DİSK Tekstil Şubesi Başkanı Türkmen; İşçilerin yasal haklarına saygı gösterilsin

DİSK Tekstil Şubesi Başkanı Türkmen; İşçilerin yasal haklarına saygı gösterilsin
DİSK Tekstil Şubesi Başkanı Türkmen; İşçilerin yasal haklarına saygı gösterilsin

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen Başpınar OSB’de sendikal örgütlenme çalışması yaptıkları Akınalbella fabrikasında işten çıkarmaları ve çalışanlara yönelik baskıları protesto ederek gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, işçilerin yasal haklarına saygı duyulmasını ve baskılara işten atmalara son verilmesini istedi.

 

Başpınar’da üretim yapan Akınalbella fabrikasında 17 gün önce bir işçi sendikaya üye olduğu için işten atıldığı, daha sonra yine bir Suriye uyruklu işçinin işten atıldığını ileri süren Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Türkmen, işten atılan işçinin fabrika önünde başlattığı oturma eylemine destek amacıyla burada basın açıklaması yaparak protesto ettiler.

 

Akınalbella fabrikasındaki baskıları ve işten atmaları protesto etmek için sendika yönetimi ve iççilerle birlikte basın açıklaması gerçekleştiren DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Türkmen, “Gün geçmiyor ki Başpınar’ın patronları işçilere karşı yeni suçlar işlemesin. Gün geçmiyor ki, işçiler hakkını aradığı için, kölece çalışmaya, düşük ücrete karşı çıktığı için, sendikalı olduğu için haksızlığa uğramasın. Öteden beri işçilerin ağır koşullarda çalıştırıldığı ve pek çok hak gaspının yaşandığı Başpınar OSB bölgesi, özellikle Pandemi döneminde patronlar için tam bir suç ve sömürü cennetine, işçiler için ise bir cehenneme dönüşmüş dudumda. 

 

Pandeminin başlarında önlem alınmadığı için, işyerlerinde çok sayıda covid vakasına rağman üretime ara verilmediği için, sokağa çıkma yasağı ve tam kapanma günlerinde dahi bütün fabrikalarda üretim devam ettiği için yüzlerçe işçi covid’den hayatını kaybetti.

 

Başpınar OSB’de çalışna 200 bin işçinin hayatı ve sağlığı patronların insafına terkedildi. Pandemide ilk işçi ölümlerinde biri de bu fabrikada, Akınalbella’da yaşandı. Bu fabrikada çalışan 27 yaşındaki Uğur Kartal adlı genç işçi kardeşimiz covid’den hayatını kaybetti.

 

Sendikaya üye oldukları için, yani anayasal haklarını kullandıkları için veya Pazar günü, yani dinlenme günü olan hafta tatilinde işe gelmedikleri için, herhangi hak gaspına itiraz ettiği için binlerce işçi kod 29’la tazminatsız işten atıldı. Yasin Kaplan Halı’da Kod 29 ile işten atıldı ve sendikamızla birlikte bu fabirkaların önünde iki buçuk ay direniş yaptılar. Angel Halı’da tam 63 işçi, telefonla işyerine gelme yasağını kabul etmedikleri için Kod 46 ile yani hırsızlıkla suçlanarak işten atıldı ve yine sendikamızın desteğiyle fabrikanın önünde üç hafta direniş yaptılar ve bu direnişin sonunda tazminatlarını aldılar. Bu fabrikalarda işçiler sendikamızın da desteği ve mücadelesiyle, ya tüm haklarını alarak direnişi sonlandırdılar ya da yine sendikamızın hukuki desteğiyle mahkeeme yoluyla haklarını aldılar.” diye ifade etti.

 

Akınalbella’da işçiler, ücret düşüklüğüne, mola süresinin yasalara göre olması gerekenden daha az olmasına, kuralsız ve son derece ağır koşullarda çalışmaya, keyfi tutulan tutanaklara, haksız şekilde işten atmalara karşı sendikalı olma hakkını kullandıklarını belirterek yaşanılan hukuksuzlukları şöyle açıkladı;

 

Bu fabrikada işçiler 10 saat çalışmasına rağmen 45 dakika yemek molasına çıkıyor ve başka molaları yok. Bu fabrikada işçilere yalnızca yemek molasında bir bardak su veriliyor ve ikinci bardağı isteyen işçiye hakkın bitti deniyor. Bu fabrikada hiçbir suçu olmadığı halde işçilere tutanak tutuluyor ve işten atma sebebi olarak gösteriliyor. Bu fabrikada daha önce çok sayıda işçi, tazminatsız şekilde işten atıldı. Bu fabrikada daha önce çok sayıda kadın işçi uğradığı baskıya ve hakarete artık dayanamadığı için tazminatını yakma pahasına işi bıraktı. Bu fabrikada işçilerin maaş hesabına yanlışlıkla birer TL fazla yatıran yönetim ertesi gün, bütün işçilerden utanmadan birer lira topladı. İşte tüm bu sefalet koşullarına, baskıya, zulme, pervasızlığa karşı işçiler, birlik olma yolunu seçtiler ve sendikamızda örgütlenmeye başladılar.

