DİSK Tekstil işçileri uyardı; Kıdem tazminatımıza dokunmayın!

DİSK Tekstil işçileri uyardı; Kıdem tazminatımıza dokunmayın!
DİSK Tekstil işçileri uyardı; Kıdem tazminatımıza dokunmayın!

 

DİSK Tekstil işçileri uyardı; Kıdem tazminatımıza dokunmayın!

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN;  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, AKP-MHP hükümetinin iktidara geldiği günden beri emekçinin kıdem tazminatına göz diktiğini belirterek,

“İktidar çeşitli adlar altında kıdem tazminatını kaldırmak için defalarca girişimlerde bulundu. Ancak AKP iktidarının bu çabası her seferinde işçilerin ve sendikaların büyük tepkisi ve mücadelesi sonucunda geri püskürtüldü. Şimdi yine gündeme getiriyorlar. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Kıdem tazminatımıza dokunmayın! Emeklilik hakkımıza dokunmayın!

Çocuklarımızın geleceğine dokunmayın!” diye seslendi.

 

DİSK’in yurt genelindeki eylemleri sürerken DİSK Genel İşten sonra DİSK Tekstil’de Sendikası’da konuyla ilgili tepkisini dile getirdi. Balıklı Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan DİSK Tekstil Sendikası Bölge Temsilcisi Türkmen, AKP iktidarının, ne kadar fırsatçı olduğunu, işçi ve emekçilere ne kadar düşman olduğunu ve sadece patronların, bir avuç sermaye sınıfının partisi olduğunun bir kez daha görüldüğünü ifade etti.   

 

İŞÇİ SINIFI BU OYUNA GELMEYECEK.

AKP iktidarı, şimdi de işçiler arasında bölünme yaratmak için belirli bir yaş grubundaki çalışanları hedef aldığını hatırlatan Türkmen, “Neredeyse işçi sınıfının yarısını oluşturan 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp edecek olan bu torba yasa yasalaştıktan sonra sıra diğer işçilerin haklarına da gelecek.

                                                            

25 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde olan milyonlarca işçinin bu haklarını gasp ederken, bu yaşlarda olmayan işçilerin buna sessiz kalacağını mı sanıyorsunuz? Siz pandemi gibi, deprem gibi felaketleri bile patronlar için fırsata çevirirken, ülkenin, işçilerin ve halkın birikimlerini bir avuç patrona peşkeş çekerken, işçileri bölerek  70 yıllık, yüz yıllık kazanımlarını ve haklarını gasp etmek isterken, işçilerin buna sessiz kalacağını, kendi sınıflarına, kendi geleceklerine ve çocuklarına ihanet edeceğini mi sanıyorsunuz? Bu ülkedeki hukuksuzluğa  ve adaletsizliğe karşı hukuğu ve demokrasiyi savunan baroları hedefe koyanlar ve yürütmeyenler; Bu ülkede halkın sağlığını hiçe sayan, gerçekleri halktan saklayan anlayışa karşı, toplumun sağlık ve yaşam hakkını savunan TTB’yi hain ilan edenler, dün de meclisin kapısında DİSK genel başkanı ve yöneticilerine, işçi sınıfının temsilcilerine müdahale ederek susturmak istediler. www.yenicizgihaber,com

25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına karşı  günlerdir işyerlerindeki ve meydanlardaki eylemlerin  ardından DİSK’in TBMM önünde yapmak istediği basın açıklaması şiddet uygulanarak engellendi.”

 

AKP tarafından meclise sunulan ve AKP-MHP’li vekillerin oylarıyla komisyondan geçen yasa teklifi ile işverenlere bol keseden teşvik dağıtılırken, işçilerin en temel hakları gasp edilmek istendiğine işaret eden DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen,

“Bu yasa ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp çalmaya kalkıyorlar. Yasa teklifine göre 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek.

 

Bize “istihdam artacak” diye masallar anlatmaya kalkıyorlar, oysa tüm işçiler şunu bilir: Belirli süreli sözleşme demek geçici işçilik demektir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem tazminatı olmaz, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zorlaşır.

 

Yıllardır gözleri, elleri kıdem tazminatımıza uzanıyor. Bu kez işçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar. Defalarca söyledik. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Hiçbir işçi kendi çocuğunun kıdem tazminatının gasp etmeye kalkanları affetmez. Her işçi bir gün 50 yaşına geleceğini ve o yaştan sonra kıdem tazminatı olmayacağını bilir.

 

Torba yasa adı verilen düzenleme en çok emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen işçileri etkileyecektir. Çalışma yılı ve pirim gün sayısını doldurup yaş koşulu nedeniyle bekleyen işçiler genellikle 50 yaş üzeri işçilerden oluşuyor.  Bu teklif yasalaşırsa emeklilikte yaşa takılanlar belirli süreli sözleşmeyle çalışmaya zorlanacak ve daha güvencesiz koşullarda çalışmış olacaklar, kıdem ve ihbar tazminatı olmayacak” diye konuştu.

 

MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI YAPTI

İktidarın meclise getirdiği torbada adaletsizlikler saymakla bitmediğini vurgulayan Mehmet Türkmen, kayıt dışı işçi çalıştıran işveren mevcut yasalarımıza göre suç işlediklerini hatırlatarak, “Ancak meclisteki yeni yasaya göre işveren suçunu kabul etmesi durumunda af edilmekte üstüne üslük prim teşviki ile ödüllendirmektedir.

Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir ve çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir. Evet, tüm işçilerin 25 yaş altında çalışacak çocukları olacak ve bugünün genç işçileri de bir gün 50 yaşına gelecek.

İktidarı bir kez daha uyarıyoruz:  Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız! Kıdem tazminatımıza dokunmayın! Emeklilik hakkımıza dokunmayın! Çocuklarımızın geleceğine dokunmayın!

Buradan bütün Antepli işçilere ve konfederasyon ayrımı yapmadan bütün sendikalara, işçi sınıfının haklarına ve geleceğine sahip çıkmak için birleşme çağrısı yapıyoruz. Genel grev, genel direniş de dahil, bu torba yasa geri çekilene kadar mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz.” YENİ ÇİZGİ    

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.