CHP’liler Berlinde Aşure etkinliği düzenledi

CHP’liler Berlinde Aşure etkinliği düzenledi
CHP’liler Berlinde Aşure etkinliği düzenledi

 

ALMANYA- YENİ ÇİZGİ: Berlin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Berlin örgütü her yıl olduğu gibi bu yılda Aşure hazırlayıp dağıttı. Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.

 

Berlin CHP örgütü, her yıl olduğu gibi bu yıl da  Jockel, Ratiborstr. 14c, 10999 Berlin-Kreuzberg'te Aşure etkinliği gerçekleştirdi.

 

Tatil dönemi olmasına rağmen katılımın iyi olduğu belirtilirken, karşılıklı hoşsohbetler ile  aşure dağıtıldı.

 

Türkiye’de aşure ayı olarak bilinen muharrem ayında gerçekleştiğine inanılan olaylara ilişkin birçok rivayet vardır. Bunlardan en yaygın olarak bilinenler; Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulmasıdır. Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır. www.yenicizgihaber.com

 

Aşure geleneği, İslam mezheplerinde kendine yer bulduğu gibi Musevilerde ve Hıristiyanlarda da farklı isimlerle bilinmektedir. Anadolu’nun hemen her yerinde bilinen ve hâlâ uygulanan aşure geleneği, günümüzde köy derneklerinin düzenlediği çeşitli organizasyonlar yoluyla bir şenliğe de dönüştürülmüştür.

 

Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı verilir. Aşure adı, dilimize Arapça "aşura" kelimesinden geçmiş olup, İbranice “onuncu” anlamındaki "asor" kelimesinden gelmektedir.

 

29 EKİMDE BALO VE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Öte yanda CHP’liler Cumhuriyetimizin 100. yılını Berlin'de bir dizi etkinlikle kutlayacaklarını şimdiden paylaşırken 28 ve 29 Ekim tarihlerinde laik demokratik hukuk devletinden yana olan herkesi beklediklerini duyurdular.

 

Etkinlik kapsamında düzenlenecek 29 Ekim Balosu’nun biletlerinin tatil sonrasında satışa sunulacağı bildirildi. Diğer etkinliklerle ilgili bilgilerin ise ilerki günlerde açıklanacağı kaydedildi. www,yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.