 

İçeride sendika lafını duyar duymaz harekete geçen yönetim, önce 5 işçiyi tazminatlarını vererek işten çıkarmayı denedi ancak içerideki işçiler geri adım atmadı. Ardından işyeri yönetimi işçileri tek tek çağırarak, yasalara göre suç olmasına rağmen e-devlet şifrelerini toplamak istedi. Bu da sonuç vermeyince, işçilerin daha önce yüzüne bile bakmayan patron, işçilerle gruplar halinde toplantılar yaparak, sorunlarını çözme vaadi verdi. Sendikanın örgütlenme çalışması başladıktan sonra bu fabrikada işçilerin su hakkı yarım litreye, yemek molası bir saate çıkarıldı. İşçilerin maaşlarına zam yapılacağı vaadi verildi. Sendikanın henüz yetkisi bile yokken elde edilen bu kazanımlar sendikal örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Sendikamız üyesi işçiler sendikalarına daha çok sahip çıkmak ve Akına Fabrika yönetimi  sendikanın içeri girmesini engellemek ve işçilere göz dağı vermek için bu defa başka bir yol denedi. 17 gün önc 10 senelik işçi Aydın Göçmen’i, şimdiye kadar tek bir tutanağı olmadığı halde, makineye zarar verdiği bahanesiyle tazminatsız şekilde işten attı. Aydın Göçmen işe geri dönmek için fabrika önünde direnişe başladı ve 17 gündür direnişe devam ediyor. Fabrika yönetimi işçilerin birliğini bozamayacağını anlayınca bu defa da bir taraftan işçilere giriş-çıkış yaparak tazminat vererek kandırmaya çalışırken, diğer taraftan da işçiere sendikadan istifa etmeleri halinde elden, kayıt dışı şekilde 200’er lira verme teklifinde bulundu. Ve en son dün Suriyeli işçi arkadaşımız Muhammed Nebhen sendikalı olduğu için işten atıldı. Bu işçi arkadaşımız, Türkçe okuma yazması olmadığı halde Türkçe bir evrağa imza atmaya zorlandı. İşten çıkarılan Muhammed, fabrika önünde direnen arkadaşı Aydın Göçmen’in yanına gelerek direnişe katıldı. “

 

Akınalbella’nın patronu Cevdet Akınal, Gaziantep OSB Yönetiminde başkan yardımcısı. Ve  Süper Lig takımlarından Gaziantep FK’nin başkanı olduğunu hatırlatan sendika başkanı Türkmen, “Bu fabrika aynı zamanda LC Waikiki, Defacto, Lumberjack ve Polo gibi uluslararası markalar için de üretim yapılıyor. Eminiz ki ne Gaziantep FK camiası takımlarının kulüp başkanlarının, ne de uluslararası sözleşmeler ile koydukları kuralları kabul ettiğiniz yurtdışı menşeili firmaların yönetimleri iş yaptıkları fabrikanın bu suçlarla anılmasını istemezler. 

 

Buradan fabrika yönetimine sesleniyoruz: Sendika düşmanlığına son verin, sendikayı muahatap alın. İşçilerin yasal haklarına saygı gösterin. Bugüne kadar sessizliğimizi koruduk ve bu yanlıştan, işçilerin yasal haklarını gasp etme ısrarından vazgeçerek bizi muhatap almanızı bekledik. Ancak son işten çıkarma bardağı taşıran damla oldu. Bugünden itibaren fabrika önünde meşru eylemlere, kitlesel basın açıklamalarına başlıyoruz.

 

Bugünden itibaren iş yaptığınız uluslararası markalarla fabrikadaki usulsüzlükler ve işlenen suçlarla ilgili iletişime geçmeye ve üyesi olduğumuz uluslararası sendikal birlikleri harekete geçirmeye başlıyoruz. Çünkü üretim yaptığınız bu markaların altına imza atmış olduğu ve işçilerin yasal ve sendikal haklarını güvence altına alan uluslararası sözlşemler var. ve şu an bu fabrikada bu sözleşmelerde güvence altına alınmış olan pek çok hak ihlal ediliyor. Aynı zamanda Küresel Sanayi İşçileri Sendikası/industriAll’ın üyesi olan sendikamızın bu markalar, bu marakaların imza atarak taraf olduğu uluslarası sözleşmeler ve uluslarası sendikal birlikler nezdinde yapacağı girişimler ve yapılacak denetimler sonucunda, işçilerin sendikal örgütlenme hakkının engellendiği bu fabrika ekonomik olarak da büyük bedeller ödeyecektir. “

 

Bir kez daha fabrika yönetimine ve fabrika patronu Cevdet Akınal’a diyalog çağrısında bulunmaya çağırdıklarını ifade eden; DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Adınızın daha fazla bu suçlarla, işçi ve sendika düşmanlığıyla anılmasını istemiyorsanız, bu fabrika önünde başlayan direnişin daha fazla büyümesini, ve buradan tüm ülkenin gündemine ve uluslararası kamuoyunun gündemine girmesini istemiyorsanız, bu yanlıştan vazgeçin. İşçilerin yasal haklarına ve sendikal örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterin. 

 

Bu mücadele, işçilerin kurduğu bu birlik sonuç verecek. Akınalbella’ya sendika girecek. Bu fabrikada işçiler, insan gibi çalışacak, insanca yaşayacak ücret alacak. Akınalbella işçileri kazanacak. Başpınar işçileri kazanacak. Türkiye işçi sınıfı kazanacak.“ şeklinde açıklama yaptı. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.