İNSAN İÇİN SAĞLIKLI UN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İNSAN İÇİN SAĞLIKLI UN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
İNSAN İÇİN SAĞLIKLI UN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

 

TAM BUĞDAY UNU

Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.

 

KARABUĞDAY UNU

İçinde bol miktarda protein, lif, B1 ve E vitamini barındıran karabuğday unu, kalp sağlığı için harika bir alternatiftir. Genelde makarna ve fazla kabarmasını istemediğiniz tarifler kullanabilirsiniz.

 

 

BUĞDAY UNU

 

Buğdaydan elde edilen un çeşididir. Ülkemizde en çok tüketilen un, buğday unudur. Beyaz un olarak da bilinir. Yapımında katkı maddeleri kullanıldığı için, sağlık açısından sakıncalı olabilir.

 

 

KEPEK UNU

 

Buğday kepeğinden elde edilen kepekli un, metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Bu yüzden diyet yapanların tercih edebileceği un çeşitlerinden biridir.

 

 

ÇAVDAR UNU

 

Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir. Diyabete karşı direnç sağladığı ve kalp sağlığını koruduğu düşünülmektedir.

 

 

YULAF UNU

 

Diyet listelerinde son yıllarda sık sık kullanılan yulaf, kan şekerini dengede tutar. Yulaftan elde edilen un ise tokluk hissi yaratır ve kilo verme sürecine destek olur.

 

 

SİYEZ UNU

 

Siyez buğdayı, genetiği değiştirilmemiş iki buğdaydan biridir. İçerisinde protein bulundurulur. Kastamonu’da yoğun olarak yetiştirilir. Siyez unu, lif ve protein ile kilo vermeye yardımcı olabilir. Beyaz una göre daha sağlıklıdır.

 

KAVILCA UNU

 

Soğuk iklimlerde yetiştirilen kavılca buğdayı, ülkemizde en çok Kars’ta yetiştirilir. Bu buğdayın kalın ve katmanlı kabuğu vardır ve gluten miktarı oldukça düşüktür. Bu yüzden çölyak hastalarının en çok tercih ettiği unlardan biridir. Elle hasat edilir.

 

NOHUT UNU

 

Daha çok Hint mutfaklarında kullanılan nohut unu, protein bakımından son derece zengindir. Beyaz una kıyasla daha yapışkan bir dokuya sahip. Bu yüzden bazı yemeklerde bağlayıcı olarak kullanılabilir.

 

 

BADEM UNU

 

E vitamini, bakımından zengindir. Daha çok tatlılarda tercih edilen badem unu, gluten içermez, kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

 

 

KEÇİBOYNUZU UNU

 

Çinko ve magnezyum gibi minerallerle dolu olan keçiboynuzu unu, mideyi korur ve sindirimi düzenler.

 

 

SOYA UNU

 

Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilir. Gluten içermeyen soya unu, spor yapanlar tarafından tercih edilir.

 

 

PİRİNÇ UNU

 

Uzakdoğunun vazgeçilmezi olan pirinç unu, gluten içermez. Beyaz una karşı sağlıklı bir alternatif olarak pirinç unu, soslarda, çorbalarda ve hamur işlerinde tercih edilir.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.