Milletvekili Toğrul; Gaziantep'in sorunlarını TBMM'ye taşıdı

Milletvekili Toğrul; Gaziantep'in sorunlarını TBMM'ye taşıdı
Milletvekili Toğrul; Gaziantep'in sorunlarını TBMM'ye taşıdı

 

ANKARA- YENİ ÇİZGİ;  Gaziantep’te yaşanan ve kangrenleşen, çözüm bekleyen sorular bir kez daha TBMM gündemine taşındı. HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, “Baklavası, beyranı, küçük sanayide her türlü alet edevatı yapan çok becerikli insanları gelir ama bugün Gaziantep maalesef sorunlar yumağıyla baş başa. Örneğin Gaziantep, bebek ölüm hızı oranında Türkiye 1'incisi. Çünkü bebek ölümlerinde Türkiye ortalaması 9,1'ken, Gaziantep'te 16,2. Eğitimde sorunlar aynı şekilde hızla artmış ve bugün eğitimdeki başarı oranı yüzde 70 gibi çok çok gerilerde seyrediyor. İnşaat sektörü kan ağlıyor, 700 esnaf kepenk kapattı. Kuraklık çiftçiyi bitirdi, hububat ekimi neredeyse yüzde 60 verim kaybıyla devam ediyor, bununla beraber de hayvancılık da bitti” diye konuşu.

 

PANDEMİYLE BİRLİKTE GAZİANTEPLİ ESNAF KAN AĞLIYOR

Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, şehirde ekonomik nedenlerle çok ciddi intiharlar yaşandığı, son dönemlerde sadece triko sektöründe 700 esnafın kepenk indirdiğini, sadece son bir ayda 30 berber kepenk indirdiği, inşaat sektörü artan maliyetlerden "S.O.S" vermeye devam ettiğine vurgu yaparak, aynı zamanda, şehir en pahalı konut fiyatları ve en pahalı kiralarla anıldığına dikkat çekti.

 

Eğitimde Gaziantep gibi bir şehrin çok gerilerde olduğunu ileri süren milletvekili Toğrul TBMM Genel Kurulda yaptığı konuşmasında şunlara dikkat çekti; www.yenicizgihaber.com

“Eğitim de çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Çünkü yapılan tüm sınavlarda Antep 70'in üzerinde sıralarda yer alıyor. Sadece pandemi döneminde 200 bin öğrenci Gaziantep'te EBA'ya ulaşamadı. Trafik tam bir keşmekeş. Gaziantepli en kirli havayı soluyor, en pahalı suyu içiyor. Gaziantep'te nohut dürümü bile 9 TL olmuş. Kuraklık çiftçiyi bitirdi, hububat ekimi neredeyse yüzde 60 verim kaybıyla devam ediyor, bununla beraber de hayvancılık da bitti.

 

Asıl üzerinde durmak istediğim, Gaziantep'in ismiyle özdeşleşmiş Gaziantep fıstığı. Karkamış Barak Ovası'nda ve Birecik-Fırat havzasında fıstık ağaçları kuruyor. Şu an aldığımız bilgilere göre, bölgede fıstık ağaçlarının yaklaşık yüzde 20'si tamamen kurumuş durumda. Yöredeki halk, neden olarak fıstık ağacında bir mantar türünün olduğunu söylüyor, Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü ile yaptığımız görüşmelerde kurumanın nedeni bakteriyel fitoplazma olduğunu söylüyor. Bizim görüşmeden edindiğimiz izlenim ise şu: Aslında neden tam olarak bilinmiyor. Biz bununla ilgili soru önergeleri verdik, araştırma önergeleri verdik; cevap alamıyoruz. Antep fıstığından, dolaylı ve dolaysız 200 bin insan ekmek yiyor. Yaklaşık bine firma Antep fıstığı ticaretiyle uğraşıyor. Antep'in ismiyle özdeşleşmiş, Anteplilerin "yeşil altın" dediği Antep fıstığı büyük tehlike altında. Sorunu sadece çiftçiye yükleyerek "Çiftçi şöyle yapsın, çiftçi böyle yapsın." diyerek bu sorunun üzerinden gelemeyiz. Onun için, tüm yetkililerin, Bakanlığın, ziraat odalarının, fıstık araştırma enstitütüsünün el birliğiyle bu soruna derhâl çözüm üretmesi gerekiyor. Şu ana kadar maalesef ikna edici  bir çözüm üretilememiştir.” www.yenicizgihaber.com

 

BELEDİYE MECLİSİNDE YOĞUNLUK İMAR TADİLATLARI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminin neredeyse yüzde 80-90'ı imar tadilatları, imar değişiklikleri görüşülüp karara bağlandığını hatırlatan Milletvekili Toğrul, “5'inci Zırhlı Tugay alanının hemen yani başı imar değişikliğiyle kentleşmeye açılmak isteniyor. Gaziantep'te yeşil alan sıkıntısı var, neredeyse tek ormanlık alanı Dülük Ormanı. Şimdi, bu alanı "Medeniyet Şehri 1'inci etap" diye imara açılmak isteniyor ve Anteplinin korkusu, bu alanın zamanla kentleşerek imarın Dülük'ün içine sızması ve Dülük Ormanları'nın yok edilmesi. Bunun yaratacağı sıkıntı çok büyüktür. Gaziantep'e temiz hava Sof Dağı'ndan, batıdan eser. Siz buradan bir set yaptığınız zaman, bu setin arkasındaki mahalleler temiz hava alamayacak. Söz konusu alanın imara açılmasıyla birlikte özellikle Fıstıklı Mahallesi, Zeytinli Mahallesi, Pirsultan, 8 Şubat mahallesi temiz hava alamayacaklar.

 

Yine imara açılmak istenen alanın çok yakınından şehri organize sanayiye bağlayan yol geçiyor. Bu yolda trafik şu anda keşmekeş; şimdi buraya 26.100 kişinin yerleştirileceği iddia ediliyor. Eğer bu iddia, bu yapı gerçekleşirse bu buradaki trafiğe en az 12 bin civarında aracın yükünün binmesi demek ve burada trafiğin işlememesi demek.” şeklinde konuştu.

 

Gaziantep'in tüm sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, 5. Zırhlı Tugay arazisinin imara açılmasına karşı yetkilileri uyardığını kaydeden Milletvekili Toğrul, Gaziantepli bunu istemiyor, tam tersi, buranın yeşillendirilerek Dülük'le birleştirilmesini istiyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin kariyer yaptı, Belediye Başkanı oldu, Vekil oldu, Bakan oldu. Ya halkın sesine kulak verecek ya da rantiyecilerin sesine kulak verecek, seçim kendisinin” dedi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.