Mersin’de 'Las Tesis' dansı valilik yasağına rağmen yapıldı

Mersin’de 'Las Tesis' dansı valilik yasağına rağmen yapıldı
Mersin’de 'Las Tesis' dansı valilik yasağına rağmen yapıldı

 MERSİN-YENİ ÇİZGİ; Şili’de feminist kolektif  Las Tesis’in başlattığı ve dünyaya yayılan danslı protesto Mersin’de, Mersin Kadın Platformu tarafından organize edilerek gerçekleştirmek istendi. Ancak son anda valilik tarafından yasaklanmasına rağmen kadınlar vazgeçmeyerek Las Tesis dansını gerçekleştirdi. Kadınlar aynı zamanda, “Kadın cinayetleri durdurulamıyor ama kadınlar durduruluyor” diyerek tepki gösterdiler.

Kadın cinayetlerine karşı, Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda bir araya gelen kadınlara halktanda büyük destek geldi. Dünyada ve Türkiye’de birçok şehirde kadın cinayetlerini protesto amaçlı gerçekleştirilen Las Tesis dans performansının sözleri sakıncalı görülerek

Valilik yasakladı. Eylemin yapılacağı alan polis barikatlarıyla kapatılırken, yasağa karşı kadınlar İstanbul Sözleşmesini uygula sloganı attılar. Polis engeli ile karşılaşan kadınlar, eylemin saati ve yeri değişmiş olmasına rağmen, Mersin’de #lastesis Türkiye dansını gerçekleştirdi. Alanda toplanan kadınlar valiliğin yasak kararına karşı, “Kadın cinayetleri durdurulamıyor ama kadınlar durduruluyor” diyerek tepki gösterdi.

PAKİZE ESEN “SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Geçen hafta Mersin’de evli olduğu erkek tarafından bıçaklanarak öldürülen Emine D.nin kardeşlerinin ve çocuklarının gözyaşları ise yürekleri dağladı. Kadınlar adına açıklama yapan Mersin CHP Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, “Kadın cinayetlerine karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi. Başkan Esen,  dans sırasında söylenen şarkının sözlerinin değiştirilmesine rağmen izin verilmediğini belirterek, “Daha önceden polis eyleme izin verilmemesinin gerekçesi olarak “Tecavüzcü sensin, suçlu polisler, suçlu yargıçlar, suçlu aranızda, devlet farkında” sözlerini göstermişti. Şimdi onlar değiştirildi. Niye halen korkuyorlar engelliyorlar. Biz de haklıyız, bizim de kendimizce haklı gördüğümüz konular var” diye tepki gösterdi.

“VALİ KANUNSUZ BİR EMİR UYGULUYOR”

Öte yanda Valiliğin koyduğu yasağın hukuka aykırı olduğunu ifade eden Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,”Dünyada kadına şiddet yükseliyor ama ülkemizde daha fazla yükseliyor. Özellikle kadınların ses çıkarmasını maalesef otoriteler kabul etmiyor. Bunun en temel göstergesi de tüm dünyada yaygınlaşan kadınların dansla tepkilerini dile getirdiği bir eylemi Türkiye’de maalesef yapmak mümkün değil. Ben şunu söyleyebilirim, kadınlar uyandı... Kadınlar artık haklarını istiyor. Açıkçası buda erkeklerin çok da hoşuna gitmiyor, korkuyorlar. Kadınların burada Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapmak istediği eyleme valilik yasak koymuş. Ben net bir şekilde bu kararın hukuka aykırı olduğunu söyleyebiliyorum. Kanunsuz bir emir uyguluyorlar şu anda. Kadınların barışçıl, demokratik, anayasal bir hakkını burada engellemeye çalışıyorlar. Şu anda polisler de suç işliyorlar net bir şekilde bunu söyleyebilirim. Anayasamız açıkça barışçıl bir şekilde fikirlerini ifade edebileceği her türlü barışçıl eyleme onaylıyor. İdare bunu farklı bir şekilde algılıyor. İdare ‘benden izin alın, bana başvurun benden izin alacaksınız’ der gibi kendini bir idare makamı gibi görüyor, izin makamı gibi görüyor ama değil. Valiliğin yaptığı şuan hukuka aykırıdır” dedi.

Kadınlar burada yapılan açıklamanın ardından dağıldı. YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.