Gaziantep’te sanayi işçileri düşük ücret artışına karşı eylem yapıyor

Gaziantep’te sanayi işçileri düşük ücret artışına karşı eylem yapıyor
Gaziantep’te sanayi işçileri düşük ücret artışına karşı eylem yapıyor

 

GAZİANTEP- YENİ ÇİZGİ: Gaziantep’te OSB’de çalışan 10 bin civarında işçi yüksek enflasyon karşısında eriyen işçi maaşlarına işverenlerin düşük zam yapmalarını presto ederek iş bıraktı. İşçilerin haklı taleplerine karşılık işverenlerin baskısı tutum sergilediğini ileri süren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen işçilerin haklı eylemine destek oldukları için 4 gün sürekli gözaltına alınarak karakolda ifade verdiğini belirterek, “Patronların bölemediği işçilerin birliğini, kolluk kuvvetleri dağıtmaya çalışıyor." dedi. Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi Temsilci Bülent Duran, haklarını isteyen işçilerin eyleminin polis zoru ile engellenmek istendiğine dikkat çekti.

Yeşilsu Parkı'nda bir araya gelen Gaziantep Barosu Avukatları, ÇHD’li avukatlar, İHD, bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, emek örgütleri temsilcileri Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde iş bırakan işçilerin üzerinde baskıların arttığına dikkat çekerek işçilerin haklı eylemlerine destek olduklarını açıkladılar. Burada 19 STK adına ortak açıklamayı Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi Temsilci Avukat Bülent Duran yaptı.  

 

ANAYASAL HAK YOK SAYILIYOR

OSB’de birçok işletmede Anayasal hakların rafa kaldırıldığını, işçilerin mücadelesi ve sendikal faaliyetlerin mafyavari yöntemlerle boğulmak istendiğini ileri süren Av Duran şöyle devam etti:

30 FABRİKADA 10 BİN ÇALIŞAN İŞ BIRAKTI

"Son üç haftada 30’dan fazla fabrikada 10 binin üzerinde işçi, patronların verdiği düşük zamma karşı iş bıraktı. Her şeyin fiyatı en az yüzde yüz zamlanmışken, bütün zenginliği yaratan, patronlara rekorlar kırdıran işçilere yüzde 50 zam veriliyor. Başpınar’da çalışan bir işçi arkadaşımız yaşadığı yoksulluğu şöyle anlatıyor: ‘Pazara gidemez hale geldik, elimizi bir şeye vurmaya korkuyoruz. Eve döndüğümüzde çocuklar, babamız acaba bir şey getirir mi diye kapıda bekliyor. Çocukların yüzüne bakamaz hale geldik.' Her krizin yükünü omuzlayan, pandemide ölümüne çalıştırılan, kar yağışında 24 saat fabrikaya hapsedilen, 20 kilometre yolu yayan yürüyen, zamanı geldiğinde biz bir aileyiz edebiyatı yapılan işçilere reva görülen işte böyle bir yaşam.

 

HAKKINI İSTEYEN İŞÇİ HAİN, POROVAKATÖR İLAN EDİLİYOR

İşçiler, haklarını istediklerinde provokatör, hain ilan ediliyor. İşçiler, kölelik koşullarına karşı insanca yaşanacak ücret, insanca çalışma koşulları istediğinde karşısında yalnız kendi patronunu bulmuyor. Başpınar’ın bütün patronları anlaşmış, 'belirlediğimiz aylıktan bir kuruş bile yukarısını veremeyiz' diyor. 

 

FABRİKA PATRONU SENDİKA BAŞKANINI TEHDİT EDİYOR

Av Duran, haklarını isteyen işçilere destek veren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tehditlere maruz kaldığına ve patronların talimatıyla defalarca gözaltına alındığını ileri sürerek şöyle davam etti:

 

"Gaziantep’te en büyük tekstil patronlarından Ahmet Şireci gibi bazı patronlar işçilerin yaptığı eyleme desteğe giden BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’i tehdit ettiriyor, peşine adam taktırıyor. İşçilerin mücadelesini ve sendikal faaliyeti mafyavari yöntemlerle boğmak istiyorlar. İşçilerin mücadelesini boğmak isteyenler, işçilerin karşısına dikilenler bunlarla da sınırlı değil. Hangi fabrikada işçiler zam talebiyle iş bıraksa karşısında polisleri buluyor. Öyle bir durum ki, anayasal haklar rafa kaldırılmış durumda. Fabrika önünde buluşan işçileri polisler, beklemelerinin yasak olduğu, yolu işgal ettikleri bahanesiyle fabrikaya tıkmak istiyor. Bunun çare olmadığı durumlarda fabrika önüne çevik kuvvet yığılıyor, polisler kaldırımda bekleyen işçilere içeri girmedikleri durumda müdahale edileceği tehdidinde bulunuyor. Daha da ötesine gidilerek, polisler işçilerin içine giriyor, patronun sözcülüğünü yaparak işçileri verilen ücrete ikna etmeye çalışıyor. İşçilerin eylemine desteğe giden, sendikal faaliyet yürüten sendikacılar patronların bir cümlesiyle gözaltına alınıyor. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, patronların talimatıyla dört gün üst üste karakola ifade vermeye gitti. İşçiler işyeri önünde eylem yaparken desteğe giden Türkmen, patronun bir cümlesiyle zorla karakola götürülüyor. Gösteri ve yürüyüş kanunu bir yandan, sendikalar kanunu bir yandan çiğneniyor. Patronların bölemediği işçilerin birliğini kolluk kuvvetleri dağıtmaya çalışıyor."

 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

İşçilerin zam talebi ve sendikal faaliyetlerinin meşru olduğunu belirten Duran, işçi eylemlerini engellemeye çalışan patronlar ve kolluk kuvvetleri hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını açıkladı. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.