Milletvekili Toğrul; Tutuklu %90 engelliye işkence ve çıplak arama iddiasını TBMM’ye taşıdı

Milletvekili Toğrul; Tutuklu %90 engelliye işkence ve çıplak arama iddiasını TBMM’ye taşıdı
Milletvekili Toğrul; Tutuklu %90 engelliye işkence ve çıplak arama iddiasını TBMM’ye taşıdı

 

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklar, tutuklu yakınlarının ve toplumun vicdanı ciddi anlamda yaraladığına dikkat çeken HDP TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak yanıtlaması için TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Şaban Kaygusuz'a dayatılan çıplak arama ve işkenceden haberdar mısınız? diye sordu.

 

 

Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere rağmen Türkiye’de cezaevlerinde baskıcı, insanlık onuru ile bağdaşmayan yöntemler ve insan hakkı ihlalleri her geçen gün artarak devam ettiğini ileri süren HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, İnsan Hakları Derneğinin  (İHD) 2020 Hapishaneler raporuna göre aynı yıl içerisinde 1182 kişi hak ihlalleri nedeniyle İHD ye başvurduğuna dikkat çekti.

 

Türkiye'nin neredeyse her cezaevinde çıplak arama, sürgün, işkence ve en temel hakların dahi ihlal edildiğine dair haberler sürekli kamuoyuna yansıdığını ifade eden Milletvekili Toğrul,

“Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklara ilişkin avukatlar ve aileler tarafından da sürekli tarafımıza bilgiler gelmektedir. Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklar, tutuklu yakınlarının ve toplumun vicdanı ciddi anlamda yaralamaktadır” dedi.

 

HDP’li Mahmut Toğrul, Ailesi Gaziantep’te ikamet eden bir eli ve bir bacağı olmayan %90 engelli Şaban Kaygusuz 19 Ekim 2021 tarihinde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne ''güvenlik'' gerekçesiyle sevk edilirken, çıplak arama ve işkenceye maruz kaldığı ailesi ve avukatları tarafından kendisine iletildiğini hatırlatarak  “Kaygusuz, ağır koşullar altında cezaevinde tutulmaktadır. Çıplak aramayı reddeden Kaygusuz'un, gardiyanlarca vücudundaki protezler çıkarılarak darp edildiği ifade edilmektedir. Yine Kaygusuz’un aile bireylerinin ve avukatlarının ifadelerine göre; çıplak aramayı ret ettiği gerekçesiyle daha önce de beş gardiyanın saldırısına ve elbiselerinin yırtılarak şiddete maruz kaldığı bildirilmiştir. Kaygusuz’un ailesi 25 Ekim 2021 tarihinde Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Cezaevine ziyarete gittiği sırada aynı fiziksel şiddet gardiyanlar tarafından Kaygusuz’un ailesine yönelikte gerçekleştirilmiştir” diye vurgu yaparak TBMM Başkanlığa verdiği önergesi şöyle;

 

1-         Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Şaban Kaygusuz'a dayatılan çıplak arama ve işkenceden haberdar mısınız?

2-         Şaban Kaygusuz'a çıplak arama dayatan, işkence eden, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi ve Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Cezaevi gardiyanları ve hapishane idareleri hakkında soruşturma açılmış mıdır?

3-         Çıplak arama başta olmak üzere insan hak ihlalleri ile ilgili Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde ve Kayseri Bünyan 1 Nolu Tipi Cezaevinde hakkında soruşturma açılan kamu görevlisi sayısı kaçtır? Bu görevliler hakkındaki soruşturmalar nasıl sonuçlanmıştır?

4-         Bakanlığınızca tüm cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin bu denli artması üzerine hak ihlallerinin tespit edilmesi, gerekli iyileştirmelerin yapılması ve görevi kötüye kullanmak suretiyle suç işleyen cezaevi yetkilileri ve gardiyanlar hakkında idari veya hukuki soruşturma başlatılacak mıdır?

5-         Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ulusal ve uluslararası sözleşmelerin yok sayılmasına yönelik olarak Bakanlığınızca herhangi bir açıklama yapılması düşünülmekte midir? 

6-         Mahpusların ailelerinin ikamet ettiği illerden farklı illere sürgünlerle getirilmeleri nedeni ile hem kendilerinin hem de ailelerinin mağdur edildiği, sevk ve nakil konusunda taleplerinin dikkate alınmadığı bilginiz dahilinde midir? Bilginiz dahilinde ise mahpusların sevk ve nakil taleplerinin dikkate alınmamasının gerekçesi nedir? www.yenicizgihaber.om YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.