Sulama Birlikleri borç batağında

Sulama Birlikleri borç batağında
Sulama Birlikleri borç batağında

Sulama Birlikleri borç batağında

 

ANKARA-CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Mecliste Sulama Birlikleri ve çiftçilerinin sorunlarını gündeme getirerek, hükümetten Sulama Birliklerinin borçlarını acilen silmesini, Hükûmetin bu konuda gerekli adımları atması, üreticilere ve çiftçilere gerekli desteği sağlaması bu salgın döneminde hayati öneme taşıdığı ifade edildi.

 

TBMM Genel Kurulunda milletvekili Yılmazkaya yaptığı konuşmada, yaşanılan pandemi süreci de göz önünde bulundurulduğunda girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçilerin, sulama birliklerine ve diğer kurumlara borçlarını ödemekte zorlandığını ileri sürdü. Yılmazkaya, “Sulama Birlikleri borç batağında, bu borçlar acilen silinmeli! Hükûmetin bu konuda gerekli adımları atması, üreticilerimize ve çiftçilerimize gerekli desteği sağlaması bu salgın döneminde hayati öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

 

Sulama birliklerinin yaşadığı ekonomik sorunlar için çözüm önerilerinde bulunan Yılmazkaya, çalıştırdığı kişilerin maaşlarını ödeyemeyen, SGK primlerini yatıramayan Sulama Birlikleri, batakta olduğu ve bu borçları çiftçiden tahsil etmeye çalıştıklarına dikkat çekerek birliklerin zor durumda olduklarını kaydetti.

 

Yüksek rakamlara ulaşan SGK ve maliye borçlarını ödeyemeyecek noktaya gelen Sulama Birliklerinin borçlarını sulama birim fiyatlarına neredeyse yüzde 100 zammı ekleyerek çiftçiden tahsil etmeye çalıştıklarını ileri süren Yılmazkaya konuşmasına şöyle devam etti:

 

 “Sulama birlikleri borç batağında çırpınıp duruyor. Çalıştırdığı kişilerin maaşlarını ödeyemeyen, SGK primlerini yatıramayan sulama birlikleri, çiftçiden para tahsil etmeye çalışıyor. Yaşanılan pandemi süreci de göz önünde bulundurulduğunda girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçilerin, sulama birliklerine ve diğer kurumlara borçlarını ödemekte zorlandığı bir dönemdeyiz. Yüksek rakamlara ulaşan SGK ve maliye borçlarını ödeyemeyecek noktaya gelen sulama birlikleri, bu borçlarını sulama birim fiyatlarına neredeyse yüzde 100 zammı ekleyerek çiftçiden tahsil etmeye çalışıyor. Mazot pahalı, gübre pahalı, elektrik pahalı, ilaç pahalı, sulama pahalı... Çiftçiler üretim yapmakta zorlanıyorlar. Tarla sahiplerinin çoğu ekim yapmak yerine tarlalarını kiraya veriyor ya da ekemiyor. Sulama birliklerinin birikmiş olan SGK ve maliye borçlarının silinmesi veya yapılandırılması çiftçilerin daha rahat bir nefes almasına vesile olacaktır. Hükûmetin bu konuda gerekli adımları atması, üreticilerimize ve çiftçilerimize gerekli desteği sağlaması bu salgın döneminde hayati öneme sahiptir” dedi.    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.