Milletvekili Toğrul: Artan Covid-19 salgınına karşı bakanlık sesiz kalıyor

Milletvekili Toğrul: Artan Covid-19 salgınına karşı bakanlık sesiz kalıyor
Milletvekili Toğrul: Artan Covid-19 salgınına karşı bakanlık sesiz kalıyor

 

Türkiye’de Covid-19 vaka sayısı her geçen gün ciddi anlamda artıyorken Sağlık Bakanlığını hiçbir önlem almadığını ileri süren TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Bakanlığın böylesine ciddi bur durum karşısında sessiz kaldığına dikkat çekerek konuyu TBMM gündemine taşıdı. HDP Milletvekili Toğrul soru önergesi vererek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98' inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.

 

Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılının sonlarına doğru ortaya çıkan, kısa sürede küresel bir salgına dönüşen ve şu ana kadar 6 milyonun üzerinde kişinin ölümüne yol açan Covid-19 salgını, yeni varyantlar ile etkisini tekrar arttırdığını hatırlatan TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada esen “pandemi bitti” havasına rağmen Temmuz ayı başında bir haftalık COVID-19 vaka sayısı 3 milyonu buldu. Aynı süreçte koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 bini aştı” diye ifade etti. www.yenicizgihaber.com

 

Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Dünya genelinde aşılama programlarının yaygınlaşmasıyla Türkiye dâhil birçok ülkede önlemler ya gevşetildi ya da tamamen kaldırıldı. Zayıflatılan tedbirlerin gölgesinde ortaya çıkan Omicron’un BA.4 ve BA.5 isimli alt varyantları İngiltere, Portekiz ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde vakaların yükselmesine yol açtığına vurgu yaparak, aynı şekilde Avrupa ülkelerinde artan vaka sayısına benzer şekilde Türkiye’de de vaka sayısı her geçen gün artığına vurgu yaptı.

 

Haziran ayının ortalarından itibaren başta İstanbul olmak üzere ülkemizde de yeni bir dalganın başladığı ve şu anda bu dalganın hızlanarak vaka sayılarının çok ciddi artış gösterdiği açık olduğunu kaydeden Milletvekili Toğrul konuşmasında şunlara değindi:

 

“COVID-19 polikliniklerine başvuran kişi sayısı ve pozitiflik oranları belirgin olarak artmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son veri olan 4-10 Temmuz haftası için yeni olgu sayısı 117.095 olup, bir önceki haftanın iki katından ve ondan önceki haftanın da dört katından daha fazladır. Geldiğimiz noktada yeni bir dalganın hızlı tırmanma dönemine girdiğimiz görülmektedir. Olgu sayılarındaki artışın henüz ölüm sayısına yansımamış olması, hastalığın hafif seyrettiği algısı toplumda rehavetin devam etmesine neden olmaktadır.

 

Dolayısıyla sonuç olarak; küresel çapta uzmanlar, pandemide altıncı dalganın yaşanıyor olabileceğini belirtiyor ve koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı ile mücadelenin henüz sona ermediği uyarısını yineliyor”   www.yenicizgihaber.com

 

TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul verdiği soru önergesinde şunları sordu:

 

1-Covid-19 vaka sayıları ciddi anlamda artış göstermesine rağmen salgının artış hızının hangi seviyede olduğu, günlük ve haftalık kaç kişiye test yapılığı bakanlığınız tarafından neden paylaşılmıyor? Vaka sayılarında son durum nedir? Günlük yapılan test oranı nedir?

 

2-Covid-19 vaka sayısının artışında hangi varyantların daha çok etkili olduğu neden paylaşılmıyor?

 

3-Aşılama takvimi konusunda zaten zaafı olan bir ülkeyiz. Aşı planlamasındaki aksamaların riskler taşıdığı ortadadır. Toplumun tüm kesimleri için yeniden bir aşı planlaması ne zaman yapılacaktır? Varyantlar için modifiye edilmiş bir aşı çalışması mevcut mudur?

4-Türkiye’de gerçek Covid-19 vaka sayılarının resmi sayıların çok üstünde olduğu konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

5-Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandeminin sona erdiğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmamış iken bakanlığınızın “Pandemi bitti” şeklinde algılanabilecek açıklamalar yapmasının nedeni nedir?

 

6-Türkiye’de Covid-19 vaka sayısı her geçen gün ciddi anlamda artıyorken bakanlığınızın hiçbir önlem almaması ve bu duruma sesiz kalmasının nedeni nedir? Bakanlığınız bu sessizliğini bozarak salgının yönetimine müdahale etmeyi düşünüyor mu? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.