Gazetecilikte örgütlenme ve dayanışmaya dikkat çekildi

Gazetecilikte örgütlenme ve dayanışmaya dikkat çekildi
Uzman gazetecilerin sayısının artması mesleği korumak , yaşatmak ve önemli kılmak için şart.

TGC Bağımsız Gazetecilik Konferansı’nın gazetecilikte örgütlenme ve dayanışma oturumunda konuşan sendika temsilcileri Türkiye’de sendikalaşma oranının yetersizliğine ve gazeteciler arasındaki işsizlik oranının yüksekliğine işaret etti.

İSTANBUL- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 23 Ocak 2025 Perşembe günü Burhan Felek Toplantı Salonu’nda Gazeteci Olmak Gazeteci Kalmak etkinliklerinin 9’uncusunda Bağımsız Gazetecilik Konferansı düzenledi.

Gazetecilikte örgütlenme ve dayanışmanın değerlendirildiği beşinci oturumun moderatörlüğü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Güç üstlendi. Konuşmacı olarak bu oturumda Turgut Dedeoğlu (DİSK Basın İş Genel Başkanı), Kıvanç El (Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı) ve Özgür Deniz Kaya (Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı) söz aldı.

UĞUR GÜÇ: 2025 YILINDA BASKILAR DAHA DA ARTACAK

Beşinci oturumun moderatörlüğünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Güç üstlendi. Uğur Güç yaptığı konuşmada şu görüşleri paylaştı:

“2024 yılını AKP iktidarının Basın ve İfade Özgürlüğü’ne yönelik ağır saldırıları altında geçirdik. Önce Etki Ajanlığı yasa tasarısı gündemdeydi. Gazetecilik meslek örgütlerinin hep birlikte karşı çıkışı sayesinde yasayı geri çektirmeyi başardık. Şimdi ise Siber Güvenlik yasası gündemde. Ekim 2022’de TBMM’den geçen sansür yasası nedeniyle 2024 yılında haberler ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gazeteci, yazar ve internet haber sitesi yöneticileri hakkında soruşturmalar açıldı, bazıları davaya dönüştü, bazıları ise tutuklandı. 2025 yılında baskılar daha da artacak. Tüm bu baskıların yanı sıra 2025 yılında gazeteciler ekonomik sıkıntılarla da mücadele edecekler. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının faturasını hep birlikte ödüyoruz. Bu politikaların gazetecilere yansıyan kısmı ise düşük ücretler, işsizlik ve özlük haklarımıza gelen saldırılar. İktidar Basın Yasası’nı değiştirmek ve Genel İş Yasası’na dahil etmek istiyor. Ama mücadele etmeyi sürdüreceğiz.”

ÖZGÜR DENİZ KAYA: SENDİKANIN OLDUĞU YERDE YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE MAAŞ ALMA ORANI DAHA YÜKSEK

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi Başkanı Özgür Deniz Kaya gazetecilerin örgütlenme sorunlarıyla ilgili konuştu:

“Ücretler, özellikle sendikaların yetkisiz olduğu iş yerlerinde yoksulluk sınırının altında. Sendikaların yetkili olduğu işyerlerinde yoksulluk sınırının üzerinde net kazancı olanların oranı % 25,4 iken, yetkisiz işyerlerinde bu oran sadece %4,2’de kalmaktadır. Bizim işkolumuzda kayıtlı çalışan sayısı Temmuz 2024 verisine göre yaklaşık 97 bin. İşkolu içinde gazetecilik faaliyeti yürütenlerin sayısı ise yaklaşık 28 bin. Resmi verilere göre 2023 yılında da gazetecilik mezunları (%12,7), sosyal hizmetler (%21,5) ve imalat ve işletme (%15,6) mezunlarının ardından en yüksek işsizliğe maruz kalan üçüncü kesim olmayı sürdürdü. Uzun bir süredir gazetecilik mezunları ilk üçte olmayı sürdürüyor. Yüksek işsizlik, güvencesiz çalışma koşulları ve örgütsüzlük (sendikasızlık), gazetecilerin işe girişinde hem de girdikten sonra işte kalış süresinde baskı oluşturuyor.”

TURGUT DEDEOĞLU: SENDİKALAŞMA ORANI YETERSİZ

DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu gazetecilik alanındaki örgütsüzlüğün yarattığı sorunların çok önemli olduğunu söyledi ve ekledi:

“Gazeteciler en örgütsüz meslek grupları içinde. Sendikalı olma oranı yüzde 7 civarında. Sendikalaşma oranı yetersiz. Toplu sözleşme yapma oranı ise bunun yarısı kadar. Gazetecilerin ifade özgürlüğünün özgürlüğü kısıtlayıcı tedbir ve cezalar yoluyla sınırlandırılması hem basının haber verme özgürlüğüne hem toplumun haber alma ve bilgilenme özgürlüğüne hem de demokratik tartışma ortamlarına doğrudan müdahale niteliğindedir. Bu kadar baskı altında olan bir meslek grubunun bu baskıları atlatabilme yolu dayanışmadan geçmektedir. Gazeteci meslek örgütlerini bu baskıcı duruma karşı birlikte olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.”

KIVANÇ EL: SANSÜRLE MÜCADELE EDİLİR AMA OTO SANSÜR EN TEHLİKELİSİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Kıvanç El örgütlenme sorunlarıyla ilgili değerlendirme yaparken meslek örgütleri arasındaki dayanışmanın da çoğaltılması gerektiğini vurguladı:

“Gazeteciliği suç gibi gösteren yasal düzenlemelere karşı durmamız şart. Dezenformasyon diğer adıyla sansür yasası, terörle mücadele yasası, şimdi siber güvenlik yasası daha sonra gelme ihtimali olan etki ajanlığı yasası ile mesleğimiz kıskaca alınmaya çalışılıyor. Klasik gazeteciliğin yanı sıra birçok yeni platform gazetecilik türü çıktı. Bunların bazılarına basın kartı bile verilmiyor. Bu sistemin düzenlenmesi gerekiyor. Merkezde büyük örgütlenmeler değil, onlarca farklı çalışılan yer var. Gençler artık, haber yapamayacağı yerde çalışmak istemiyor. Alternatif medya dediğimiz mecraların ise ekonomik güçleri ne yazık ki çok sınırlı. Diğer bir sorun oto sansür ve sansür. Sansürle mücadele edilir elbette ama oto sansür en tehlikelisi. Mücadelenin ise tek bir yolu var. Birlikte olmak örgütlenmek.”

NOT:

YENİ ÇİZGİ HABER'den

Kıymeti takipçilerimiz lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyiniz, beğeni, yorum ve paylaşım yapınız. Google reklamlarını,mutlaka tıklayınız, uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz.

Web Sayfa ve sosyal medya hesaplarımız şunları;

https://www.yenicizgihaber.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

https://x.com/yenicizgigazete

https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.