Uıcc Başkanı Prof. Dr. Kutluk: "türkiyede Her Yıl 175 Bin Kanser Vakası Görülüyor

Uıcc Başkanı Prof. Dr. Kutluk: "türkiyede Her Yıl 175 Bin Kanser Vakası Görülüyor
Uıcc Başkanı Prof. Dr. Kutluk: "türkiyede Her Yıl 175 Bin Kanser Vakası Görülüyor
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye’de her yıl 175 bin civarında kanser görüldüğünü söyledi.

6 Aralık tarihine kadar devam edecek olan 5. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı(IGCC 2015)” İstanbul Grand Hyatt Hotel’de başladı.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü(UICC), Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneğinin desteği ile düzenlenen Kongrede, en sık görülen kanser grubu olan sindirim sistemi kanserleri ile ilgili her türlü bilimsel gelişmeler, ülkemizdeki geleneksel beslenmede yanlışlar ve kansere etkileri, hazır gıdalar ve fazla tuzun mide kanserini tetiklemesi, yeni nesil ilaçlar ve kanser tedavisinde gelişmeler ele alınıyor ve yeni tanı ve tedavi yöntemleri Türk ve yabancı uzmanlar tarafından tartışılıyor. Kongrede bilimsel programda 25 Oturum, 5 Uydu sempozyumu, 1 Sözlü bildirim oturumu, 2 Tartışma oturumu ve 1 Workshop yer alıyor.

Konusunda uzman ulusal ve uluslararası düzeyde konuşmacıların katıldığı kongrede; Yurt içi ve yurt dışında klinik onkoloji, medikal onkoloji, onkoloji cerrahi, sindirim sistemi onkolojisi ve hemoto - onkoloji alanlarında uzmanlıkları olan 95 Türk, 16 yabancı konuşmacı ve oturum başkanı görev yapıyor.

"TÜRKİYE ŞANSLI ÜLKELERDEN BİRİSİ’’

Kongre Başkanlığını Prof. Dr. Şuayib Yalçın’ın yaptığı organizasyonda sindirim sistemi kanserleri ile ilgili açıklamada bulundu. Prof.Dr. Yalçın, ’’Özellikle Sindirim sitemi kanserler içinde kolon kanserinde tarama var. Özellikle 10-50’li yaşlarda, 10 yılda bir yaptıracakları dışkıda gizli kan testiyle erken tanıyla daha kanser olmadan yakalamak mümkün oluyor. Özellikle karaciğer kanserleri için Hepatit enfeksiyonu olanlarda bunun yakın takip edilmesi gerekiyor. Özellikle B, C virüsü, aşırı alkol tüketimi, yağlanmış karaciğerler de, karaciğer kanseri çok sık olarak gözükebilir. Bu hastaların hem antimikrobiyal , antiviral tedavi almaları hem de kiloları fazla ise kiloyu azaltmaları gerekiyor. Alkol bırakmalarını öneriyoruz. Kolan kanserinde testlere rağmen bağırsak alışkanları değiştiyse, dışkılarında gizli kan görüyorlarsa hemen hekime başvurmaları gerekir. Bu nedenle daha erken tanı konuyor ve tedavi mümkün olabiliyor. Türkiye şanslı ülkelerden birisi. Çünkü kanserle ilgili tedaviler genel olarak Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamı alanına giriyor. Bazı özel durumlar için ücret ödemesi gerektiği durumlar söz konusu. Genel olarak baktığımız zaman Türkiye bütün kanser ilaçları ve bakım kapsama alanında. Modern ilaçların çoğuna ulaşılabiliniyor.Hastaların kanser tedavisine ulaşmaları, tenkitlere ulaşmaları durumların hızlanması gibi sorunlar dünyanın her yerinde var. Bunlar göz ardı edilmeden bu hizmetlerin iyileştirilmesine ihtiyaç var. Son yıllarda bununla ilgili güzel iyileştirilmeler oldu.Hastaya ve hasta yakınlarına ücretli izin alma hakkı tanındı. Bu nedenle kanser hastalarının sorunları lehine düzenlemesi devam ediyor’’ diye konuştu.

’’DÜNYA’DA 4 MİLYON SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERİ VAKASI VAR ’’

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, ’’Bu konferans sindirim sistemi kanserlerini konu alan bir konferans. Çünkü Dünya’da görülen 14 milyon kanserin, 3,5 - 4 milyonu sindirim sistemi kanseridir. Kalın bağırsak, mide, yemek borusu ve pankreas kanseri en çok görülenler bunlar. Bunların toplamında rakam 4 milyona çıkıyor. Türkiye’de her yıl 175 bin civarında kanser vakası görülüyor. Bunu yüzde 20’si sindirim sistemi kanseri. Her sene 40 bin kişinin hayatını ve ailelerinin hayatını etkileyen kanser türleri konuşuluyor. Neden ? Bu konu. Sindirim sistemi kanserin belli oranda korunmanın olduğu, bir kısmında tedavinin olduğu birçok fırsatların olduğu kanser türleridir. Türkiye yakın yıllarda onkolojik hizmetlerde, Tıp Fakültelerinin eğitime katkısı ve hastanelerde sunduğu hizmetlerle artık Ankara, İstanbul, İzmir’in dışında hizmetleri sunar hale gelmiştir. Bu kanserlerin tedavisi Türkiye’de yapılabilmektedir. Tedavi başarıları erken evredeki başarı şansı ile geç evredeki hastada başarı şansı aynı değil. Bunları söylerken kalın bağırsak kanserlerinde yüzde 50 kadar, yemek borusu kanserinde yüzde 90 kadar, mide kanserinde tuzu kontrollü tüketerek bu yöntemlerle belli oranlarda korunma mümkün’’ şeklinde konuştu.[gallery link="file" ids="32983,32984,32985"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.