Eğitim İş Gaziantep Şubesi; Acı çekmek, tacize uğramak, öldürülmek kadınların kaderi değil

Eğitim İş Gaziantep Şubesi; Acı çekmek, tacize uğramak, öldürülmek kadınların kaderi değil
Eğitim İş Gaziantep Şubesi; Acı çekmek, tacize uğramak, öldürülmek kadınların kaderi değil

 

 

GAZİANTEP- ANIL ŞAHİN;  İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile tek taraflı olarak kaldırılmasına yönelik kadın örgütlerinin yanı sıra, sendikalardan, demokratik kitle örgütlerinden siyasi partilerden her kesimden tepkiler artarak sürüyor. Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serap Solak, “Her gün birçok kadının öldürüldüğü, onlarcasının tacize, tecavüze ve şiddete uğradığı, iktidarın açıkça kadınlara savaş açtığı bu sistemde, kadınlar sadece nefes almak için bile mücadele etmek zorunda bırakılmaktadır. Kadınların da erkekler gibi güven içinde, korkmadan, acı çekmeden, insanca yaşamaya hakkı vardır. Acı çekmek, tacize uğramak, öldürülmek kadınların kaderi olmamalıdır” dedi.

 

 

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serap Solak, İstanbul Sözleşmesi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığını, 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “İstanbul Sözleşmesi kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik şiddetin faillerin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için titizlikle hazırlanmış bir metindir. İstanbul Sözleşmesi psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma, tecavüz ve taciz dahil cinsel şiddet olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini içermektedir” dedi.

 

 

Sözleşmenin getirdiği yükümlülükler öncelikle devlet görevlilerine yönelik, devlet kendi adına hareket eden görevlilerinin İstanbul Sözleşmesi’nin gereklerini yerine getirmesini sağlamak zorunda olduğuna vurgu yapan Serap Solak, açıklamasına şöyle devam etti; www.yenicizgihaber.com

 

“Ancak devletlerin sorumluluğu bununla sınırlı değildir. Aynı zamanda şiddeti gerçekleştiren ister kadının sevgilisi, ister kocası, ister babası, ister patronu olsun, yani kim olursa olsun şiddetin önlenmesi, soruşturulması, cezalandırılması, zararın tazmin edilmesi yükümlülüğü devlete aittir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde şiddetin sorumlusu İstanbul Sözleşmesi çerçevesinde devlet olacaktır.

 

        Bütün bu genel bilgi ve sınırlar çerçevesinde Türkiye neden bu sözleşmeden ayrılmıştır? Bu kadar hassas maddeler üzerinden yorumlanan sözleşmenin nasıl bir dezavantajı vardı ki çekilinmiştir? Hem de Resmi Gazete'de gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile. Herhangi bir Meclis değerlendirilmesine alınmadan. Bütün bunlar göstermiştir ki siyasi iktidarın ve yandaş medyanın “gizli amacı aileyi yok etmek” iddialarıyla bir süredir hedefe koyduğu sözleşmeyle ilgili alınan bu karar, kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini meşrulaştırmaktır.

 

        Yapılması gereken nedir? Hiç vakit kaybetmeden kadına her türlü şiddet meyilinde olan her türlü yasal sorumluluğu olan bireyin asla ceza indirimi uygulanmadan, hafifletici sebep aranmadan caydırıcı cezalar verilmesini sağlamak, İstanbul sözleşmesinin getirdiği yükümlülüklere uygun bir biçimde hareket etmek olmalıdır; fakat  siyasi iktidar , gerici ittifak ortaklarıyla kadınların daha fazla şiddete maruz kalmasına ve katledilmesine sözleşmeden çekilerek ön ayak olmaktadır.

 

Unutulmasın ki; kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir. Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyete yakışmayan bu tabloyu değiştirmek, Cumhuriyet devrimlerini rotası kabul eden her yurttaşın görevidir.

Eğitim-İş olarak siyasi iktidar ve yandaşlarının kadın düşmanı politikalarına ve cinsiyetçi uygulamalarına karşı durmaya,  kadınların karşılaştıkları zorlukları dile getirmeye, şiddet gören kadınların korunmasındaki bürokratik engellerin tamamı kaldırılıncaya, birlikte yaşanılır ve daha eşit bir dünya kuruluncaya dek devam edeceğiz.” www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.