Tabip Odası Başkanı Tarla: Hekimler ve sağlık çalışanlarının enerjisi ve sabrı tükeniyor

Tabip Odası Başkanı Tarla: Hekimler ve sağlık çalışanlarının enerjisi ve sabrı tükeniyor
Tabip Odası Başkanı Tarla: Hekimler ve sağlık çalışanlarının enerjisi ve sabrı tükeniyor

 

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN; Gaziantep–Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Covid-19 vaka sayılarında artışa dikkat çekerken, yoğun bakım servislerininde dolduğunu açıkladı. Oda başkanı Tarla, artan hasta ve tehlike karşısında büyük bir fedakârlıkla görev yapan sağlık çalışanlarının koşullarının iyileştirilmediği için istifaların peş peşe gelmeye başladığına vurgu yaptı. Başkan Tarla, ivedi olarak önlemler alınmadığı takdirde ve süreç bu şekilde devam etmesi halinde sonbahar mevsiminde sağlık sisteminin çökebileceği uyarısın yaptı.

 

Gaziantep–Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, sağlık çalışanlarının son iki aydır ciddi bir tükenmişlik yaşadıklarını belirterek, “Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olarak pandeminin ilk günlerinde yaptığımız uyarıyı bir kez daha tekrarlıyoruz: Hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayı başaramaz, maddi ve manevi desteği sağlayamazsanız, toplumu hiç koruyamazsınız” diyerek şöyle devam etti;

“Vaka sayılarının artmasıyla birlikte yoğun çalışan sağlık çalışanları yorgunluk ve umutsuzluğa girdiler. Bu yoğunluk sağlık çalışanlarının enfekte olma sayılarını da arttıran bir durum oldu. Bununla birlikte sağlık çalışanlarına salgının ilk üç ayında tavandan bir ek ödeme yapıldı. Bu ek ödeme eşit bir dağılım olmadı. Hastaneler arasında bir adaletsizlik vardı. Normalleşme süreci ile birlikte ise bu ek ödemeler ödenmemeye başladı. Bu da sağlık çalışanlarında yüzde 80’e varan bir hak kaybına yol açtı. Manevi olarak zor durumda olan bir sağlık çalışanının bir de maddi olarak zor durumda olunca ciddi umutsuzluğa kapıldılar. Ayrıca Covid-19 pandemisinde hastalanan sağlık çalışanları meslek hastalığı olarak görülmüyor. İlerleyen zamanlarda Covid-19’dan dolayı çalışamayacak duruma gelen bir sağlık çalışanında ciddi bir şekilde özlük hakkı kaybı olacaktır. Bakanlığın bunu karşılayamaması hekimler ve sağlık çalışanları arasında mutsuzluk ve geleceğe karşı bir güvensizlik yaratıyor. Görüştüğümüz hastanelerimizde, aile sağlığı merkezlerimizde özel hastanelere geçme oranının arttığını görüyoruz. Çalışma süresi dolan arkadaşlar da emekliye ayrılıyor. Bir kamu hastanesinde 12 tane hekim istifa etmişti. Bu görüştüğümüz çoğu hastanede 6-8-10 kişi şeklinde istifalar devam ediyor. Tabii sağlık çalışanları istifamı verdim diyor ama bu istifaların bir kısmı mevcut şartlardan dolayı kabul edilmiyor” diye ifade etti.

 

VATANDAŞLARIN KURALLARA UYMASI GEREKİYOR

Koronaviris vakalarının en çok görüldüğü şehirlerarasında olan Gaziantep'te vaka artışlarının gözlendiği şehirdeki hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranı yüksek seyrederken, sağlık çalışanları arasında da istifaların devam ettiğini hatırlatan başkan Tarla, “Süreç bu şekilde devam eder ve herhangi bir önlem alınmazsa sonbahar mevsimine yüksek vaka oranlarıyla girilir. Böyle bir durum eğer sağlık çalışanlarının enfekte oranı artar ve hasta vaka sayımızı azaltamazsak sistemimiz çöker. Çünkü doluluk oranını aştığınız zaman artık sistem işlemez bir duruma gelir. Bu noktada her ilin kendine göre önlemler alması kanaatindeyiz. Enfluenza (grip) dönemi geliyor ve viral enfeksiyonlar benzer klinik belirtileri gösteriyor. Hem enfluenza hem Covid-19 pandemisi hızla devam ederken yüksek vaka sayılarıyla birlikte ciddi tıkanmaların yaşanacağını düşünüyoruz. Ayrıca pandemiden kaynaklı ertelenmiş sağlık ihtiyaçları var. Covid-19 pandemisinden herhangi bir hastalık kapmayan kronik hastaları ne yazık ki kendi kronik hastalığından dolayı kaybetmeye başlıyoruz. Onların da göz ardı edilmeden onlara yönelikte hastane çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu süreçte şeffaf olmak lazım, bilgiyi saklamamak lazım. Bilimsel bilgi ışığında hareket etmek gerekiyor, aynı zamanda maske, mesafe ve temizlik gibi kurulalara da vatandaşların mutlaka, ama mutlaka uyması gerekiyor” dedi.

 

GAZİANTEPTE YOĞUN BAKIMLAR YÜZDE YÜZ DOLU

Temmuz ayının ortalarında bile Gaziantep’ten Covid-19 için ayrılan yataklar ve yoğun bakımlar doluluk oranını aştığını hatırlatan başkan Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Ağustos ayına gelindiğinde yatak ve yoğun bakım sayısının arttırıldığını gördük. Sahadaki hekim arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde ise yoğun bakımların tekrar dolduğunu tespit ettik. Algoritmalar artık değişti, orta ve hafif vakalar evde tedavi ediliyor. Bundan dolayı da bu servislerde hızlı bir sirkülasyon mevcut. Sağlık bakanımızın vaka sayılarıyla ilgili yüzde 35 oranda düştüğü şeklinde bir açıklaması olmuştu, bu veri bizi yanıltmasın çünkü bu oran algoritmanın verdiği bir sonuçtu. O hastalar evlerine gönderildiler ve buna rağmen hastaneler şu anda doluluk oranında yüksek seyrediyor. Gaziantep özelinde de bakıldığında Nisan ve Mart aylarında hastanelerimiz yüzde 30 doluluk oranında çalışıyordu. O tarihlere kadar salgını tam anlamıyla hissettiğimiz söylenemezdi. Ancak haziran ayındaki normalleşmeyle birlikte yüksek sayılarla salgın sürecine girdik. Gaziantep’teki organize sanayi bölgesiyle ilgili biz kesin bir bilgiye sahip değiliz ama sahadaki yaptığımız araştırmalarda çoğu fabrikanın pandemi kurallarına göre çalışmadığı ve pozitif işçinin yeterli izolasyonunun yapılmadığı konusunda bize bilgiler geliyor. Gaziantep’teki vaka sayısı ne yazık ki düşmüyor şeklinde konuştu.

 

Dr Tarla, “Biz hekimler ve sağlık çalışanları bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da işimizi severek ve onurla yapmaya devam edeceğiz. Ülkemizin yaşadığı onlarca olağandışı durumda mesleğimizin doğasında yer alan fedakarlığı ve özveriyi yerine getirmeyi başarmış bir mesleğin mensuplarıyız. Bu doğrultuda öneri ve taleplerimizin dikkate alınmasını umuyor, hekimlerde ve sağlık çalışanlarında biriken ve patlama noktasına gelen kaygı ve tepkileri ülkeyi yönetenlerin dikkatine sunuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.