BES Gaziantep Şubesi; Türkiye 19 yılda içler acısı bir noktaya getirildi

BES Gaziantep Şubesi; Türkiye 19 yılda içler acısı bir noktaya getirildi
BES Gaziantep Şubesi; Türkiye 19 yılda içler acısı bir noktaya getirildi

 

GAZİANTEP- ANIL ŞAHİN; KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) yurt genelinde ortak açıklama yaparak hükümetin ülkeyi getirdiği noktaya dikkat çekildi. BES Gaziantep Şubesi Sekreteri Yunus Çiçek, “komşusu açken tok yatan bizden değildir” söylemi ile iktidara gelen ve 19 yıldır bu ülkeyi yöneten siyasi iktidarın ülkeyi içler acısı bir noktaya getirdiğini açıkladı. Çiçek, “Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yapılarken maaşlardaki erimelerde aynı hızla devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz” dedi.

 

BES Gaziantep Şubesi tarafından SGK İl binası önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya KESK bileşenleri sendikaların tencileri, DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile sendika üyeleri katıldı. Buradaki ortak açıklamayı yapan Şube Sekreteri Yunus Çiçek,

bugün öncelikle 15-16 Haziran 1970 yılında sendikal bürokrasiye ve gasp edilmek istenen haklarına ilişkin işçi sınıfının gerçekleştirdiği büyük işçi direnişinin yıldönümünü kutlayarak direnişi selamladıklarını ifade etti. Kamu emekçileri olarak fili ve meşru bir hatla direne direne kurdukları sendikalarını tüm baskılara rağmen emek, barış ve demokrasi mücadelesine kararlılıkla devam ettiklerini vurgulayan BES Şube Sekreteri Yunus Çiçek, bu anlamlı günde ülke genelinde insanca bir yaşam talebi ile alanlara çıkarak dosta düşmana bir kez daha gösterdiklerini ifade etti.

 

19 Yıldır ülkeyi yöneten siyasi iktidar ülkeyi içler acısı bir noktaya getirdiğini ifade eden Yunus Çiçek,  “Pandemi döneminde işyerlerini açamadığı için devletten destek bekleyen esnafın nankörlükle suçlandığı, ekonomik gerekçelerle intihar eden yurttaşlarımız için, intiharların gerekçesi ekonomik nedenler olsa toplumun yarısı intihar ederdi diye alay konusu edildiği, açlıkla boğuşan yurttaşlarımıza ilişkin muhalefetin geliştirdiği tepkilere karşı, bu ülkede aç varsa o zaman açları da siz doyurun söylemine kadar varmış olup ibret alınması gereken bir süreci yaşıyoruz. Ama bizler biliyoruz ki, bu kadar ağır koşullara mahkum değiliz, biz emekçiler asla seçeneksiz olmadık bu günde seçeneksiz değiliz” dedi.

 

Mutlu bir azınlığın sürekli olarak servetine servet kattığı, başta gençler ve kadınlar olmak üzere milyonlarca yurttaşın işsiz olduğu, milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkûm edildiği, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığına vurgu yapan Çiçek şöyle devam etti;

 

“Bu düzende haklarımıza sahip çıkmak taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz. Yargı talimatla, maliye ve SGK yapılandırma adı altında aflarla faaliyetlerini sürdürüyor. Ülkeyi A.Ş gibi yöneteceğiz diyenlerin getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde hak hukuk adalet talebi her geçen gün yükselirken kamu kurumlarında liyakat yerlerde sürünüyor.

"Döviz kurlarındaki artış karşısında dolarla mı maaş alıyorsunuz" yaklaşımını öne çıkaran siyasi iktidar, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken maaşlarımız her ay erimeye devam ediyor. Son yirmi yıl içerisinde ortalama memur maaşı geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da hızla erimeye devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz.

200 TL ile 2009 ocak ayında 128 dolar alınabilirken 2021 ocak ayında 23,2 dolar alınabiliyor.

2009 yılında bir memurun maaşının  7/1 kiraya giderken şuan maaşının  3/1 kira gideridir 

Gaziantep özelinde ise hayat pahalılığı kamu emekçilerinin il dışı tayin istemesine sebep oluyor. Gaziantep ilindeki kamu emekçileri geçinebilmek, uygun  kiralık daire bulabilmek için başka illeri tercih ediyor. Bu da genel olarak Tüm kamu kurumlarında çalışması gereken personelin altında personel çalıştırılmasına kalan personellerin ise iş yükünün artmasına sebep olmaktadır.”

 

BES’in talepleri şöyle;

  • Bugün ülke genelinde alanlardayız, eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte %7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz,
  • 3600 ek gösterge talebimizle ilgili düzenlemenin yapılmasını istiyoruz.
  • SGK Emekçilerinin 666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiye ve fatura denetimi yapan personel ek ödemeden faydalandırılsın.
  • Adalet Bakanlığı’nda 666 sayılı KHK ile kadlırılan havuz paraları tekrar ödenmeye başlansın
  • Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz,
  • Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatın esas alınmasını istiyoruz,
  • Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, Bireysel Emeklilik dayatmasına son verilmesini istiyoruz,
  • Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesini istiyoruz,
  • Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen büro emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz,
  • Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz,
  • Vergi dilimi marifetiyle maaşlarımızın erimesinin önüne geçilecek bir düzenleme yapılmasını istiyoruz,
  • Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesini istiyoruz,
  • Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi istiyoruz! www.yeniçizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.