Hava Durumu

KESK: Depremde açıkça bir ihmal ve kusur var cinayete teşebbüs var, Hükümet İstifa

KESK: Depremde açıkça bir ihmal ve kusur var cinayete teşebbüs var, Hükümet İstifa

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2023 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
KESK: Depremde açıkça bir ihmal ve kusur var cinayete teşebbüs var, Hükümet İstifa

 

KESK: Depremde açıkça bir ihmal ve kusur var cinayete teşebbüs var Hükümet İstifa 

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: Gaziantep’te hem diğer illerde hem merkezinde yaşanan bu depremin etkisi ve yıkılan bina sayıları yine yaşamını yitirenler ve yaralıların sayısına bakıldığında iktidarın çok büyük ihmalinin görüldüğünü ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Depremin yaşandığı şehirlerde açık bir ihmal, kusur ve aslında bir cinayette teşebbüs etmeyle karşı karşıyayız. Tüm bunlardan sorumlu olan bu hükümet istifa etmelidir” dedi.

 

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Gaziantep Eğitim Sen’de KESK bileşenleri sendikaların temsilcileri ile yaptıkları ortak toplantıda yaptığı açıklamasında bölge ilerinde yaşanan deprem felaketi ve sonuçlarıyla ilgili incelemeleri paylaştı.

 

Depremin ilk gününden itibaren kriz koordinasyon merkezlerinin oluşturulması, bölgede gönüllü destek verecek ekiplerin belirlenmesi, diğer illerden deprem bölgesine lojistik destek sağlanması gibi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bozgeyik açıklamasında, “KESK olarak oluşturduğumuz heyetle birlikte Malatya’dan başlayarak Adıyaman, Gölbaşı, Besni, Narlı, Pazarcık, Nurdağı ve Antep merkezde de çeşitli gözlem ve incelemelerde bulunduk. "Tabloyu aslında yüzyılın felaketi olarak adlandırsak da özellikle yüzyılın bir ihmaliyle de karşı karşıyayız. Başından beri iktidarın çok yoğun bir ihmaliyle karşı karşıya kaldığımızı; bu 3 ilde 3 gündür yapmış olduğumuz değerlendirmeler sonucunda açık bir ihmal, aslında bir cinayete teşebbüs etmeyle karşı karşıyayız. Özellikle bir an önce bu hükümetin istifa etmesi gerekiyor” dedi.

 

Bozgeyik, Devletin arama kurtarma faaliyetlerine geç kalmasının, tek adam rejiminin emek meslek örgütleri ve emek demokrasi güçleriyle işbirliği yapmaması göçün etkisini arttırdığına vurgu yaptı. 

 

Bina yıkımlarında ranta ve sermayeye, inşaata dayalı AKP’nin 23 yıldır izlemiş olduğu politikaların bu yıkımda büyük bir etkisi olduğunu ileri süren Mehmet Bozgeyik açıklamasına şöyle devam etti:

“Hala çadırlarda ısınma, barınma, gıda, hijyen, su sorunu çok yoğun olarak yaşanıyor. 24 gündür insanların hala banyo yapamayıp kişisel temizliklerini sağlayamamaları sonucunda da uyuz bitlenme gibi hastalıklar ortaya çıktı. İktidarın Nurdağı’nda alelacele emek meslek örgütlerinin görüşünü almadan imar planı yaptığı, Gaziantep Valiliğine, Çevre Şehircilik İl Müdürüne, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanına tekçi yaklaşımlarından vazgeçmeleri çağrısı yapıyoruz. Depremi fırsata çevirerek, insanlar yaslarını bile tutamadan Antep Tarım İl Müdürlüğünde çalışan tüm kamu emekçilerine cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle idari izinli sayılan ve süresi dolanların göreve çağrılması, gelmeyenler hakkında yasal işlem başlatacağım gibi tehdide varan söylemleri olduğunu biliyoruz. Bürokratlarla, kurum amirleriyle ilgili gerekli hukuksal yollara başvuracağımızı ifade etmek istiyorum Birçok kamu kurumu yıkıldığını ve hasar gördüğünü bu nedenle emekçileri göreve çağırırken öncelikle barınma, gıda, temiz suya erişim sorunlarının çözülmesi gerekiyor. İnsanların yeniden toplumsal yaşama adapte olması için psiko-sosyal destek sağlanmalı ve en az 3 ay sonra hazırlarsa göreve başlatılmaları, o sürece kadar da hak kaybına uğramadan idari izinli sayılmaları gerekiyor.

 

Devletin tekçi otoriter yaklaşımından vazgeçmesi çağrısını yineliyor, "Emek demokrasi güçleri ve meslek örgütleriyle koordinasyon halinde kriz koordinasyon merkezlerinin yürütülmesi, kentlerimizin yeniden doğaya ekolojiye duyarlı yatay kentleşmenin sağlanabilmesi açısından da hızlıca bir toparlanma sürecine girmemiz gerekiyor. Acilen de barınma sorunlarının çözülmesi ve yeni lokasyon alanları belirlenerek alt yapı, üst yapı, çocuklar için oyun alanlarının olduğu, yeşil alanların olduğu yerleşim yerlerinin de hızlıca konteyner kentler şeklinde inşaa edilmesi gerekliliğini ifade etmemiz gerekiyor. Deprem etkisiyle başka şehirlere giden vatandaşların da yeniden kentlerine dönebilmesinin koşulları sağlanması gerekiyor.” www.yenicizgihabercom YENİ ÇİZGİ

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.