Milletvekili Toğrul, Kadın cinayetlerini TBMM’ye taşıdı

Milletvekili Toğrul, Kadın cinayetlerini TBMM’ye taşıdı
Milletvekili Toğrul, Kadın cinayetlerini TBMM’ye taşıdı

 

 

ANKARA-TBMM İdare Amiri HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Türkiye genelinde kadına yönelik cinsel istismar ve cinayet vakaları her geçen gün artarak devam ettiğini belirterek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehre zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına önerge verdi. Milletvekili Toğrul, Bakanlığınızca Duygu Delen‘in şüpheli ölümüne dair etkin bir soruşturma yürütülecek midir?  diye sordu.

 

Türkiye’de neredeyse her gün kadınlar erkekler tarafından katledildiğini hatırlatan milletvekili Toğrul, “Üç gün önce Gaziantep’te 17 yaşındaki lise öğrencisi Duygu Delen, eski erkek arkadaşı Mehmet Kaplan’ın evinin penceresinden şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirmiştir. Hal böyle iken AKP iktidarı kadına yönelik şiddete ve katliamlara karşı önlem almak yerine İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi gündeme getirmiştir” diyerek hükümetin bu konudaki tutumunu eleştirdi. Toğrul, Duygu Delen’in ölümüne sebep olan Mehmet Kaplan'nın, daha önce ehliyetsiz ve alkollü bir biçimde araba kullanarak yaya geçidindeki Zeynep Berna Atay adlı kadının ölümüne sebep olduğu, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bilgisi basında yer almıştır.

 

Yaşanan kadın cinayetlerinin artmasında cezasızlık politikasının bu vakaların artmasına bir zemin hazırladığını düşünüyor musunuz? Kadın cinayetlerine daha ne kadar seyirci kalacaksınız? diyen Mahmut Toğrul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehre Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemi ile verdiği önergede şu soruları sordu;

 

1-         Bakanlığınızca Duygu Delen‘in şüpheli ölümüne dair etkin bir soruşturma yürütülecek midir? 

2-         M.K hakkında herhangi bir kovuşturma ve soruşturma açılmış mıdır? Bakanlığınız söz konusu olayın hukuki sürecinin takipçisi olacak mıdır?

3-         M. K, daha önce ehliyetsiz ve alkollü bir biçimde araba kullanarak yaya geçidindeki Zeynep Berna Atay adlı kadının ölümüne sebep olmasına rağmen adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının gerekçesi nedir?

4-         Gaziantep'te kadın cinayetlerinin önüne geçmek için acil önlemlerin alınması gerekmektedir. Tarafınızca bu cinayet vakalarını önlemek için atılan adımlar nelerdir?

5-         Gaziantep'te son yıldaki kadın cinayeti oran ve sayıları kaçtır? Son bir yılda Gaziantep’te ve Türkiye genelinde kadına yönelik cinayet işleyen kaç erkek ceza indirimden faydalanmıştır? Kaç erkek ceza almıştır?

6-         Bakanlığınzca kadına yönelik her türlü şiddet ve cinayetin önüne geçilmesi, caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması için herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Bu cinayetleri önleme konusunda yapılacak çalışmaların içeriği ne/nasıl olacaktır?

7-         Kadın cinayetlerine sebebiyet veren sorunların ortadan kaldırılması için herhangi bir girişiminiz var mıdır?

8-         Kadınları, başta yaşam hakkı olmak üzere, her türlü şiddetten korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmamasının gerekçesi nedir?

9-         Yaşanan kadın cinayetlerinin artmasında cezasızlık politikasının bu vakaların artmasına bir zemin hazırladığını düşünüyor musunuz? Kadın cinayetlerine daha ne kadar seyirci kalacaksınız? YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.