Emek ve Demokrasi Güçlerinden zamlara ve vergi artışlarına tepkiler sürüyor

Emek ve Demokrasi Güçlerinden zamlara ve vergi artışlarına tepkiler sürüyor
Adana, Mersin, Gaziantep, Urfa başta olmak üzere bölge ellerinde Emek ve Demokrasi Güçleri, hükümetin fahiş fiyatlarda zamlarına, vergi artışlarına tepkisi dinmiyor. Halk geçinemiyoruz diyerek sokaklara iniyor. Hükümet bu çığlığı duysun istiyorlar.

ADANA - Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, asgari ücret ve emekli maaşına insanca yaşayacak bir zam yapılması ve vergide adalet sağlanması talebiyle eylemdeydi. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, "Hepimize kaybettiren yoksulluk ve sefalet düzenine karşı insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesinde alanlarda, işyerlerinde birleşelim” dedi.

adana-eylem-5.jpg

Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik okudu. Ekmek, su, elektrik, ulaşım, akaryakıt, temel tüketim maddelerine sürekli zam geldiğini emekçilerin ve emeklileri alım gücünün düştüğünü vurgulayan Çelik, “Elektriğe yüzde 38, ÖTV artışı ile motorine 2 TL 7 kuruş, benzine 2 TL 20 kuruş, LPG’ye 1 TL 10 kuruş zam geldi. Adana’da ekmek 10 TL oldu. Dolmuş 25 TL, belediye otobüsleri ve metro 21.50 TL'ye çıktı.

Ulaşımdan, suya, yediğimizden içtiğimize her şey zamlanıyorken bizim ücretlerimiz sadece yerinde saymıyor aynı zamanda yükselen enflasyon karşısında eriyip duruyor. Yüksek garanti ödemesi olan köprü otoyol müteahhitlerine ise ‘kur’ artışı yapılıyor" dedi.

PATRONLARA KIYAK GEÇİLİYOR

Hükümetin açıkladığı ekonomi programında halka yeni vergiler yüklediğine dikkat çeken Çelik, “Şimşek programına göre 2024 yılında toplanması hedeflenen vergi 8.5 trilyon TL. Hedef geçen yıla göre yüzde 100 artırılmış. Hedef iki katına çıkmış çıkmasına da patronlardan alınması gereken 2.2 trilyonluk vergiden ise vazgeçilmiş. Ekonomi yönetimi bir kez daha patronlara kıyak geçerken, yükü halkın sırtına yıkmış. Vergiyi ülkenin en yoksulundan karşılama anlayışı son bulmalı” diye konuştu.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA GEÇİNMEYE ZORLUYORLAR

Emekçilerin geçinebilmek için fazla mesai yapmak zorunda kaldığını, emeklilerin açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini belirten Çelik, “Özellikle asgari ücretle çalışanlar açlık sınırının altında yaşıyor. Asgari ücretin yarısına çalışan sigortasız işçiler var. Özel okullarda öğretmenler bile var. Kaçak çalıştırılan çocuk işçiler var. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildi. Kök maaşı 8 bin TL’nin altında olan milyonlarca emekli sıfır zam alacak. Açlık sınırının yarısı olan 10 bin TL ile yaşayacak” dedi.

BU SEFALET DÜZENİNE KARŞI BİRLEŞELİM

Temel tüketim maddelerine gelen zamların ve yeni vergi yüklerinin işçilerin, emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını daha da ağırlaştırdığını aktaran Çelik, "Temmuz zammı talebimizi hep birlikte dile getiriyoruz. Gelin artık gına gelen bu oyunu bozalım. Gelin yıllardır hepimize kaybettiren yoksulluk ve sefalet düzenine karşı insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesinde alanlarda, işyerlerinde birleşelim” diye konuştu.

EYLEMLERE SENDİKALAR VE SİYASİ PARTİLER DESTEK VERİYOR

Açıklamaya, KESK’e bağlı sendikalar, BİRTEK-SEN, DİSK İletişim İş, TMMOB, Adana Tabip Odası, ÇHD, PSAKD Merkez Şubesi, PSAKD Çukurova Şubesi, Akdeniz Kültür Sanat Derneği, Emekliler Dayanışma Sendikası, DİSK Emekli Sen, Anadolu Emekliler Derneği, EYT Derneği, CHP, EMEP, DEM Parti, ESP, Yeşil Sol Parti, Sol Parti, TÖP, Adana Halkevi, Kaldıraç ve Çukurova Ağrılılar Derneği, katılarak destek verdi. (ARTI GERÇEK- YENİ ÇİZGİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.