Hava Durumu

Emek örgütlerinden BİRTEK-SEN zamlara tepki gösterdi: Türkiye Yüzyılı dedikleri Zam Yüzyılı çıktı

Emek örgütlerinden BİRTEK-SEN zamlara tepki gösterdi: Türkiye Yüzyılı dedikleri Zam Yüzyılı çıktı

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2023 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Emek örgütlerinden BİRTEK-SEN zamlara tepki gösterdi: Türkiye Yüzyılı dedikleri Zam Yüzyılı çıktı

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN:  Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler üzerinden henüz 2.5 ay geçmeden hükümetin zam yağmurları ile halkın üzerine üzerine giderken bu hukuksuzluğa, muhalefet ve demokratik kitle örgütlerinin yeterli tepki göstermemesi dikkat çekerken. Özel sektörden örgütlü işçi sendikası BİRTEK-SEN bu sessizliğe ve yağmur gibi acımasızca devam eden zamlara karşı tepki gösterdi.

 

SEÇİMLER BİTTİ, ZAM YÜZYILI BAŞLADI

Acımasızca devam eden zamlara karşı sendika üyeleri ile birlikte Yeşilsu Park’ta basın açıklaması yaparak tepkisini dile getiren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, boşalan merkez bankası kasasının, seçim harcamalarının, yükselen döviz kurunun, patronlara aktarılan teşviklerin, enflasyonun, krizin bütün faturası iki ay içinde emekçilerin üzerine yüklendiği, işsizlik, açlık ve yoksulluğun hızla arttığına dikkat çekti.

 

İki ay içinde fahiş zam gelmeyen hiçbir ürün kalmadığı, iki ay içinde henüz emekçinin cebine girmeyen asgari ücretin yeniden açlık sınırının altına düştüğünü kaydeden BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, “İki ay içinde emekçilerin ekmeği küçüldükçe küçüldü. Seçim öncesi 20 Lira olan benzin, şu an 37 lira. Seçim öncesi 4 buçuk lira olan ekmek şu an 6.5. Başka şehirlerde bazılarında 12-15 ve 23 TL ye satılıyor. Et, süt, yumurta, sebze, meyve. Bütün gıda ürünleri kat kat arttı. Ulaşım zamlandı. İşçiler için giyinip kuşanmak, çocuğuna yeni bir ayakkabı almak hayal oldu. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, ev eşyalarında fiyatı en çok artan ürün Halı oldu. Halı fiyatları bir ay içinde yüzde 53 arttı. Antep’in halı patronları zenginliğini büyütürken, asgari ücretli işçilerinin sefaletine bakalım.

Dört kişilik bir aile, ucuz bir yerden her öğün nohut-ayran tüketse günlüğü 360 liraya, aylığı 10.800 liraya geliyor. Asgari ücret ise 11.500 lira. Yani Asgari ücretli işçiler her öğün nohut ayran tüketirse, cebine 700 lira kalıyor. Asgari ücretli 700 lira ile, çarşıya pazara mı gitsin, çocuğunu okula mı göndersin, bebeğine bez mi alsın, faturalarını mı ödesin, yoksa kenar mahallelerde bile 6-7 bin lirayı bulan ev kirasını mı ödesin? “ diye konuştu.

 

HÜKÜMETİN  VE PATRONLARIN İŞÇİLERE DAYATTIĞI SEFALET ÜCRETİNİ KABUL ETMİYORUZ

Sene başından beri bütün gıda ürünleri, akaryakıt, sağlık ürünleri, giyim, ev eşyası ürünleri, yüzde 100-yüzde 200 zamlandığını kaydeden BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen,

“Asgari ücrete ise yüzde 34 zam geldi. Çalışanların yüzde 60‘ı asgari ücretle çalışırken, hükümet emekçilere bir kez daha ‚sefaletle, açlıkla boğulun‘ dedi. Aldığı ücretle geçinemeyen emekçiler kredi kartına, krediye muhtaç halde. Patronlar ise, işçilerin borç batağını fırsat bilip her türlü baskıyı, zulmü uygulamaya sokuyor. İşçiler bir patronlardan, bir hükümetten darbe yiyor. Ancak bu, filmin henüz fragmanı, zincirleme zam dalgası artarak devam edecek, diğer yandan ertelenen kredi borçları da geldi, kapıya dayandı.

Biz, patronların ve onların temsilcisi hükümetin bize dayattığı sefaleti kabul etmiyoruz. Türk-İş verilerine göre açlık sınırı 11.650, yoksulluk sınırı 38.000 lira iken asgari ücret 11.400 lira. Asgari ücrete yapılan yüzde 34 zam, Başpınar işçilerine de uygulamaya çalışıyorlar, kabul etmiyoruz. Patrona peşkeş çekilmesi son bulsun! İşsizlik fonunun patronlara yağmalatılmasına İşçilerin, emekçilerin üzerindeki vergi yükü kaldırılsın! Zenginlerden servet vergisi alınsın! İşsizlik fonu işçiler için kullanılsın! Temel tüketim ürünlerine gelen zamlar durdurulsun! Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın” DEDİ.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.