmelerinde olduğu gibi bir kez daha TÜİK verilerinin esas alındığı bir teklif gelirse KESK olarak 16 Ağustos Çarşamba günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakacağız!”  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.