Eğitimde fırsat eşitliği korunmalı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Eğitimde fırsat eşitliği korunmalı
GAZİANTEP- YENİ ÇİZGİ; Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, nitelikli, niteliksiz okul ayrımından vazgeçilmesini eğitimin bundan büyük zarar gördüğünü belirterek,
“Her öğrencinin eğitimdeki fırsat eşitliği hakkı korunmalı” dedi.
Liselere Geçiş Sınavı sonuçlarına göre 1 milyon 141 bin 318 kontenjan için 1 milyon 17 bin 891 aday tercih yaparken, tercihte bulunan adaylarda 798 bin 926’sı yerleşirken, 91 bin 687 aday hiçbir yere yerleşemedi. 342 bin kontenjan ise boş kaldı. Bu konuyla ilgili olarak
açıklama yapan Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, “Bildiğimiz gibi Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercih sonuçları pazartesi günü açıklandı. Genel olarak merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme sonuçlarına göre; yüzde 50 Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesine, yüzde 15 imam hatip lisesine, yüzde 35 meslek liselerine yerleşme gerçekleşti. Bu yerleştirme sonucunda 224 bin 950 kontenjanı bulunan Anadolu imam hatip liselerine 117 bin 662 öğrenci yerleşirken bu liselerin 107 bin 288 kontenjanı boş kaldı. Anadolu liselerinin ise 434 bin 886 kontenjanından 413 bin 816'sına yerleştirme yapıldı ve bu liselerin 21 bin 70 kontenjanı boş kaldı. 481 bin 482 kontenjanı bulunan Anadolu meslek programlarına 267 bin 448 öğrenci yerleşirken 214 bin 34 boş kontenjan bulunuyor” dedi.
TERCİHLER BAŞLADI
Yerleştirmeye esas nakil süreci 4 dönemde yapılacak. Tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler, 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül'de nakil için her gruptan en fazla 3 okul tercihinde bulunabileceklerini hatırlatan başkan Ersönmez, “Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde öğrenciler, istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek. İlk tercih döneminde tercih yapmayan öğrenciler ise nakil tercihinde bulunabilecekler. Nakil yerleştirme sonuçları her yerleştirmeye esas nakil dönemini takip eden 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül tarihlerinde açıklanacak. Tercihleri doğrultusunda yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde de hiçbir tercihine yerleşemeyen veya hiç tercih yapmayan öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların boş kontenjanlarına yerleşebilmek için il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına 10-14 Eylül arasında başvurabilecekler” diye konuştu.
TERCİH VE YERLEŞTİRMEDE KAOS DEVAM EDECEK
Liselere yerleştirme sonuçları ve oluşan kaosa bakıldığında yüzde 10’luk dilim için açıklandığını hatırlatan başkan Ersönmez, “Yüzde 90’lık kesim, yerel yerleştirme sonuçlarını bekleyecek. Gerçekte Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine yüzde 7’lik bir kesimin yerleştiğine dikkat çekmek gerekir. Nitelikli-niteliksiz okul ayrımını da eleştirmek gerekiyor. PISA sonuçlarına göre OECD ülkeleri arasında sonlardayız. Ayrıca yüzde 10’luk kesim iyi eğitim geri kalanı da kötü eğitim alacak demek de eksik ve hatalı olur. Çünkü bakanlığın belirlediği yüzde 10’luk diliminin içerisinde imam hatip ve meslek liseleri var! Bunlar velilerin beklentileri karşılayan okullar değil. Ayrıca sınavla öğrenci almayan ama eğitim-öğretim kadrosu iyi olan bir çok Anadolu Lisesi var. Bu açıdan baktığımızda yüzde 10 yüzde 90 kıyaslaması bile yetersiz kalır. Özetle yaşanan kaos ve karmaşaya nitelik düşmesi de eklenecek.”
Tercih ve nakil işlemi öğrenci ve velilerin umduğunu bulamadığı bu kargaşa ve kaos ortamının devam edeceğini söyleyen Ali Ersönmez, “Bu yıl yaşanan bu olumsuz sınav deneyimi ve denemesinde sonra MEB, öğrencilerin ilgi, istek, yetenek, ve becerilerini merkez alan PİSA sonuçlarından hareketle yeniden eğitimde ve Lise yerleştirmede bir dönüşüme gitmelidir. Her öğrencinin " eğitimdeki fırsat eşitliği hakkı" korunmalıdır. Nitelikli, niteliksiz okul ayrımından vazgeçilmelidir” dedi. .
Sendika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.