Hava Durumu

Belediye şirketi Gazi-Ulaş yöneticileri hakkında hapis cezası verildi

Belediye şirketi Gazi-Ulaş yöneticileri hakkında hapis cezası verildi

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2022 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Belediye şirketi Gazi-Ulaş yöneticileri hakkında hapis cezası verildi

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı GAZİ Ulaş Şirketi yöneticileri TÜM TİS üyesi belediye otobüs şoförlerini işten çıkarmakla tehdit edip sendikadan istifa ettirip, işveren yanlısı Öz Taşıma İş Sendikasına üye yaptırmak suçundan şirket yöneticilerine sendikal hakları engelleme suçunu işledikleri gerekçesiyle 11 ay 7 gün hapis cezası verildi.

 

Gaziantep Ulaşım ve Bilişim Hizmetleri Anonim Şirketi (GAZİULAŞ)ta örgütlü olan Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) 2003 yılında ilk defa Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalayarak Gazi-Ulaş işçilerini iş güvenceli, kurallı, daha iyi çalışma koşullarına ve insanca yaşanabilir bir ücrete kavuşturduklarını açıklayan TÜM TİS Genel Başkanı Kenan Öztürk,

“Ancak işveren sendikal örgütlülüğü dağıtmak için her türlü hileli yola başvurdu.

Bir dönem göstermelik taşeron şirketler kullandı. Olmayınca, işveren yanlısı sendika eliyle sendikal haklardan kurtulma yolunu denemeye başladı.

 

2016 yılında belediye ve şirket yöneticilerinin yoğun baskı ve tehditleriyle üyelerimiz başka bir sendikaya geçirilmeye çalışıldı. Baskıya karşı çıkan üyelerimizden bir kısmı işten çıkarılırken bir kısmının da e-devlet şifreleri ellerinden alınıp Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma İş’e üye yapıldı. Baskı ve işten çıkarma tehditleri, şirketler arası nakil oyunları sonucunda Öz Taşıma İş, işyerinde yasal yetkiyi sağlayarak işçilerin haklarını geriye götüren bir toplu iş sözleşmesine imza attı.

 

Sendikamızın öncülüğünde mücadele ile aldıkları hakların bir bir ellerinden alındığını gören Gazi Ulaş işçileri, yeni toplu sözleşme döneminde işveren yanlısı Öz Taşıma İş sendikasından istifa edip yeniden sendikamıza üye olmaya başladılar. Bu dönemde 600 işçinin TÜMTİS’e üye olduğunu gören Gazi-Ulaş yöneticileri, sendikamıza üye olan işçileri işten çıkarmakla tehdit etti. Öz Taşıma İş’e üye olmayı reddeden işçilerin bir kısmı sürgün edilirken 23 işçi işten çıkarıldı” dedi.

 

Sendikal hak ve özgürlükleri hiçe sayan bu kişilerin cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan TÜM TİS Genel Başkanı Öztürk, Gaziantep 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açtıkları davada biri Öz Taşıma İş yöneticisi de olan işveren temsilcileri, hapis cezalarına mahkûm edildiklerini açıkladı.

 

Mahkeme, sanıkların yaklaşık 600 kadar işçiye baskı ve tehdit uygulayarak, TÜMTİS sendikasından ayrılarak Öz Taşıma sendikasına üye olmaya zorladıkları, kabul etmeyen 23 müştekiyi işten çıkardıklarını sabit gördüğüne karar vererek sanıkların üzerine atılı sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçunu işlediğinden cezalandırılmalarına karar verdiğini açıkladı” diye ifade etti.

 

Mahkeme, aralarında o sırada GAZİULAŞ müdürü Recep Tokat ile yine hem şirketten görevli hem de Öz Taşıma İş Sendikası Şube yöneticisi olan İbrahim Halil Kaya hakkında

11 ay 7 gün hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezayı, 5 yıl süreyle başka bir suç işlememek kaydıyla hükmün açıklanmasını geri bıraktığı ifade edildi.

 

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Gazi-Ulaş’ta, işverenin haksız ve hukuksuz uygulamalarına ve hak gasplarına karşı işçilerle birlikte mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmedik. Sendikamız, Gazi-Ulaş işçilerinin yuvası olmaya, sorunlarını çözüme kavuşturmak için çaba sarf etmeye devam ediyor. Sendikal haklar için mücadeleye devam etmekte kararlıyız” şeklinde konuştu. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.